loading...

Endura je expertem na cyklistické oblečení do deště. Není divu, když sídlí ve Skotsku. Bunda FS260-Pro Adrenaline před deštěm chrání velmi dobře, navíc je snadné ji poskládat a nechybí ani mnoho reflexních prvků.

Lehká nepromokavá bunda se hodí do téměř všech ročních období. FS260-Pro Adrenaline je vyrobena z velmi lehkého a průsvitného materiálu ExoShell20ST™, který je navíc pružný, takže nijak neomezuje pohyb a dá se obléknout přes letní dres i přes několik vrstev zimního oblečení. Přesto dovnitř nepropustí vodu.

Všechny švy jsou podlepené, což je u nepromokavého oblečení podstatný detail. Materiál je hodně lehký a průsvitný, což se nemusí každému líbit, ale díky tomu je pod pláštěnkou viditelné startovní číslo. Závodníci si ji tak nemusejí pláštěnku vyhrnovat v dešti nad čísla, aby vyhověli rozhodčím. Ačkoliv asi ne každého rozhodčího průhlednost bundy uspokojí...

Bunda je skvěle zpracována. Nechybí spousta reflexních prvků na zádech, rukávech a na zipu. Všechna loga jsou z reflexních materiálů. Límec je podšitý a lehce zateplený, rukávy jsou na zápěstích zakončeny jemnou pevnou látkou, aby bunda nikde neškrábala a nevadila na těle. Střih je o něco volnější než v případě dresů od Endury, ale to je logické, bunda se muže obléknout přes více vrstev oblečení. I tak je sportovně střižena, vpředu je krátká a vzadu delší, aby chránila záda a žádné před vodou od zadního kola. 

Materiál ExoShell20ST propouští vlhkost ven, ale když jsem hodně potil, bunda samozřejmě vše vydýchat nedokázala, to prostě není možné. Ale na těle je příjemná i tak, především protože je velmi lehká. Bundu jsem používal na silnici i na gravelu. V horách je praktická i když neprší. Je možné ji schovat do kapsy a v dlouhých sjezdech obléknout. Bunda je samozřejmě v kapse o dost objemnější než vesta, ale zase víc zahřeje v chladném sjezdu.

Na těle sedí skvěle. Silikonový proužek v dolní části zajištuje, aby se nevyhrnovala. Zadní část je delší a volnější, pokud vozíte v kapsách hodně věcí, pod pláštěnku se snadno schovají. Bunda dobře sedí v ramenou, nikde netáhne ani při posedu na kole a jemný zip, který je lehce zateplený, se snadno ovládá. V dešti, při snížené viditelnosti, je praktická i svítivě zelená barva mnou testovaného kusu. Ale pokud se vám barva nelíbí, není problém vybrat si z několika dalších barev.

V dešti jsem ji letos použil několikrát. Testování pláštěnky není zrovna nejoblíbenější součástí mé práce, ale občas se prostě v dešti jet musí a díky Enduře to bylo příjemnější. Navzdory opravdu tenkém u materiálu jsem zůstal na těle suchý. Na kole je podstatné především udržet teplo. A to Endura splnila bez zaváhání. 

Bundu je možné složit do přiloženého kompaktního obalu, ale osobně jsem ji radši skládal víc naplocho přímo do kapsy. V obalu je bunda hodně natlačená a ve tvaru koule a v kapse na zádech nebyla úplně příjemná. Nepatří k nejkompaktnějším pláštěnkám, ale když jsem si ji složil jak jsem zvyklý, v kapse dresu mi nijak nezavazela.

Endura FS260-Pro Adrenaline stojí 2399 korun.