Poc je v posledních minimálně deseti letech jednou z nejoblíbenějších značek cyklistických přileb na světovém trhu. Švédi přišli s netradičním vzhledem svých helem, které se nemusí líbit každému, ale na první pohled je poznat, že jde o Poc. Ventral Air Mips se drží typického designu a nabízí vynikající vlastnosti. 

Perfektní odvětrání 

Už název napovídá, že jde značně odvětranou přilbu a po několikatýdenním testování v v různých podmínkách musím uznat, že Ventral Air je možná nejlépe odvětraná přilba, kterou jsem mohl vyzkoušet. Vzduch snadno proudí k hlavě a zase ven, velké otvory a vnitřní kanály perfektně ochlazují. Vysokých teplotách a na prvním slunci je to vlastnost k nezaplacení. 



Poc Ventral Air jezdí profesionální závodníci týmu EF Education-EasyPost a těm jde samozřejmě také o aerodynamiku. Podle Pocu je Ventral je aerodynamicky optimalizován, ačkoliv značka nabízí i více aero verzi helmy s menším počtem větracích otvorů. Jak moc aerodynamická tato přilba je v porovnání s jinými značkami nelze z běžného testování říct, takže musíme věřit tvrzení Pocu, ale pokud nezávodíte na vysoké úrovni, může vám to být celkem jedno. 

Pro běžné uživatele je důležitější váha přilby a nejde o nějaké „gramaření“, příliš těžká přilba totiž může zatěžovat krční páteř a způsobovat další problémy, zejména při cyklistickém posedu a při dlouhých hodinách v sedle. Ventral Air ve velikosti M váží 259 gramů, takže patří k těm lehčím přilbám, ačkoliv je vybavena systémem Mips.


Mips (Multi-directional Impact Protection System) je vnitřní konstrukce umístěná pod vycpávky z materiálu s nízkým třením, která umožňuje pohyb mezi vnější částí přilby a hlavou ve všech směrech, což v případě nárazu snižuje pohyb přenášený na mozek. Nová generace Mipsu je zcela nenápadná a lehká, v podstatě neviditelná, ale pro ochranu hlavy důležitá. 

Přilbu jsem testoval verzi AVIP, což je zkratka pro Attention Visibilty Interaction Protection, v překladu to znamená, že je tak svítivě oranžová, až nejde přehlédnout. Cyklista by měl být na silnici dobře vidět, což je nejlepší řešit blikačkami a světly, ale proč na sebe neupozornit i výraznými barvami? Poc si však uvědomuje, že kombinace zářivě oranžového a lesklého povrchu přilby s bílou pěnou uvnitř není pro každého, přitom vzhled je důležitý, jde o výraznou součást cyklistického outfitu. Proto nabízí mnohem více barev. Celkem jedenáct! Vybrat by si měl každý. 


Pohodlná a špičkové zpracovaná přilba 

Vybrat si můžete ze třech velikostí: S (50-56 cm), M (54-59 cm) a L (56-61 cm). Vyzkoušel jsem velikost M, která mi sedí u většiny značek a vyhovovala mi i tentokrát, ale je třeba zmínit, že patří k těm menším. Upevnění na hlavě obstarává kvalitně zpracovaný utahovací systém ovládaný kolečkem v zadní části přilby, jak je to obvyklé. Řemínky jsou z příjemného měkkého materiálu a skvěle navržené a zpracované jsou všechny plastové díly. 

Vycpávek v přilbě není moc, ale přišly mi velmi pohodlné, a to i po několika hodinách v sedle. Lze je snadno vyjmout a vyprat, což je také důležité. 

Brýle si můžete odložit do krajních předních otvorů. O to, aby brýle nevypadly, se starají vložky z materiálu s vysokým třením, který zajistí, aby se brýle nepohybovaly. Funguje to opravdu dobře a nikdy jsem se nebál, že mi brýle vypadnou. 

Přilba na mé hlavě seděla perfektně a vlastně jsem o ní během jízdy vůbec nevěděl. Nijak nezavazí ani brýlím, které jsem v kombinaci s Ventralem vozil, tedy s Oakley Sutro Lite a 100% S3. Pouze odvod potu z čela nebyl takový, jaký bych si představoval. Vycpávky jsou v celé čelní části helmy, přesto mi pot ve velkém horku stékal po tváři a na brýle, u některých jiných helem si mi to nestává, ale to je značně individuální problém. 

Poc Ventral Air Mips je prémiový výrobek, čemuž odpovídá cena (6790 korun), ale jako prémiový produkt také vypadá a funguje. Výjimečný design, výborná ochrana hlavy, skvělé odvětrání i zpracování patří k silným stránkám Ventralu. Je to vynikající přilba, ideální pro teplé dny, kdy vás její skvělé proudění vzduchu ochladí. Je pohodlná, rychle a snadno se nastavuje a také skvěle vypadá. 

Více na pocsport.com