Včerejší etapa skončila podle očekávání hromadným sprintem. Po většinu etapy tahali především cyklisté Jayco AlUla za přispění kolegů z Quick-Stepu. Želízkem v ohni australského týmu byl totiž Dylan Groenewegen (na snímku). Dokončil ale až na 7. místě. Jak viděl etapu jediný český zástupce na startu, jedoucí v dresu Jayco AlUla, Zdeněk Štybar?

"Etapa to byla sprinterská. Náš tým spolu s Quick-Stepem kontroloval etapu, protože jsme samozřejmě chtěli, aby skončila spurtem. Nikdo jiný nám nepomohl, což byla trošku škoda. Stálo nás to nějakou energii. Dylan měl mechanický problém, takže nemohl úplně spurtovat, jak jsme si přáli. Myslím, že byl v dobré pozici, přivezli jsme ho tam, jak jsme chtěli a potřebovali, ale tentokrát to bohužel nevyšlo. Zítra by měla být další sprinterská etapa, tak to zkusíme znovu," řekl pro RoadCycling.CZ nejzkušenější český silničář.

Dnes tedy byla na programu další etapa přesahující dvoustovku, konkrétně 216 km, a závodníci při ní nastoupali 2600 výškových metrů. Profilově byla tedy o trošku těžší než ta předchozí, ale ne tak, aby jiný scénář než hromadný sprint byl pravděpodobný. Nějaké kopce se na trase našly, dokonce ten s vrcholem na 77. km (Passo del Lume Spento) měřil 12,5 km s 4,2 % sklonem, ale naprostá většina výškových metrů byla naskládána do první poloviny etapy a závěrečných 30 km se odehrálo téměř na rovině, včetně těch posledních pěti pro sprint rozhodujících.

Čtyři z pěti soutěží měl před etapou v držení Ineos. Modrý a fialový dres Ganna, bílý Sheffield a vedli i týmovou soutěž. Jedině vrchařský dres patřil Stefano Gandinovi z Corratecu, kterého jsme mohli očekávat i v dnešním denním úniku. V první části etapy byly totiž k mání dvě vrchařské prémie. Po nich na 140. km pak byla vypsána jediná sprinterská.

Stejně jako včera okamžitě po startu odjel denní únik. Stefano Gandin v něm nechyběl. V jeho záměrech ho hodlal podporovat stejně jako včera Alessandro Iacchi. A stejně jako včera tu byli i dva jezdci EOLO-Kometa. Třetím, kdo si opakoval pobyt v úniku, byl Davide Bais. Ten včera na jediné vrchařské prémii prohrál s Gandinem, dalo se tedy čekat, že mu to bude chtít oplatit. I on si s sebou vzal pomocníka. Bratra Mattiu. Zpočátku peloton vůbec nevzrušovali. Po 30 km měli k dobru 6 minut.

Jestliže včera v tomto mini souboji vítězili borci Corratecu, dnes jim to chlapi z EOLO vrátili i s úroky. Vrchařskou prémii vyhrál Davide před Mattiou a co víc, oba se na čele osamostatnili a pokračovali pro druhou vrchařskou prémii, což se jim také úspěšně podařilo. Kluci z Corratecu přestali plýtvat silami a vrátili se do pelotonu. Ten vedli stejně jako včera jezdci Jayca a Quick-Stepu, nově se k nim přidali i cyklisté Alpecinu. Tedy ti, kteří věřili ve schopnosti Groenewegena, Jakobsena a Philipsena. Bratři Baisové si dojeli ještě pro sprinterskou prémii a pak se 70 km před cílem vrátili do závětří pelotonu.

Vše vypadalo na bezproblémový dojezd ke spurtu. Problém ale nastal. Pro většinu pelotonu. 12 km před cílem na užší silnici v otevřeném prostoru a za správného směru větru za to totiž vzal Van Aert v závěsu s dalšími svými kolegy a odpojili zhruba 15 lidí. Sami jich tam měli pět včetně Van Baarleho a Rogliče. Akce zprvu vypadala pro Jumbo hodně nadějně, ale po několika kilometrech jejich úsilí začalo ochabovat. Možná proto, že se do skupiny stačil zabudovat i lídr průběžného pořadí Filippo Ganna s dvěma dalšími spolujezdci z Ineosu. Možná proto, že se trasa stočila a výhoda bočního větru pominula. 4 km před cílem bylo vše pohromadě.

2 km před cílem bušili do pedálů na čele pelotonu vzorně srovnaní čtyři borci Quick-Stepu. O kilometr dál po nich nebylo ani vidu, ani slechu. Naopak Van der Poel navigoval v úžasném tempu Philipsena k závěrečnému vzepětí. Když se do toho Jasper Philipsen z háku Van der Poela obul, Phil Bauhaus, který se zabudoval za zadní kolo belgického rychlíka, neměl šanci v maximálním vypětí ani vykouknout z jeho závětří.

Alpecin-Deceuninck se konečně dočkal prvního letošního vítězství. "Vždy jsme v to věřili, protože Jasper nám včera dodal sebedůvěru svým sprintem,“ řekl Van der Poel. „Už včera to bylo dobré, ale pak jsme se na posledním kilometru ztratili. Jumbo-Visma to dnes zkomplikovalo, ale nakonec to pro nás dopadlo perfektně.“