Po výjimečně úspěšné sezóně, ve které získal vítězství na Milán - Sanremo, Strade Bianche, vyhrál dvě etapy na Tour de France a získal druhé místo na Kolem Flander a Mistrovství světa v časovce i v závodě s hromadným startem, se Wout van Aert vrací k cyklokrosům. Zatím jen na pár závodů. Sezónu zahájí v sobotu 28. listopadu na X2O Trofee v Kortrijku a den nato pojede Světový pohár v Táboře. 

Aktuální cyklokrosový program Wouta van Aerta: 

28. listopadu – X2O Trofee, Kortrijk
29. listopadu – Světový pohár, Tábor
6. prosince – Superprestige, Boom
23. prosince – X2O Trofee, Herentals
1. ledna – X2O Trofee, Baal
9. ledna – Mistrovství Belgie, Meulebeke
23. ledna – X2O Trofee, Hamme
31. ledna – Mistrovství světa, Ostend

Letos jsem silniční sezónu ukončil v dobré formě a není důvod si myslet, že bych v terénu na tom měl být hůř," říká Van Aert o návratu k cyklokrosu. Doufám, že se dostanu na svou starou úroveň a bude v nejlepší formě v lednu, zejména na Mistrovství světa, abych mohl konkurovat Mathieu van der Poelovi a dalším jezdcům," vysvětluje Belgičan. 

První cyklokrosový víkend nebude ještě v nejlepší kondici, po monumentu Kolem Flander odpočíval a začal trénovat v terénu. Závody v Kortrijku a Táboře budou testovací: Určitě ještě nebudu závodit v nejlepší formě. Tyhle první krosy jsou součástí mé přípravy. Je to ten nejlepší trénink. Během pár dní objedu tři závody a pak budu zase trénovat, abych byl v lepší formě o Vánocích."

Cyklokrosovému světu v posledních letech vládnou pouze dva závodníci, Wout van Aert a Mathieu van der Poel. Oba trojnásobní mistři světa a oba špičkoví klasikáři na silnici. Ale v Táboře se představí pouze Belgičan, světový šampion začne závodit až 12. prosince na X2O Trofee v Antverpách. S Van Aertem by se měl utkat 23. prosince v Herentalsu, 1. ledna v Baalu a 23. ledna v Hamme. A samozřejmě také na světovém šampionátu. 

Aktuální cyklokrosový program Mathieu van der Poela

12. prosince – X2O Trofee, Antverpy
20. prosince – Světový pohár, Namur
23. prosince – X2O Trofee, Herentals
30. prosince – Ethias Cross, Bredene
1. ledna – X2O Trophy, Baal
9. ledna – Mistrovství Nizozemska, Zaltbommel
23. ledna – X2O Trofee, Hamme
31. ledna – Mistrovství světa, Ostend

Těším se na souboje s Mathieum. Určitě to pro mě nebude snadné, protože všichni víme, jak je na kole obratný. I když jsem na tom velmi dobře, je těžké se ho udržet. Ale nevzdávám se předem. V posledních letech jsem se v cyklokrosech moc nepředvedl, ať už kvůli různým okolnostem, zranění nebo slabší formě. Ale mým cílem zůstávají vítězství," dodává Van Aert pro HLN.be.       

V době, kdy je sportovní svět sužován pandemií koronaviru a také Svěotvý pohár v Táboře se bude muset obejít bez diváků, je účast Wouta van Aerta vzpruhou pro pořadatele. A velkým lákadlem pro diváky u televizních obrazovek.

Startovní pole je trošku řidší než v minulých letech, ale v kategorii Elite přijede Van Aert, to je, řekl bych, megahvězda celé cyklistiky. To co letos předváděl třeba na Tour de France bylo naprosto famózní. Je to trojnásobný mistr světa a myslím, že po Van der Poelovi je druhou největší osobností cyklokrosu. Můžeme být šťastní, že taková hvězda přijede do Tábora," řekl Petr Balogh, předseda organizačního výboru na on-line tiskové konferenci.