WorldTour ještě čeká čínský závod Kolem Kuang-si, ale o vítězi už je jasno. A bylo o něm jasno už před Kolem Lombardie, protože Simon Yates, ani Peter Sagan, v Itálii nestartovali a třetí Alejandro Valverde by ani v případě vítězství Yatese nepřeskočil. 

Simon Yates se na první příčku dostal po vítězství na Vueltě. Většinu roku držel vedení Peter Sagan, ale místo obvyklého programu jednorázových závodů zvolil Vueltu, kde jako sprinter nemohl získat moc bodů. A ani nevyhrál etapu a poté už nebodoval, protože po Mistrovství světa ukončil sezónu.   

Rozdíl je ale malý, Yates má 3072 body, Sagan 2992 body a třetí Valverde 2609 bodů. Ani dál nejsou rozdíly velké, Geraint Thomas má 2524 body a pátý Greg Van Avermaet 2442 body. Češi jsou v žebříčku jen tři. Nejlepší je 36. Zdeněk Štybar s 1021 bodem, Roman Kreuziger má na 47. příčce 842 body a Jan Hirt na 278. místě 32 body. 

Mezi týmy už je také rozhodnuto a není to žádné překvapení. Suverénně první je Quick-Step Floors s 12 951 bodem. Druhý je tým Sky s 9335 body a třetí BORA-hansgrohe s 8775 body. Na opačné straně je jako obvykle Dimension Data s pouhými 1957 body. Katusha Alpecin na sedmnáctém místě má 2727 bodů. Tyto dva celky jsou jasně nejhorší, EF - Drapac má 4246 bodů. 


World Ranking

Nedávno zavedený World Ranking je o něco komplexnější. Počítají se všechny UCI závody a princip je stejný jako v tenisu, počítají se body za uplynulý rok. A výsledky jsou značně odlišné. Světovou jedničkou je Alejandro Valverde s ohromujícím náskokem přes tisíc bodů. Mistr světa má 4168 bodů, druhý Simon Yates má 3160 bodů.    

O třetí místo se momentálně dělí Elia Viviani a Peter Sagan. Oba mají 3092 body a pátý je Julian Alaphilippe s 2985 body. Odpovídá to úspěšnosti závodníků v letošní sezóně, Valverde je rozhodně nejvšestrannější cyklista současnosti a pozice jedičky mu patří právem. Také Yates, Viviani a Sagan byli úspěšní po celý rok. 

V tomto žebříčku se drží mnohem více Čechů, nejlepší je Roman Kreuziger na 49. místě a kousek za ním, na 54. místě je Zdeněk Štybar. Josef Černý je 237. 

Ve World Rankingu se nehodnotí týmy, ale země. A vede Belgie s 14 265 body. Druhá je Francie, třetí Itálie, čtvrté Španělsko a páté Nizozemsko. I to odpovídá síle jednotlivých zemí. Britové sice vyhráli všechny Grand Tours, ale stačí to jen na šesté místo, protože nemají na všech úrovních tolik cyklistů.   

Česká republika je na 16. místě s 3442 body, těsně za Slovenskem. Ale jsme před Rakouskem, Portugalskem, Ruskem, Spojenými státy, Lucemburskem, Kazachstánem a dalšími papírově silnějšími zeměmi. A to zdaleka není špatné. 

Všechny žebříčky najdete přehledně na ProCyclingStats.com. 

Foto Sirotti