Včerejší etapa skončila podle očekávání hromadným dojezdem. O dresy ve vypsaných soutěžích se po první etapě podělili Vitalij Buts (Ukrajina), který strávil den v úniku, a vítěz etapy Mihkel Raim (Israel).

Až na pár výjimek dojel peloton kompletní. Takže většina závodníků, včetně našeho Dana Turka, ztrácela po první etapě 10 sekund na vedoucího Raima, který obdržel časovou bonifikaci za vítězství v etapě.

V průběhu etapy, konkrétně 38 km po startu, vzdal nedávný vítěz Tour de Langkawi Danilo Celano (Sapura), a z tohoto titulu i možný favorit Tour of Antalya, jelikož v obou etapácích rozhoduje mezi rovinatými etapami jediná končící na dlouhém kopci.

Jestliže včerejší etapa se vlnila v její druhé polovině, dnes tomu bylo přesně naopak, i když závodníci nastoupali o dost víc výškových metrů (2.400 m). Do stého kilometru nejdelší etapy letošního ročníku (165 km) museli cyklisté překonat čtyři stoupání, z nichž to nejnáročnější (5,1 km, 6,6%) mělo status vrchařské dvojky. Zbylých 65 km do cíle pak byla téměř absolutní rovina. Takže jsme nejspíš mohli očekávat opět klání sprinterů.

Zálusk na etapu si oprávněně mohli po včerejší zkušenosti dělat sprinteři ze zhruba 15 různých týmů z celkového počtu 29, které se postavily na start tohoto etapáku. Vynikat by měli ti, kteří včera obsadili dvě první místa: Mihkel Raim a Mario Kump (Adria Mobil). A nejen tím, co předvedli včera, ale i celou svou závodnickou minulostí.

Po 30 km dnešní etapy přes vrchol prvního stoupání, kdy v průběhu 20 km museli cyklisté překonat více jak 500 výškových metrů, se vytvořil únik dne. Byli v něm David Per (Adria), Patrick Haller (Leopard), Florian Kierner (Tirol) a Jacob Relaes (Tarteletto). V tomto pořadí projeli první ze dvou sprinterských prémií, která byla na 52. km. Náskok na hlavní pole činil 1:50 min.

Po rovinatější pasáži přišla na řadu na 71. km jediná vrchařská prémie dnešního dne. Vyhrál ji Kierner a zajistil si tak vrchařský dres do zítřejší etapy.

Dnes počasí cyklistům vůbec nepřálo, pršelo a byla zima: 11 stupňů. Kopcovitý ráz první části etapy a počasí zapřičinily, že za vedoucí skupinou se ztrátou 3 min. jela zhruba 50 členná hlavní skupina.

Ovšem ještě než došlo na druhou a dnes poslední sprinterskou prémii, peloton uprchlíky dostihl. O prémii si to rozdali Italové: vyhrál Filippo Zanna (Bardiani), před Marco Frapportim a Matteo Busatem (oba Vini Zabú).

V posledních 40 km už nikdo neodjel. Možná se ani nikomu nechtělo, protože dnes dostali závodníci pořádně zabrat, do cíle dojížděli totálně promočení a pěkně promrzlí.

Ve spurtu statečných byl nakonec nejúspěšnější Giovanni Lonardi (Bardiani), který si na své třetí UCI vítězství musel počkat skoro rok (naposledy se radoval loni v dubnu na Taiwanu). Druhý dojel ten, který je na klimatickou mizérii zvyklý, cyklokrosař Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). Třetí místo si zopakoval ze včerejška Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen - Baloise).

23 letý Lonardi zítra nastoupí v dresu lídra závodu: "Rozhodlo stoupání na vrchařskou prémii, kdy se za velmi špatného počasí peloton rozdělil. Dres vedoucího závodníka je samozřejmě příjemný, pokusím se ho udržet, ale nebude to vůbec snadné."