Jako obvykle startovní listina, která byla k dispozici ráno den před závodem, nakonec doznala jistých změn. Oproti těm, které jsme při představování závodu favorizovali, chybí Goghegan Hart, Bilbao, Fuglsang, Kelderman a Bagioli. Naopak do startovní listiny přibyl v týmu Bahrainu Jack Haig a u týmu Intermarché 38letý Domenico Pozzovivo, kterému se tedy po rozpadu Qhubeky nakonec přeci jen podařilo najít roční angažmá a do týmu oficiálně přestoupil dva dny před zahájením tohoto etapáku.

Co se týče českých cyklistů, z předběžně uváděné startovky vypadl Mathias Vacek, naopak v sestavě Kern Pharma se s číslem 177 postavil na start Vojtěch Řepa.

Zajímavostí je, že z 22 týmů jich 8 nestaví plný počet sedmi jezdců. Z nich vyniká TotalEnergies, které odstartovalo s pouhými čtyřmi závodníky včetně Juraje Sagana.

Brzo po startu odjela osmička cyklistů výhradně z druhodivizních týmů. Své zástupce tu měl Burgos (Okamika), Eolo (Christian), Human Powered Health (Bassett), Euskaltel (Isasa), Caja Rural (Cuadros), Sport Vlaanderen (De Vylder a Herregodts) a tým Kern Pharma tu zastupoval Vojtěch Řepa. Peloton byl velkorysý a po ujetých 75 km z celkové délky 200 km měli uprchlíci náskok 14:40.

Na sjíždění vyčlenila lidi většina World týmů. Náskok se díky tomu krátil, ale posléze se na desítky kilometrů ustálil a 30 km před cílem činil stále zajímavých 6:30 min. V té době se už blížil obtížný závěr. V něm bylo nutno nejprve překonat 8 km dlouhé stoupání o průměru 3,7%, po 5 km sjezdu přišla krátká (1,3 km) stojka (7,2%) a z jejího vrcholu to bylo už jen 5 km k úpatí cílového 1,5 km dlouhého kopce. S vědomím toho balík přišlápl a 20 km před cílem snížil náskok na první skupinku na 4:45 min. A to byla také chvíle, kdy jako první vypadl z úniku Vojta Řepa.

Přestože se balík snažil, tentokrát si to špatně spočítali. Vítěz se rekrutoval z denního úniku. Cyklisté Sport Vlaanderen se opakovaně pokoušeli v závěrečných kilometrech využít početní převahu a nakonec skutečně slavili úspěch. Šťastnější byl 23letý Rune Herregodts.

Z hlavní skupiny v cílovém stoupání jako první nastoupil Zdeněk Štybar, byl ale po několika stovkách metrů dojet. V samostatném nástupu ho vystřídal Alessandro Covi z UAE a podařilo se mu najet pár vteřin do dalších etap. Za ním ho navíc jistil týmový kolega Matteo Trentin, který byl na pásce o pár centimetrů horší než Gonzalo Serrano z Movistaru.