Závěrečná etapa závodu Okolo Katalánska slibovala zajímavou podívanou. Po včerejším úžasném výkonu dvojice Higuita - Carapaz vstupoval do etapy prvně jmenovaný z první pozice s náskokem 16 sekund na Ekvádorce. Třetí Almeida, který ve včerejší chladné a deštivé etapě nebyl v nejlepší kondici, ztrácel na třetím místě 52 sekund a o jednu sekundu více Nairo Quintana. A radno nebylo podceňovat ani pátého v pořadí 19ti letého Ayusa, kterému na první místo chybělo 68 sekund.

Etapa totiž, jak to někdy bývá, nebyla pouze "propagační" a určená sprinterům. Profil etapy dával šanci na změnu tím, že na "pouhých" 139 km bylo nutno nastoupat 2120 výškových metrů. Ale hlavně po zvlněné první třetině trasy a rovinaté prostřední se po 90 km najelo na cílový okruh v Barceloně, který cyklisté absolvovali 7x. A v jeho průběhu se jim postavilo do cesty 2,5 km stoupání na Alt del Castell de Montjuic, které se v závěrečných 500 metrech zvedlo nad 10%.

10 km po startu byla umístěna první bodovací prémie a Kaden Groves (BikeExchange) si na ní vzal do držení virtuální dres lídra bodovací soutěže, který mu následně patřil i po skončení etapy. Hodně se dnes závodilo. Nebylo to o jednom úniku outsiderů, ale o řadě pokusů, které měly různě dlouhého trvání. Mimořádně aktivní v naskakování do úniků byl dnes např. Steven Kruijswijk z Jumbo-Visma.

S blížícím se cílem došlo na nástupy lídrů průběžného pořadí. 13 km před cílem to zkusil Carapaz (Ineos), mimořádnou aktivitu vyvíjel Tobias Johannessen (Uno-X), ale Higuita i s pomocí Hindleye vše úspěšně kontroloval. 2 km před cílem atakoval také O´Connor, ale nakonec se do cíle řítila 18ti členná skupina, v níž byli téměř všichni favorité. 

Etapu vyhrál Bagioli (Quick-Step). Na prvních pěti místech se nezměnilo vůbec nic. Soutěž jednotlivců tedy vyhrál Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), který tím ovládl i soutěž mladých jezdců, a navíc byl nejlepší i ve vrchařské soutěži. Druhý skončil Richard Carapaz (Ineos) a třetí Joao Almeida (UAE). Týmovou soutěž vyhrál Bahrain-Victorious.

Sergio Higuita letos přestoupil do německého týmu. Nejprve se stal národním šampionem v silničním závodě, vyhrál etapu na Algarve, skončil 10. na Strade Bianche a nyní si tedy připsal v novém týmu nejlepší výsledek. Je to jeho nejcennější vítězství v dosavadní kariéře. Před dvěma lety sice vyhrál závod Okolo Kolumbie, ale to je etapák kategorie 2.1. Tímto výsledkem dokázal, že se pomalu a jistě posouvá do absolutní světové špičky na nejnáročnějších etapových závodech a že od něj můžeme v další části sezóny očekávat další skvělé výkony.