Do etapy nenastoupili mj. Geoghegan Hart (Ineos), kterému se nedařilo konkurovat soupeřům v kopcích, a Enric Mas, který včera ve sjezdu z posledního kopce spadl.

Už 4 km po startu se vytvořil denní únik. Byli v něm Tonelli (Bardiani), Arcas (Movistar) a Boaro (Astana). Pořádně se vyvětrali, podělili se o jednu vrchařskou a jednu sprinterskou prémii a 8 km před cílem byli pohlceni početným hlavním polem. 

Následně se rozehrály sprinterské hrátky, nejlépe se v závěru srovnali cyklisté Israele, kteří pracovali pro Nizzola, jenže na posledních metrech se před něj dostal sprinter Bahrainu Phil Bauhaus. Včera se jeho spolujezdci nejvíc snažili útočit na Pogačara, z čehož vytěžili posun Mikela Landy na 3. místo v celkovém pořadí. Dnes k tomu přidali vítěznou etapu. Určitě patří k těm spokojeným.

Nejspokojenější je ovšem tým UAE Emirates. Přijeli sem vyhrát, vše tomu podřídili a také to dokázali. Tadej Pogačar prokázal letos již potřetí takovou výkonnost, že aktuálně je jen těžko k poražení. Nejprve vyhrál dvě etapy a celkově UAE Tour, pak po 50 km sólu Strade Bianche a nyní na Tirrenu opět dvě vítězné etapy a celkové prvenství. Ještě obdivuhodnější, než tato statistika, je způsob, jakým si dokázal v těžkých kopcích poradit se svými soupeři. Nebylo nikoho, kdo mu mohl byť jen náznakem konkurovat.

Trochu ve stínu Pogačara zůstává výborný výkon Jonase Vingegaarda z Jumbo-Visma, který se po loňských výborných výkonech, korunovaných 2. místem na Tour de France, definitivně ve svých 25 letech zabudoval do absolutní světové špičky pro náročné etapové, ale i jednorázové závody.

Pogačar vyhrál i bodovací soutěž, jakož i soutěž mladíků. Nejlepším vrchařem se stal Quinn Simmons z Trek-Segafredo a nejlepším týmem se stal Bahrain-Victorious s více jak 8minutovým náskokem před druhým UAE.