Závod míru juniorů otevřel za celou svoji hlubokou historii dveře stovkám cyklistů do světa velké profesionální cyklistiky. Více než čtvrt století je součástí světového poháru a dodnes se řadí k nejprestižnějším podnikům svého druhu na celém světě a i letos bude v mnoha ohledech výjimečný. Změn doznaly některé etapy, ale silný bude rozhodně letošní peloton. Na start by se mělo postavit čtyřiadvacet šestičlenných týmů z dvaceti zemí. Po dlouhých dvaceti sedmi letech má přijet národní tým Kanady, který tu naposledy startoval v roce 1996, po 15 letech dorazí Švýcaři a po 5 letech reprezentanti Spojených států amerických. Po roční přestávce bude součástí májových etap také družstvo Ukrajiny. „Závod míru přes padesát let nese své poselství a rok co rok úmorně pracujeme na tom, abychom historii závodu nejen udrželi, ale současně celý podnik připravili ještě na lepší úrovni. Mám radost, že se nám to daří a za to patří velký dík všem partnerům i kolegům,“ poznamenal Svatopluk Henke, který by v čele Závodu míru juniorů stál letos přesně 30 let. Své jubileum se ale rozhodl „oslavit“ předáním ředitelského žezla. Na jmenovkách ale změna nenastane. Pomyslný štafetový kolík totiž přebírá syn, Svatopluk Henke mladší. „Už loni Sváťa závod vedl a domluvili jsme se, že letos závod přebere jako ředitel,“ sdělil někdejší úspěšný cyklistický reprezentant, který v čele ZMJ stál od roku 1993, kdy žezlo převzal po Václavu Lončákovi.

Do druhého půlstoletí tak májové etapy vstupují s novým ředitelem v tradičním květnovém termínu (4. - 7. 5.). Čtyřdenní závod je od roku 1995 zařazen do nejprestižnější světové série a i letos je součástí tzv. Nations´Cup Junior. Na peloton, který by měl být sestaven z více než sto čtyřiceti jezdců čeká v součtu téměř čtyři sta náročných kilometrů. Nejlepší juniorští cyklisté z celého světa se na Litoměřicko sjedou ve středu, aby ve čtvrtek mohli májové etapy otevřít tradiční stokilometrovou etapou se startem i cílem v Litoměřicích. Mladí cyklisté si na úvod budou muset poradit se dvěma vrchařskými prémiemi v Lovečkovicích a v Mukařově. Peloton navíc opět bude projíždět přímo historickým centrem Úštěka, kde je přichystána rychlostní prémie. Druhá na ně bude čekat ve Vědlicích. Etapa startuje ve 14:40 hodin a dojezd zpět na litoměřickém náměstí mohou diváci očekávat po 17. hodině.

Druhý závodní den bude tradičně rozdělen na dvě prověrky. Nejprve je na programu dopolední časovka jednotlivců. Ta se jede na zcela nové trati v Třebívlicích. „Po domluvě s jedním z našich předních partnerů společností AŽD, která je majitelem tzv. Švestkové dráhy, jsme se časovku rozhodli přesunout právě k této oblíbené železniční trase i stanici a tím podpořit její význam. Jde o srdeční záležitost, stejně jako v případě samotného Závodu míru,“ vysvětlil důvod změny Svatopluk Henke s tím, že po dopoledním devítikilometrovém souboji s chronometrem, bude odpoledne na programu šedesátikilometrová silniční etapa se startem v 16 hodin v Roudnici a cílem ve Štětí.  

Tradičně v sobotu přijde na řadu „královská“ etapa. Ta bude odstartovaná ve 14 hodin v Teplicích a mladé závodníky převede do Německa. Ještě než se cyklisté dostanou po téměř  sto dvaceti kilometrech do cílového horského městečka Olbernhau, se budou muset porvat se stoupáním na trojici vrchařských prémií na Cínovci, Mníšku a v německém Seiffenu.

Závěrečná etapa je historicky spjatá s Terezínem, odkud peloton odstartuje v neděli v 9 hodin a konečný držitel žlutého trikotu zde bude potvrzen po jedenácté hodině. V rámci posledního dějství se ale stále mohou karty zamíchat. Závěrečných takřka sto kilometrů  nebude s pěti vrchařskými prémiemi v Chudoslavicích procházka růžovou zahradou. Trať se totiž nově pojede na kvartetu okruhů v okolí Třebušína. „Nebude to snadný ročník. Fanoušci si ale přijdou na své. Závod bude mít živý přenos, který bude možné sledovat on-line. Tentokrát bude na startu navíc i terezínský odchovanec Štěpán Zahálka, bratr úřadujícího elitního mistra České republiky Matěje, takže pro domácí fanoušky zcela jistě další důvod přijít fandit. Jsem si navíc jistý, že i tentokrát budou v pelotonu budoucí jména velkého světa cyklistiky, kam díky Závodu míru mladí jezdci často dostávají vstupenku. Ani se nemusíme ohlížet tak daleko – vždyť takový Tadej Pogačar, dvojnásobný vítěz Tour de France, tu startoval před sedmi a osmi lety. Před pěti lety tu pak vyhrál loňský vítěz Vuelty Remco Evenepoel. Známých jmen, která se proslavila v profesionálním pelotonu, je tu ale celá řada a jsem přesvědčen, že budou i součástí toho letošního ročníku,“ zve diváky tiskový mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek.

           

51. ročník – Závod míru juniorů 2023 - fakta a čísla:

Pořadatel: CK Slavoj Terezín
Termín: 4. 5. - 7. 5. 2023
Ředitel závodu: Ing. Svatopluk Henke, Ph.D.
Velitel trati: Jan Sedlák
Hlavní rozhodčí: Coccioni Sandro (ITA)
Celková délka: 388,7 km

Pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera.
Čestný ředitel závodu – Mgr. Jaromír Kníže, ředitel policie Ústeckého kraje
Patron závodu – Gustav-Adolf Schur, čestný člen CK Slavoj Terezín.

Hlavní partner: Sazka, Národní sportovní agentura

Partneři: AŽD, Starmon, Monzas, Škoda, Český svaz cyklistiky, K+P Stavební výroba, Vars, Cross, Pojišťovna Slavia, SBS Cargo, Cyklostar, Mondi, Tiskárna Cyklos Š+Š, Iveco bus, Potraviny Krátký, Praktická elektronika, RVS Chodov, Sanilit, Ústecký kraj.

Mediální partneři: ČT, ČT Sport, Deník, Český rozhlas, TV Litoměřicka, PatRESS.cz, Litoměřicko24, Techniserv IT, Roadcycling.cz.

                 

Etapa  Dat.   Start  - Cíl      Místo                               Typ                  Km    

1.          4. 5. 14.40 - 17.15   Litoměřice                         silniční závod       102,8 km

2.a        5. 5.   9.00 - 12.00   Třebívlice                          časovka jedn.          8,8 km

2.b        5. 5. 16.00 - 17.20   Roudnice - Štětí                silniční závod        61,4 km

3.          6. 5.  14.00 - 17.15   Teplice – Olbernhau         silniční závod       117,4 km

4.          7. 5.   9.00 - 11.20   Terezín                               silniční závod         98,3 km

                                                                                                                    388,7 km