Velmi krátká časovka do celkového pořadí nezasáhla nijak výrazně. Vyhrál favorizovaný Pierre Gautherat, který už je profesionálem ve WorldTour sestavě AG2R Citroen. Pro Gautherata to enjsou první úspěchy na českém území, už před dvěma lety dojel dvakrát třetí v etapách Závodu míru juniorů. Rodák z alsaského Colmaru má letos za sebou první účast na velkých dlážděných klasikách, ale vítězství v Jeseníku je jeho první mezi muži. 

„Byla to dobrá jízda, dal jsem do toho maximum. Chtěl jsem projíždět hlavně rychle zatáčky, což se mi povedlo. Trať se mi líbila, dojezd z kopce byl velmi rychlý. Měl jsem za cíl vyhrát aspoň jednu etapu, takže jsem moc spokojený,“ řekl pořadatelům Závodu míru v cíli prologu.  

Největší favorité celkového pořadí několik sekund ztratili. Španěl Enekoitz Azparren má po úvodním dnu ztrátu 12 sekund, Slovinec Gal Glivar skončil 53. s odstupem 13 sekund, stejně jako Ital Simone Raccani. Jeho krajan Davide De Cassan ztratil 14 sekund, stejně jako Dán Simon Dalby, další Španěl Alejandro Franco zaostal o 19 sekund. 

Ze dvou českých výběrů na startu (českého reprezentačního týmu a mix celku Aricoma) byl nejlepší Pavel Novák. Loni ještě junior zajel výborný čas, na 14. místě ztratil jen 7 sekund. Jsem spokojený, trať byla pěkná, i když na těch kostkách se nejelo ideálně. Těším se hlavně na další etapy, v kopcích se cítím dobře a vyhovují mi. S časem jsem spokojený, i když dnes se o ničem nerozhodovalo, v dalších etapách to bude o něčem jiném," říká Novák, člen tradičního italského týmu Colpack Ballan. 

Novák bude lídrem českého národního týmu, ale velmi dobrý čas zajel také Filip Řeha, který na 25. místě ztratil jen 9 sekund. 

Závodu míru U23 dnes pokračuje první etapou z Jeseníku do Rýmařova. Závodníci nejdříve překonají Červenohorské sedlo (8 km) a poté stoupání Skřítek (9,3 km), ale očekává se hromadný dojezd, protože zbytek etapy je o dost snazší. Okruh v okolí Rýmařova je zvlněný, ovšem v posledních dvou letech se na stejné trati dojíždělo pohromadě. Češi mají na rýmařovskou etapu dobré vzpomínky, Pavel Bittner předloni tuto etapu vyhrál, loni byl druhý. Letos jsou favority jiné národní výběry. Šanci na etapové vítězství a také žlutý dres má Němec Henri Uhlig, rychlý je také Belgičan Jelle Harteel.