Ve Slaném bylo hodně bláta, tudíž se jel těžký a poctivý závod. Z elity chyběl pouze Michael Boroš, který startuje v neděli na světovém poháru v Overijse v Belgii. Vedoucí seriálu a hlavní favorit Adam Ťoupalík (Elkov/Kasper) špatně odstartoval a tak se v čele brzy oddělila trojice ve složení Fiala, Šimon Vaníček (oba ČEZ Tábor) a Jakub Říman (Škoda Mladá Boleslav). Bahnitý povrch způsoboval hodně chyb. Ve čtvrtém kole odpadl Říman, v šestém zbyl sám Fiala a najel si náskok minuty (celkový čas 1:05). Letos byl nejlíp pátý hned v premiéře v Holých Vrších.

"Strašně moc to pro mě znamená, moc si vítězství vážím. Po tom, co jsem v posledních letech zažil, je to pro mě obrovský úspěch. Déšť a chlad, bahno, to vše mi vyhovuje, mám to rád. Bylo to ale opravdu těžké. Se Šimonem jsme se snažili si pomoci, ale rozhodovalo především to, kdo udělá méně chyb. Já jsem dost těžil z toho, že jsem je nedělal a vydržel jet soustředěně až do cíle," říkal šťastný vítěz.

Po čtyřech čtvrtých místech se dostal na stupně vítězů konečně i jeho týmový druh Vaníček, třetí skončil kousek za ním Říman. Ještě až za čtvrtým Němcem Lukasem Herrmannem (Heizomat Kloster Kitchen) dojel Adam Ťoupalík (-2:28). „Od startu jsem se nedokázal dostat dopředu. Trať byla hodně blátivá a po celodenním dešti to zase byl úplně jiný kros než minulý týden ve Veselí. Závodem jsem se trochu protrápil, navíc jsem v jednom z okruhů zasekl řetěz. Takže jsem nakonec dojel pátý, ale vůbec jsem se na kole necítil dobře. A hodně podobně na tom byl i brácha Jakub (sedmý),“ přiznal Adam Ťoupalík. Přesto udržel vedení v poháru pět bodů před Vaníčkem. Mezi juniory dominoval už pošesté v řadě jasně Václav Ježek, nezbývá než se těšit, až předvede stejně nabitý výkon i na mezinárodní scéně.

Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav) ovládla podruhé za sebou ženské pole. „V prvním kole jsem udělala pár chyb, podklouzlo mi to, což mě mrzí. Ale vrátila jsem se brzy dopředu a pak si jela svoje. Bláto ve Slaném byl pro mě nezvyk, jel se hodně těžký závod,“ komentovala své vítězství.

Na dohled za ní se udržela jen o dva roky starší německá účastnice světových pohárů i českých podniků Judith Krahl (Heizomat Kloster Kitchen), ztratila 26 vteřin. „Je to dobře, že mě proháněla. Tenhle blátivý terén ji vyhovuje, loni na něm vyhrála v Jičíně a velmi dobře jela i letos v Holých Vrších,“ ocenila ji Zemanová. Třetí skončila její týmová kolegyně Barbora Jeřábková (-47). Nejlepší juniorka Vanda Dlasková (Auto Škoda MB) zůstala pátá (-2:30).

Musím to zaťukat, sezona se vyvíjí tak, jak jsem plánovala,“ doplnila spokojeně Zemanová, která ani nestihla sledovat dramatický souboj mužů. „Teď jedeme na Slovensko a příští víkend si dávám pauzu, máme školní akci směrem k maturitě. Zvažujeme světový pohár v Antverpách, určitě bych měla dát Val di Sole a pak vánoční program v Belgii.“

Český pohár elity (C2) pokračuje 3. prosince v Kolíně. „Pojedu tedy ještě tam a hned po závodě odlétáme na soustředění do Španělska. Vzhledem k systému bodování jsem při vynechání dalšího závodu asi bez šance vyhrát pohár celkově,“ potvrdil Adam Ťoupalík jednoznačnou prioritu silniční přípravy.

Kompletní výsledky najdete na SportSoft.cz.