Až v brutálním vánočním zápřahu se dalo očekávat, že právě tady, mimo velké série, bude slabší účast. Vždyť ti, kdo se rozhodli pro oba starty, neměli po včerejší Supeprestige v Diegemu ani dvacet hodin na regeneraci… Ale někteří to tady v tekutém bahně dali, jako třeba Sanne Cant (Crelan/Corendon).

IMG_5301.jpeg

Zpočátku se dámy držely ve třech, ještě s Manon Bakker (také Crelan). Nejdřív se lehce odpoutala Zemanová, pak si ji docvakla Cant a pár metrů odskočila… A tak to zůstalo až do cíle. „Bylo to docela dobrý, cítila jsem se silná, povedený závod. Nestala se ani žádná chyba, občas mě to poslalo v blátě jinam, ale Sanne byla zkrátka silnější. Dokáže se zlepšit k národnímu mistrovství i mistrovství světa, umí si tu formu načasovat, Já jsem jela na sto procent, jen poslední kolo už byly díry přede mnou i za mnou, tak jsem si dojela trošku v klidu, ale v takovém blátě to stejně moc to nejde. V bažin se musíte nějak vyhrabat. Doufám, že dobře zregeneruju a zítra v Hulstu to zase půjde,“ hodnotila česká jednička. Po Hulstu ji čeká za týden další světový pohár v Zonhovenu. „Ten je těžký, musím na ten písek pošetřit síly,“ říká a plánuje zůstat v Belgii u týmové kolegyně Kačky Hladíkové. Tady jely další zkušené Češky – Pavla Havlíková skončila 21. (-6:07) a Nikola Bajgerová jedno místo za ní. Zemanová za sebou nechala i Nizozemku Bakker, která letos už dokázala vyhrát světový pohár, nebo Angličanku Kay.

IMG_5299.jpeg

Trojnásobná mistryně světa 33letá Cant vyhrála o 29 vteřin, triumfu se dočkala téměř po roce naposledy vyhrála mistrovství Belgie 14. ledna. „Už je to dlouho, že jo? Moc jsem chtěla vyhrát, jako jedna z mála jsem jela teď tři dny po sobě, měla jsem pochybnosti, zda to zvládnu. Nestihla jsem včera ani masáž, musela jsem si vystačit se svýma nohama,“ řekla držitelka 14 belgických titulů v řadě, pro níž je stále každé vítězství velkou radostí. Velká čtyřka – Van Empel, Pieterse, Alvarado, Brand odpočívala komplet.

Van der Poel dnes neměl vážnějšího soupeře. Nebyli tu Van Aert, Pidcock, Iserbyt, Vanthourenhout, ani chlapci z Baloise/Trek Lions. Tři kola se držel v přední skupině, pak odjel. To je celé. „Rád jezdím tenhle staromódní bahenní závod,“ povídal. „Chvíli jsem čekal, ale pak jsem vyjel sám, můžete mít jízdu lépe pod kontrolou než ve skupině. Dám si jídlo a půjdu spát, abych byl OK do Hulstu,“ dodal.

O druhé místo zabojoval Gianni Vermeersch (-39), jeho týmový (silniční) druh z Alpecinu, Florian Vermeersch (Lotto) bolestivě padl na ruku už na startu. Třetí zůstal Felipe Orts Lloret (Burgos BH) ze Španělska. Zdeněk Štybar dojel třináctý (-2:58), za sebou nechal Masona, švýcarského bikera Lilla nebo Belgičana Baestanse – tedy směrem k Táboru jistě náznak zlepšení. Vždyť i on se přimotal do hromadného pádu na startu.

Zítra pokračuje světový pohár v cyklokrosu v nizozemském Hulstu, sledujte na Eurosportu.