Už v sobotním Waaslandcrossu (C2) v Sint-Niklaas se vytrápila. Skončila devátá (-1:56) i za soupeřkami, které v posledních týdnech porážela. Aspoň v U23 zůstala třetí, za Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen) a Aniek van Alphen (Cyclocross Reds). „Bylo to suché a rychlé, ale protrpěla jsem si to. Celý pátek jsme strávili na cestě a cítila jsem se stahaná, zkrátka to nebylo ono, podobně jako v lednu před Hamme. Do příští sezóny vím, že musíme jezdit o den dříve,“ řekla.

O den později v Bruselu vládly odlišné podmínky, opět těžké bláto. „Nejdříve jsem narazila na zábradlí a nějak si pohnula s přehazovačkou. Neřadila mi, musela jsem zastavovat a nahazovat řetěz,“ vyprávěla. „Pak přede mnou při běhu někde v polovině závodu jedna mladší holka spadla a jak jsem ji obíhala, pohnula jsem si nějak špatně s kolenem. Nemohla jsem už ani dojít do depa. Štve mě to, cítím tam tlak, snad to nebude nic vážného,“ doplnila.

Sezóna tak pro ni nekončí vesele. „To důležité dopadlo, snad se dám zase brzy dohromady,“ nermoutí se. V plánu má aspoň měsíc bez kola, ale začne lehce běhat, plavat a hýbat se už dřív. A mezitím dořeší program letní sezóny, aby do té nadcházející cyklokrosové naskočila opět silnější.

Vítězný double si zapsala Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions), která vydržela v plné formě i po mistrovství světa. „Jde to dobře, teď takhle jen plynule přejet na silnici,“ povídala. V Sint Niklaas za ní dojela Laura Verdonschot (De Ceuster/Bonache, - 26) a Annemarie Worst (Cyclocross Reds, -31). V Bruselu pak opět nejdřív Belgičanka, tentokrát Marion Norbert-Riberolle (Crelan/Corendon, -13), až pak další Nizozemka, její týmová parťačka z belgického týmu Manon Bakker (-37), Worst byla čtvrtá (-50). Vítězství v sérii, kde se sčítají časy, si obrovským náskokem zajistila už minule Fem van Empel (Visma/LaB). Teď už ani nemusela na start, i když se ji započítal čas nejhorší závodnice.

Belgaimage-85887301_2121828_2518864_6004869-qk01dbnao4p5gueiswpyigx90quyxmvzgh837yh25k.jpg

Mezi muži vládla sehraná dvojice z týmu Pauwels/Sauzen. První den byl lepší Michael Vanthourenhout, druhý den Eli Iserbyt. Ten oslavil padesátý triumf kariéry a navíc ještě stihl vystrašit Larse van der Haara (Baloise/Trek Lions), jasně vedoucí muž seriálu dojel až devátý (-3:15).

„Musel jsem křiknout na Michaela, aby mě už nechal, bylo to pro mě důležité vyhrát tady, protože poslední Oostmalle mi nevyhovuje,“ usmíval se Iserbyt. „Já jsem jel o celkové třetí místo a získal jsem ho, jsem spokojený,“ dodal Vanthourenhout. „Jsem hrdý, že se mi to povedlo. Poprvé jsem vyhrál světový pohár celkově před deseti lety ještě za éry Svena Nyse, loni jsem dotáhl Superprestige a teď X2O,“ prohlásil Van der Haar, který jezdí v týmu, vedeným právě Nysem.

Třetí místo bral Joris Nieuwenhuis (Baloise/Trek Lions, -56). Dvěma čtvrtými místy oslavil návrat po ročním trestu za porušení antidopingových pravidel Toon Aerts. Češi už nejeli.

Tečku napíše cyklokros v neděli na Sluitingprijs v Oostmalle. Řada jeho hvězd už míří na silnici, třeba Puck Pieterse naskočí v Omloop Het Nieuwsblad.

X2O 2023/24 Trofee konečné pořadí

Ženy: 1. Van Empel 6:10:30, 2. Brand -3:39, 3. Worst -16:11,… 18. Zemanová -34:48.

Muži: 1. Van der Haar 8:06:25, 2. Iserbyt -1:31, 3. Vanthourenhout -5:41, 4. Mason -5:52, 5. Van der Poel -8:53.