Ve stoupání na poslední a nejtěžší vrchařskou prémii včerejší etapy útočil Richard Carapaz (EF Education). Malou chvilku s ním zkusil jet Julian Alaphilippe, ale rychle si to rozmyslel. Naopak druhého, kdo byl schopen a ochoten následovat Carapaze, jímž byl Jonas Vingegaard, to nakonec vystřelilo k sólové jízdě a žlutému triku. Zatímco Alaphilippe vyhrál spurt stíhací skupiny, Carapaz nebyl schopen v této skupině zůstat a načetl ztrátu o 14 vteřin vyšší. Odměnou mu bylo alespoň ocenění nejbojovnějšího jezdce etapy.

"Nejsem zklamaný," řekl po etapě ekvádorský šampion. "Chtěli jsme něco ve finále zkusit. Cílem bylo zjistit, jak daleko můžeme zajít. Nakonec jsem nedokázal sledovat tempo Vingegaarda. Vyhrál prostě ten nejsilnější." S výhledem na Tour dodal: „Musíme se ještě trochu zlepšit, ale uděláme to krok za krokem. Do Tour zbývá ještě měsíc, takže chceme Dauphiné dokončit dobře a pak uvidíme, kolik práce ještě musíme udělat. Ale budeme to tady zkoušet dál."

Tak dnes už se najelo do skutečných kopců. Na 170 km trasy z Nantua do Crest-Voland čekalo 3400 výškových metrů. To nejpodstatnější bylo koncentrováno do posledních 45 km. Počínaje 125. km bylo nutno v dalších 30 km vystoupat o tisíc metrů do výšky 1485 m.n.m. A po delším sjezdu přišlo na řadu finále v podobě dvou po sobě jdoucích stoupání s parametry 3,2 km s 6,4 % a 2,4 km s 6,9 % průměrného sklonu. Na vrcholu druhého z nich, jež dosáhlo v úvodních 600 metrech ke 14 %, byl umístěn cíl.

Ve žlutém vstupoval do etapy Jonas Vingegaard s náskokem 1:10 na O´Connora (AG2R), 1:23 na Alaphilippa (Soudal) a 1:26 na Adama Yatese (UAE).

Profil etapy a souboj lídrů na celkové pořadí dával šanci na úspěšný únik. Ovšem pro ty, kteří dokáží přejet středně náročné kopce. Takže se o účast v úniku docela bojovalo. Nakonec se v něm ocitlo 14 závodníků z 11 týmů. Tři lidi sem dostal TotalEnergies. Ze známějších jmen tu byli mj. Trentin (UAE), Jorgenson (Movistra), Bagioli (Soudal), Peters (AG2R) či Zimmermann (Intermarché), který na tom byl v průběžném pořadí z oné čtrnáctky nejlépe: +6:26.

V průběhu předlouhého stoupání na druhou vrchařskou prémii docházelo k postupné redukci a drobení čelní skupiny, až se na čele osamostatnili Burgaudeau (TotalEnergies), Costroviejo (Ineos) a Zimmermann. Vrchařskou prémií, kdy do cíle zbývalo 18 km, projeli s náskokem 1:25 na peloton čítající kolem 60 lidí. A na předposlední VP, kdy do cíle zbývaly 3 km, měli na peloton stále stejný náskok. Mezi nimi se ale pohybovala ještě čtveřice z původního úniku, která ztrácela 45 vteřin.

2 km před cílem se vydal za etapovým vítězstvím Georg Zimmermann. 500 metrů před cílem si ho dokázal dojet Mathieu Burgaudeau a o 200 metrů dál Němci nastoupil. Ten se ale nezlomil, vyhrabal poslední zbytky sil a vrátil Francouzi úder. Připsal si druhé profesionální vítězství ve své 4leté profesionální kariéře. Burgeaudau přeci jen odměněn byl: dresem nejlepšího vrchaře.

Za nimi si to rozdali favorité celkového pořadí, aktivně si počínal Vingegaard, ale nakonec bralo stejný čas jako on dalších 19 lidí, vesměs všechno výborní vrchaři a jezdci usilující o celkové pořadí. Tam se také proto po etapě nic zásadního nezměnilo.