Na počátku roku jsme si opět kladli otázku, zda se podaří letos všem organizátorům uspořádat závody RoadCupu, série RoadRace a RoadMarathon... Bohužel se opakovala situace z loňského roku a bylo nutné některé závody přesunout na pozdější termín, či byl pořadatel nucen závody zrušit úplně. V době, kdy pandemická epidemie koronaviru Covid 19 byla v nejsilnější kondici, se připravovaly celoroční soutěže 4. ročníku seriálu RoadCup 2021. Do serie RoadMarathon bylo zařazeno šest dlouhých maratonů a dvanáct kratších závodů do série RoadRace.

Do série RoadMarathon byly zařazeny pro rok 2021: Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Mamut Tour, Krušnoton (rozhodli jsme se zařadit do seriálu i trať 180 km). A nováčkové - Kraslický šíp a Prachem Svatební cesty.

A bohužel tak jako loni do pořádání závodů promluvila pandemie koronaviru Covid 19, která Česko zasáhla už v březnu 2020 a od září 2020 do května 2021 byl vyhlášen nouzový či krizový stav, během kterých byly stanoveny limity účastníků akcí a organizační podmínky, které rozhodně pořádání amatérských závodů nepřály.

Závod Kraslický šíp byl zrušen již v dubnu, Krušnoton (tratě 250 a 180 km) pak v květnu a závody Beskyd Tour a Mamut Tour byly přesunuty na pozdější termín… I nový závod Prachem Svatební cesty byl přesunut na termín Krušnotonu, ale bohužel na poslední chvíli musel být z důvodu nepovolení zvláštního užívání komunikací zrušen.

Ke konci července byly odjety tři závody seriálu RoadMarathon. Po zvážení situace nebylo přistoupeno ke zrušení série, ale bylo rozhodnuto o ponechání série tak, jak je odjeta, a v rámci RoadCupu po odjetí tří závodů sérii RoadMarathon pro rok 2021 ukončit.

Celkovým vítězem v kategorii Mužů se stal Michal SMOLKA z týmu AMT Team. Na druhém místě se umístil Bedřich PRŮCHA z týmu Sport Import a na třetím David ANDRLE z týmu Telcom On Clims.

Kategorii žen opanovala a zvítězila ve všech třech závodech série Šárka MACHÁČKOVÁ ze SportRaces Cycling Teamu, druhá byla Jaroslava Křížková z Jarucycling teamu a na děleném třetí místě Kateřina Drhová z Česká spořitelna – Accolade a Kateřina Palová.

Šárka Macháčková

Slavnostní vyhlášení proběhne po skončení série RoadRace, nejdéle do konce roku 2021, a dle kovidové situace.

Trocha statistiky:

Do 3 závodů RoadMarathonu se letos přihlásilo celkem 509 závodníků, z toho 493 mužů (47 závodníků 2x až 3x), do cíle jich dojelo 442, a 16 žen (jedna 2x a jedna 3x), do cíle dojelo 12 žen.

Co závěrem? Věříme, že v roce 2022 se už závody uskuteční v původním formátu bez jakýchkoliv omezení v termínech tak, jak budou naplánovány a do série RoadMarathon přibudou min. dva nové závody.

Foto v ikoně: Michal Smolka