Boje všech kategorií v časovkách jednotlivců a silničním závodě byly rozloženy od čtvrtka do neděle a společným jmenovatel bylo obrovské vedro, které panovalo po celý průběh šampionátu.

Program závodů odstartovaly ve čtvrtek závody v časovce jednotlivců. Zde se nejlépe dařilo Gabriele Bártové, která v kategorii juniorek vybojovala bronzovou medaili a zopakovala tak pódiové umístění z minulého roku. Solidní výsledky v juniorech předvedli Radovan Štec a Pavel Novák, kteří uzavírali top ten pořadí na 9., respektive 10. místě, když vítězství bral brněnský talent Štěpán Telecký. Umístění v první desítce vybojoval na 40 km trati v kategorii U23 také Richard Holec, kterého v cíli naměřený čas zařadil na 9. místo. V kategorii elitních žen patří 12. místo Nadě Voráčové.

V sobotu byly pořadateli naplánovány hned dva závody jednotlivců s hromadným startem. Jako první se vydaly na trať společně ženy a juniorky a tento závod nám přinesl největší radost. Na bezmála 100kilometrové trati si suverénně přijela pro titul juniorské mistryně České republiky Gabriela Bártová. Kvalitu jejího výkonu podtrhuje fakt, že cílovou pásku ve společném závodě s elitními ženami protnula na třetím místě! Mistrovský dres je tak opravdu ve správných rukou. V kategorii juniorů potvrdil po zdravotních komplikacích návrat do formy Pavel Novák, čehož důkazem je velmi kvalitní 7. místo.

Gábina předvedla, že patří do absolutní české špičky nejen na dráze, ale i na silnici! Udělala mi obrovskou radost. Junioři předvedli svá momentální maxima a tři umístění v první desítce také hodnotím pozitivně,“ říká trenér mládeže Martin Cetkovský.

Neděle byla vyhrazena pro velmi dlouhý závod mužů. Díky startu slovenské megastar Petera Sagana měl závod také nebývalou diváckou kulisu. Na závodníky ve spalujícím slunečním žáru čekala trať o délce 230 km. Bohužel nikdo z prostějovských závodníků nezachytil rozhodující útok, který se odehrál v první třetině závodu. Pro Prostějovské tak bylo motivací připravit závěrečný spurt pelotonu pro Dana Babora a to se podařilo velmi dobře. Dan opět prokázal své sprinterské kvality a ve spurtu již velmi redukovaného pelotonu nedal nikomu šanci. V českém šampionátu tak Daniel Babor obsadil velmi dobré 9. místo.

Časovka je závodem pravdy a jsem rád, že Richard Holec po peripetiích, kterými si prošel, opět nalezl cestu vpřed. Závod jednotlivců byl velmi náročný a ne vše se podařilo, jak jsme si přáli. Nicméně umístění Daniela Babora hodnotím velmi pozitivně,“ okomentoval výkony svých závodníků Michal Mráček.