Po 30 z celkové výměry 149 km se vytvořil denní, pětičlenný únik outsiderů. Jediný z týmů kategorie Pro tu byl 20letý Unai Zubeldia, nováček v týmu Euskaltel-Euskadi. Ten také vydržel na čele ze všech nejdéle, jeho práce skončila 18 km před cílem. Nepracoval však nadarmo. Kromě reklamy a zviditelnění se po etapě oblékl do oranžového dresu nejaktivnějšího jezdce.

V následujících kilometrech vytrhly diváky ze stereotypu defekt (18 km) favorita číslo jedna Simona Yatese (Jayco AlUla), který se ale rychle v koloně aut dokázal bez zvláštních obtíží vrátit do pelotonu, dále zájem o bonusovou prémii (9 km), který v těsném souboji s Fredem Wrightem (Bahrain Victorious) vybojoval Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe), a konečně pád tří lidí (6 km), z nichž měl nejmenší chuť rychle pokračovat ten, který spadl jako první, tedy veterán Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), jenž nakonec do cíle dorazil, ovšem jako úplně poslední.

Pak už se šlo do spurtu. Na širší silnici se vedle sebe těsně před cílovou čárou dokázala narovnat dobrá desítka sprinterů a z nich, jak se posléze ukázalo, přejel bílou čáru jako první Casper van Uden (dsm firmenich-PostNL). Vypořádal se přitom s náročnou konkurencí včetně tří světových sprinterů z pětice nejlepších v loňském roce, tedy jak Dylanem Groenewegenem (Jayco AlUla), tak Timem Merlierem (Soudal-Quick Step), jakož i Arvidem De Kleijnem (Tudor Pro Cycling).

A protože je Van Udenovi 22 let, oblékl nejen zelený dres pro průběžně vedoucího závodníka i červený pro nejlepšího v bodovací soutěži, ale také bílý pro nejlepšího mladíka.

Není to sice první vítězství tohoto nizozemského závodníka, který jezdí v DSM od roku 2020, kdy začal v devo týmu, ale všechny dosavadní, včetně např. etapy na Tour de l´Avenir, byly dosud ze závodů nejnižší kategorie. To dnešní je tedy první skutečně profesionální.

"Všichni jsme super šťastní. Tajně jsme věřili, že to dokážeme, je super, že to vyšlo. Dokázali jsme si udělat dobrou pozici, zůstal jsem v klidu, pak jsem se zavěsil za jezdce UAE Emirates a odtud šel do spurtu," řekl Van Uden. „Vloni jsem chtěl vyhrávat až příliš, takže jsem dělal chyby a měl i několik těžkých havárií. Začal jsem o sobě pochybovat, ale přes zimu ve mě celý tým, trenéři a jezdci věřili. Je to skvělé pro mě i pro ně a nemohu jim za to dostatečně poděkovat!"