65 kilometrů dlouhá etapa měla rozhodnout o vítězi Tour de France a to se pravděpodobně stalo. Geraint Thomas neohroženě vede s náskokem téměř dvou minut a zatím neprojevil sebemenší slabost. Tom Dumoulin se posunul na druhé místo celkového pořadí a toto umístění mu sluší, protože jede velice dobře, ale Thomas je lepší. 

Je velmi nepravděpodobné, že by se v poslední horské etapě Tour de France, která je na programu v pátek, převlékal žlutý trikot. Thomas má obrovskou podporu týmu Sky, ale především je v perfektní kondici, silný fyzicky i psychicky. V sobotní časovce možná nějaký čas na Dumoulina ztratí, ale nebude to moc. Určitě to nebudou dvě minuty. 

Aby měl Tom Dumoulin šanci zaútočit na vítězství, musel by snížit ztrátu v etapě do Laruns. A velké zvraty nejsou jeho styl, radši si postupně buduje náskok, v kopcích není tak výbušný a silný, jak by nyní potřeboval. Každý jeho útok ve stoupání Geraint Thomas bez potíží pokryl. A ještě jsme Gerainta Thomase neviděli naplno útočit (nadoraz jel vždy jen těsně před cílem), protože musel brát ohled na Chrise Frooma. Kdyby s ním nebyl v jednom týmu, nejspíš by vedl s větším náskokem. O prvním a druhém místě je asi rozhodnuto, ale o třetím místě nikoliv. A kandidátů na tuto pozici je víc. 

Chris Froome je momentálně třetí se ztrátou 2:31. Pouze 16 sekund před Primožem Rogličem. Slovinec sice ještě nikdy na celkové pořadí jakéhokoliv třítýdenního etapového závodu nejel, ale ve stoupání Col du Portet byl velmi silný, několikrát nastoupil a nakonec Chrise Frooma utrhl. Je tedy v lepší formě a navíc je i špičkový časovkář. Froome nemůže spoléhat na časovku. 16 sekund je malý rozdíl, tolik ve 20. etapě může na Rogliče ztratit. Je opravdu výjimečné, že na prvních čtyřech místech celkového pořadí jsou čtyři výteční časovkáři. Dříve byli největšími soupeři Frooma na Tour dobří vrchaři, ale průměrní až podprůměrní časovkáři (Bardet, Quintana, Contador, Pinot...). 

Jenže v poslední horské etapě by měli zkoušet útočit Froome i Roglič, protože časovka po třech týdnech může dopadnout všelijak. Roglič je pro nás nyní favoritem na třetí místo, ale Froome se jen tak nevzdá. Bude to ještě zajímavé. Navíc se do souboje o třetí místo přimíchal i Nairo Quintana. Skvělým výkonem na Col du Portet se vrátil do popředí, na Frooma ztrácí 59 sekund a na Rogliče 43 sekundy. Jenže je slabý v časovce. V etapě do Laruns by musel nadělit Froomovi i Rogličovi hodně času, aby třetí místo udržel i po chronometru.

Quintana se dostal do formy, má zpět své sebevědomí a také má velmi silný tým, Marc Soler, Alejandro Valverde a případně i Mikel Landa by mu mohli pomoci. Šance na třetí místo není velká, ale doufejme, že se o něco pokusí a vývoj poslední horské etapy zdramatizuje. 

Muži v druhé polovině první desítky už do boje o pódium těžko zasáhnou. Důležitý by pro Rogliče mohl být Steven Kruijswijk, ale těžko předvídat jak. Mikel Landa a Romain Bardet už jsou unavení a forma jim spíše klesá. Daniel Martin má velký odstup a Jakob Fuglsang se musí soustředit na udržení desátého místa. 

Latour stále drží bílý dres, ale Bernal se blíží 

Soutěž do 25 let letos nemá příliš vysokou úroveň. Rozhodně ne v porovnání s některými předchozími ročníky. Tři nejlepší jezdci do 25 let jsou seřazeni za sebou na 14., 15. a 16. pozici. Vede Pierre Latour. 6:27 ztrácí Guillaume Martin a 8:31 Egan Bernal. Vypadá to jako solidní náskok, jenže v kopcích je Egan Bernal mimořádně silný a Latour riskoval svou pozici v 17. etapě, když ho sportovní ředitel týmu AG2R La Mondiale vyslal na čelo hlavní skupiny v předposledním kopci. Musel pracovat pro Romaina Bardeta, ale hodně se unavil a na Bernala ztratil přes pět minut. 

Vzhledem k tomu, že Romain Bardet není dostatečně dobrý a těžko už celkové pořadí zvrátí, měl by se Pierre Latour soustředit jen na sebe a na udržení bílého dresu. Každý trikot na Tour de France je velice prestižní a pro Latoura by to byl nečekaný úspěch. Má výhodu v dobré časovce a je proto favoritem. Ale ještě musí zvládnou poslední pyrenejskou etapu. 

Foto Sirotti