Závod Paříž-Nice odhalil, že odejít z nejlepšího týmu světa nemusí být vůbec snadné. Roglič opustil Jumbo po osmi letech, aby se upsal německé sestavě Bora-Hansgrohe, kde má stoprocentní podporu a jistotu role lídra na Tour de France. Jenže zatím se nezdá, že by mohl konkurovat svým bývalým týmovým kolegům. Jonas Vingegaard je už v březnu ve špičkové formě a Slovinec byl rozdílem třídy poražen domestikem Matteem Jorgensonem. Ralph Denk, ředitel Bora-Hansgrohe, proto chce rychlé vysvětlení.

"Nebudu lhát, očekávali jsme víc," řekl pro Sportschau. "Musíme to analyzovat a bylo by dobré, kdybychom zjistili, proč to nefungovalo, v nejbližších hodinách a dnech. Kdybychom na žádný důvod nepřišli, bylo by to opravdu špatné, protože pak nevíte, co změnit." 

20240308PNC0033-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Sám Roglič se zejména v závěrečné etapě Paříž-Nice necítil dobře kvůli chladu. "Ano, byla mi opravdu zima. A když jsem si konečně vzal bundu, už bylo po závodě. Nakonec je to ale pro všechny stejné. Někteří kluci byli lepší a někteří z nás méně dobří," řekl suše po dojezdu. Ačkoliv se během závodu snažil udržet pozitivní náladu, po poslední etapě na něm bylo znát zklamání. "Samozřejmě jsem sem přijel s úmyslem závod vyhrát. Jinak se na závody nejezdí. Ale nevyšlo to. Alespoň mám za sebou dobrý, intenzivní trénink. A také jsem zůstal zdravý a závod jsem dokončil v jednom kuse."

Moc nefungovala ani týmová souhra, pouze Alexander Vlasov předváděl dobré výkony a solidní byl také Matteo Sobrero. Ale podporu bude Roglič potřebovat rozhodně větší. "Musíme se naučit, jak fungovat společně jako tým. Je to o velmi jednoduchých věcech typu: Měl bys jet před ním, nebo za ním? Jak ho chránit, aby se mu nic nestalo, zepředu, zezadu, zprava nebo zleva? To jsou pro každého nové situace. Procházíme si instruktáže a diskuse, pokaždé nové, a vyvíjíme se. Samozřejmě chtěl vyhrát, ale nejdřív se musí vyvinout celé tohle nastavení. A děláme dobré pokroky," vysvětluje Rolf Aldag, hlavní sportovní ředitel Bory.

Dalším testem bude pro Rogliče etapový závod Okolo Baskicka. Zde se opět potká s Remcem Evenepoelem, ale především porovná své síly s Vingegaardem. A to může být pro psychickou pohodu a sebevědomí celkem rána. Do startu Tour de France však stále chybí tři a půl měsíce a hodně se toho může změnit.