Jedenadvacetiletý Dainese je dalším "absolventem" akademie SEG, nizozemského týmu zaměřeného na výchovu talentů. SEG dostal k profesionálům spoustu svých závodníků, nejúspěšnější jsou sprinteři Fabio Jakobsen a Cees Bol a Alberto Dainese je dalším velmi rychlým cyklistou. 

"Samozřejmě bych jel rád napodobil, mám je jako referenční body," říká Dainese v rozhovoru s Tuttobiciweb. "Dobře znám Edoarda Affiniho, zaujal mě svým odhodláním a profesionalitou a myslím, že je jednou z největších nadějí italské cyklistiky. A řekl bych, že angažmá v SEG mu pomohlo stát se tím, kým je," zmiňuje Dainese vynikajícího časovkáře, svého krajana a závodníka týmu Mitchelton - Scott. Také Affini se během působení v SEG stal mistrem Evropy U23. V Brně vyhrál časovku. 

Dainese vyhrál hromadný spurt na letošním šampionátu v Alkmaaru, kde porazil nejrychlejší třiadvacítkáře Evropy. A o dva týdny později získal své první profesionální vítězství, etapu Czech Cycling Tour s cílem v Uničově. To už v dresu SEG. 

"Vítězství na Mistrovství Evropy je určitě nejlepší vzpomínkou na letošní sezónu. Během roku jsem se snažil využít všech příležitostí. SEG nám umožnil absolvovat závody s profesionály a to mi pomohlo, zažil jsem, jaké to je mezi dospělými," říká Dainese. "Ve srovnání s italskými týmy je přístup SEGu odlišný, vědecký, více se spoléháme na wattmetry a čísla, trénink zaznamenáváme každý den a každý den mluvíme s trenérem. Získal jsem tu hodně zkušeností, závodil po Evropě a seznámil jsem se se závodníky odlišných kultur. Bylo to opravdu dobré." 

Daineseho rychlost zaujala také Patricka Lefevera, šéfa týmu Deceuninck - Quick-Step, který o angažmá Itala uvažoval, ale mistr Evropy si vybral tým s nizozemskou základnou - Sunweb. Stane se úplně prvním italským závodníkem v historii týmu. "Myslím, že jediným Italem je tu řidič autobusu. Ale pro mě to nebude problém, žil jsem rok a půl v Nizozemku a naučil jsem se dobře anglicky. Už jsem potkal své kolegy na prvním setkání a jsou to úplně normální kluci."

Dainese patří k největším nadějím hromadných dojezdů, přesto je z velké konkurence mezi profesionály nervózní: "Mám trochu strach, že budu muset čelit nejlepším sprinterům světa. Ale vždy říkám, že je lepší prohrát s nejlepšími, než vyhrávat na nižší úrovni. Těžko říct, jaké budou moje cíle. Nejdřív musím zjistit, jak na tom jsem a jestli jsem dostatečně rychlý, abych s emohl pouštět do spurtů. V U23 jsem dokázal přejet i nějaké menší kopce, ale mezi profesionály to bude těžší. Řekl bych, že jsem čistý sprinter." 

SEG letos do týmů WorldTour poslal pět závodníků. Kromě Daineseho je to ještě Thymen Arensman (Sunweb), Ide Schelling (BORA - hansgrohe), Kaden Groves (Mitchelton - Scott) a Barnabás Peák (Mitchelton - Scott). Velký týmy absolventům akademie důvěřují a mladí jezdci do akademie proto chtějí. Příští rok zde bude jezdit například Marco Frigo, italský mistr kategorie U23.