loading...

První den individuálních disciplín na Mistrovství světa v Yorkshiru přinesl zlato Rusku a Itálii. Zaujal především výkon Itala Antonia Tiberiho, který vybojoval světový titul navzdory velké smůle. Tiberi hned po startu při šlápnutí strhnul kliky a musel měnit celé kolo. Naštěstí měl k dispozici náhradní časovkářský speciál a mohl pokračovat. 

Tiberi zvládl velmi nešťastnou situaci s velkým klidem a přehledem. Nerozčiloval se, přesedl na náhradní kolo, vzal si i bidon a zajel famózní závod. Během výměny ztratil kolem půl minuty a navíc se ve zúžení musel vyhýbat slovenskému doprovodnému autu. 

Se všemi nástrahami si poradil, postupně snižoval ztrátu na velmi silného Nizozemce Enza Leijnseho a do cíle dorazil s náskokem 8 sekund. Porazil i Němce Marca Brennera, který byl nejlepší na prvních mezičasech a to o 13 sekund.

Na prvním mezičase, 6,3 kilometru po startu, byl Tiberi až 25. a ztrácel přes 35 sekund na nejlepšího. Na dalším mezičase už byl šestý, čtvrtý a nakonec první.   

Tiberi musel čekat na poslední vlnu závodníků, kde byli největší favorité, včetně dalšího italského reprezentanta a mistra Evropy Andrey Piccola. Jenže nikdo  velkých favoritů z poslední vlny se na pódium nedostal. Medaile tak získali Tiberi, Leijnse a Brenner, který je nejlepším prvoročákem. Američan Quinn Simmons na čtvrtém místě ztratil 20 sekund, pátý Němec Michel Hessmann zaostal o 28 sekund a šestý Piccolo o 30 sekund.

Čeští reprezentanti neuspěli. Mathias Vacek začal časovku velmi dobře, ale postupně ztrácel a v cíli mu patří až 42. místo se ztrátou 3:42, což nedopovídá jeho kvalitám. Pavel Bittner na 53. příčce ztratil 4:50.   


Ruska Garejeva juniorskou mistryní 

loading...

Juniorskou mistryní světa v časovce jednotlivkyň se stala Ruska Aigul Garejeva. Druhou Nizozemku Shirin van Anrooij porazila o 4 sekundy, ačkoli špatně odbočila v poslední zatáčce a musela se vracet na trať. Podobně jako Tiberi neměla štěstí, ale nepotřebovala ho. I tak zvítězila. Třetí skončila Britka Elynor Bäckstedt s odstupem 11 sekund, čtvrtý Camilla Alessio z Itálie zaostala o 15 sekund a pátá Švédka Wilma Olausson o 17 sekund. 

Veronika Jandová obsadila 25. příčku s odstupem 1:36, Kristýna Burlová skončila 37. a ztratila 2:18.