Jako první se mezi užší světovou špičku dostal přirozeně o 5 let starší Frank. Na Tour 2008 se díky skvělým výkonům ve druhém týdnu dokonce dostal na průběžné první místo, ale na Alpe d’Huez dostal příležitost k útoku jeho týmový kolega Carlos Sastre.

Plán vyšel dokonale. Zatímco ostatní soupeři zůstali se žlutým Schleckem, Sastre si postupně vytvořil velký náskok a do cíle dorazil s víc než dvouminutovým odstupem a posunul se do čela závodu. Vedení uhájil i v závěrečné časovce a zůstal o minutu před Cadelem Evansem. Frank Schleck naopak proti chronometru úplně vyhořel. Na nejrychlejšího Schumachera ztratil přes 5 minut a spadl na šesté místo. (Po diskvalifikaci Bernharda Kohla se později posunul na páté.)

„Nemyslím si, že jsem ztratil žlutý trikot. Věnoval jsem ho Carlosovi, což je skvělé,“ reagoval Lucemburčan pro Cycling news po výšlapu na Alpe d’Huez, kde o 2 roky dříve získal svůj první etapový triumf ze Staré dámy. „Věděli jsme, že Tour vyhrajeme jedině tak, že budeme útočit. Měli jsme dva lídry a dohodli jsme se, že první to zkusí Carlos. Kdybychom ho dojeli, přišla by řada na mě,“ vysvětloval týmovou taktiku.

Výborně se zde uvedl také debutující mladší bratr Andy. Neúnavně pomáhal svým lídrům a sám dojel na velmi solidním 11. místě. Oba bratři tak překonali nejlepší umístění svého otce hned při své premiéře na Tour. Frank v roce 2006 skončil desátý, zatímco jejich otec Johny při svých 8 startech nikdy nedopadl lépe než devatenáctý.

Mezi mladými závodníky navíc Andy při svém debutu nenašel přemožitele a odvezl si domů bílý dres. Frank ho poté označil za favorita pro další roky: „Určitě se na Tour vrátím a budu chtít vyhrát, ale obávám se, že vyhraje spíš můj brácha, ale to v pořádku. Mám z něj obrovskou radost.“

Jeho slova se však nenaplnila. Andy si v dalším roce opět odvezl bílý trikot a dokonce dosáhl i na druhé místo v celkové klasifikaci, ale na Alberta Contadora nestačil ani zdaleka. Španěl nemilosrdně drtil celý peloton a jeho náskok v cíli činil přes 4 minuty.

Frank se oproti minulému roku posunul o jednu příčku dopředu. Jeho páté místo se po diskvalifikaci Lance Armstronga změnilo ve čtvrté a k němu ještě přidal jedno etapové prvenství.

V příštím roce se pak musel Andy obejít bez svého nejdůležitějšího pomocníka, protože Frank odstoupil už ve třetí etapě, když si při pádu zlomil klíční kost. Jeho mladší bratr v následujících týdnech svedl jeden z nejpamátnějších soubojů v historii Tour.

Andy Schleck a Alberto Contador na sebe útočili při každé příležitosti a ostatní se jejich síle nedokázali vyrovnat. V samém úvodu druhého týdne se Schleck poprvé oblékl do žlutého dresu a udržel ho přesně 6 dní.

V 15. etapě sám nastoupil ve snaze zvýšit svůj náskok, jenže jeho útok Contador zachytil. Závod byl v plném proudu, když najednou muž ve žlutém zpomalil a upřel zrak dolů na svůj řetěz. Spadl mu a okolo sebe neměl žádného domestika, takže si musel poradit sám a jeho rival se mu mezitím vzdaloval.

Do cíle dorazil Lucemburčan o 39 vteřin za svým největším protivníkem a musel mu předat svůj žlutý dres. Celý incident pak pochopitelně vyvolal spoustu emocí. „Já bych se takhle nezachoval a nesnažil bych se využít takovou situaci. Cenu fair play dneska ostatní kluci rozhodně nedostanou,“ reagoval naštvaný Schleck pro BBC.

Contador se později omluvil, ale nesportovně se podle svých slov nezachoval. „Plánoval jsem útočit, a když jsem zjistil, co se Andymu stalo, už jsem byl vepředu, kde se závodilo naplno a už jsem se neohlížel,“ bránil své počínání Contador. „Je to samozřejmě ožehavá situace a bude se o ní mluvit, ale nemyslím si, že by 30 vteřin v této fázi závodu mělo rozhodnout o celkovém vítězi Tour,“ dodal Pistolero.

Toho se zastal třeba i Ryder Hesyedal: „Když vám v bitvě upadne meč, tak zemřete,“ komentoval řetězec nešťastných událostí.

Své vedení si Contador už udržel, ačkoli Schleck bojoval ze všech sil. Na Tourmalet vystoupali bok po boku a Schleck si připsal aspoň druhé etapové vítězství. Do závěrečné časovky vstupoval Contador s náskokem 8 sekund a podle očekávání ho ještě zvýšil. Osud si tentokrát opravdu pohrál, protože rozdíl v cíli činil 39 vteřin, tedy na sekundu přesně tolik, co Schleck ztratil v 15. etapě, kde mu spadl řetěz.

Po skvělé souboji se tak Andy opět musel spokojit se druhým místem. Důvodem k radosti pak určitě byl zisk třetího bílého trikotu, čímž vyrovnal rekord Jana Ullricha.

Překonat ho však už nemohl, protože na další Tour startoval už jako 26letý a do soutěže o nejlepšího mladíka zasáhnout nemohl. Hlavní ambice ale zůstala stejná – vyhrát celkové pořadí. Situace byla navíc poměrně příznivá, protože Contador po svém vítězství na Giru přijel na Starou dámu v horší formě než obvykle.

Andymu se původně také tolik nedařilo a dlouho si v celkovém pořadí lépe počínal Frank. Vše se změnilo v 18. etapě, kdy mladší z obou bratrů zaútočil daleko před cílem a vytvořil si velký náskok, který v cíli činil přes 2 minuty. O den později pak konečně odpadl i překvapivý lídr Thomas Voeckler a do rozhodující časovky nastupoval Andy Schleck ve žlutém 53 vteřin před Frankem.

Další 4 sekundy pak ztrácel Cadel Evans, jehož časovkářské schopnosti jednoznačně převyšovaly oba bratry a to se ukázalo i na trati. Evans oba pokořil o více než 2 a půl minuty a poprvé v kariéře získal žlutý dres pro sebe. Sourozenci Schleckové pak poprvé vystoupali na podium v Paříži bok po boku.

„Jsem velmi spokojení. Dali jsme do toho všechno a ničeho nelitujeme. Samozřejmě, že bychom chtěli vyhrát, ale dnes jsme společně vystoupali na podium a já jsem opravdu šťastný,“ líčil své pocity Frank.

Zdálo se, že je jen otázkou času, kdy Andy dojede ve žlutém až do Paříže, ale nakonec se tak nikdy nestalo. Od druhého místa z roku 2011 už se na Staré dámě nikdy výrazněji neprosadil.

Po pádu na Dauphiné na jaře 2012 si zlomil křížovou kost a obnovil si zranění kolene a zbylé dva roky své kariéry spíše jen paběrkoval.

Frank zase prožil noční můru na Tour 2012, kde měl pozitivní dopingový test a dostal roční zákaz závodění. Po jeho vypršení se sice vrátil zpátky do pelotonu, ale příliš se mu nedařilo. Jediným větším úspěchem po návratu byla vyhraná etapa na Vueltě.

Přestože se jim to na silnici nepovedlo, jméno Schleck je dnes přece jen uvedeno mezi vítězi Tour de France. Na začátku roku 2012 soud konečně dořešil dlouhou kauzu ohledně dopingu Alberta Contadora z Tour 2010 a vymazal jeho výsledek. Novým šampionem se tak stal Andy Schleck.

„Je hezké dostat žlutý trikot, ale pro mě se nic nemění. Nepovažuju se za vítěze,“ reagoval Andy Schleck. „Není to žádný důvod k oslavě. Je mi Alberta líto. Vždycky jsem věřil, že je nevinný. Tohle je opravdu smutný den pro cyklistiku,“ zastal se svého soupeře.

„Mým cílem je vyhrát Tour sportovní cestou – být nejlepším závodníkem na silnici,“ dodal sebevědomě. Jenže to už se jemu ani jeho bratrovi nikdy nepovedlo.