„Je to tým pro ženy, aby mohly jezdit ve světě v našich barvách. Nejen cyklokros, ale i silniční závody UCI, to je strašně důležité pro jejich další vývoj,“ říká trenér Václav Ježek, bývalý znamenitý biker i cyklokrosař. „Budeme jezdit všechny velké závody od českého poháru výš. První vrchol je svěťák v Táboře a týden po něm Evropa v belgickém Namuru, druhý pak směřujeme k mistrovství světa,“ dodává. „A doma chceme být mezi holkami nejlepší, pravidelně dvě ve třech, a podobně i v juniorech,“ přidává ředitel týmu Josef Hladík.

Povinností pro zisk licence je pravidelný start tří žen ve světovém poháru a správní poplatek tisíc eur. Rozpočet týmu, který se stará o šedesát nadějných cyklistů, činí podle jeho šéfa okolo milionu korun, k tomu potřebuje za zhruba stejnou sumu materiál. Nyní ještě pojedou i ti nejlepší na vlastním, ale pro příští rok to vypadá nadějně s domácí značkou Superior. „Máme rádi cyklistiku a považujeme za důležité podporovat mládež,“ potvrzuje Zdeněk Fučík, ředitel firmy Brilon, která pomáhá týmu od jeho vzniku v roce 2007.

Hlavní hvězdou zůstává 19letá Kristýna Zemanová (jezdí na Authoru), loni sedmá na mistrovství světa (do 23 let). Protože ji na jaře čeká maturita na mladoboleslavském gymnáziu, zatím odmítla zájem zahraničních týmů. „Mám tady u nás ideální podmínky pro to, co potřebuju. Ale vlámština se mi o Vánocích na turné docela zalíbila, asi se budu muset naučit pár slov,“ usmívá se. Přitom život v cizí zemi ji příliš neláká, chystá se na vysokou školu.

Léto už ale od května strávila na silnici, kde zajela několik slušných výsledků včetně domácího poháru. Nejvíc si cení třetího místa na českém šampionátu na silnici v „cyklokrosovém“ počasí. „Krátký, ale poctivý závod… Celkově se mi ukázalo, že tréninky jsou správně nastavené, vyvíjí se to dobře. Cyklokros zůstává prioritou, ale silnice mě už taky baví. Nějak se to zlomilo, budu to kombinovat. Jsem ráda, že se i ve světě už myslí na ženy, jak jsme viděli třeba na Tour de France. To je obrovská motivace, kdyby se tam dostal i někdo od nás.“ Trenér Ježek oceňuje její přístup a zaujetí: „Našla si svoji cestu a klíč k tréninku. Je to hodně individualistka, dokáže o sobě přemýšlet.“

Zemanová na silnici skončila začátkem září, o víkendu odjela první dva cyklokrosy UCI C2 v Německu a v obou se dostala na třetí příčku. „Nemám ještě moc intenzit, a vlastně ani odjeto na krosce. Prioritní je být dobrá v zimě, hlavně v lednu. Chci objet co nejvíc světových pohárů, vždyť nejlepším ženám kralují holky z kategorie do 23 let (loni byla 18. a dvakrát 20., pozn aut.), bude to moc důležité s nimi závodit. Ale záleží taky na škole. Ráda bych se dostala do patnáctky mezi ženami, super by byla pětka mezi třiadvacítkami,“ říká. V této kategorii může závodit ještě tři roky.

Ambice zlepšovat se mají po solidním létě na silnici i Tereza Vaníčková, Kateřina Hladíková (loni dvakrát třetí ve světovém poháru mezi juniorkami) i Bára Jeřábková. „Nemám první ani kolo, ani školu, dá se to kombinovat rovnocenně,“ shodují se všechny čtyři dámy společně.

Až nejvýš vzhlíží i Václav Ježek junior – jedna z nejžhavějších českých nadějí na medaile. „Už to chce zase prolomit, kdy jsme ji naposledy získali? Bez cílů nejsou výsledky,“ říká bojovně jeho otec. Dál do budoucna však zatím nehledí. „Další level je dostat se do týmu někam ven. My jsme mládežnický tým, tomu se chceme věnovat nejvíc. Jen bajky už tolik nejezdíme, to se trošku tluče.“

Český pohár startuje 28. 9. v Holých vrších, má sedm podniků a mistrovství republiky v Mladé Boleslavi (15. 1.). Světový pohár hlásí letos 14 zastávek včetně Tábora (23. 10.), ale na úvod do Ameriky (9. a 16. 10.) jako obvykle Češi nejedou. Mistrovství světa se jede o týden později než obvykle (5. 2.) v nizozemském Hoogerheide.