Přehled závodů je řazen podle plánovaného data jejich konání:

Gracia je ženský pětietapový závod s centrem v Orlové na Ostravsku. Poprvé se jela už v roce 1987. Letošní 35. ročník by se měl uskutečnit od 29. dubna do 2. května. 

Mezi vítězkami najdeme velmi známá jména ženské cyklistiky. Pětkrát závod vyhrála německá cyklistická legenda Hanka Kupfernagel, mj. mistryně světa v časovce z roku 2007. O jedno celkové prvenství méně si připsala její krajanka Judith Arndt, světová šampionka z roku 2004. Dvakrát se radovala stále aktivní Nizozemka Marianne Vos, od letoška členka ženského celku Jumbo-Visma, která je dokonce trojnásobnou světovou šampionkou. Mezi vítězkami najdeme i její krajanku Ellen van Dijk, aktuálně jezdící v dresu Trek-Segafredo, která v průběhu své dosavadní kariéry posbírala už 37 vítězství, mj. je světovou i evropskou mistryní v časovce a vítězkou prestižní ženské verze Flander. V posledním uskutečněném ročníku v roce 2019 tu triumfovala Marta Bastianelli (aktuálně Alé BTC), která si v minulosti také již navlékla dres mistryně světa a coby vynikající klasikářka má na kontě Flandry, Brabantský šíp či italský titul na silnici. 

Z Češek byla v prvních letech nejúspěšnější Radka Kynčlová. Naposledy se na stupně vítězů z domácích cyklistek dostala v roce 2003 Lada Kozlíková (3.). 

Závod míru juniorů, jehož centrem je Litoměřicko, se jel poprvé v roce 1965 a od roku 1974 nepřetržitě s výjimkou loňského roku. Takže letos by se měl jet 6. – 9. května už 50. ročník. 

V československém, resp. českém reprezentačním dresu tady slavili celkové prvenství z nejznámějších jmen Jiří Korous (1976), Vladimír Kozárek (1980), Roman Kreuziger starší (1983) i mladší (2004), František Trkal (1988), Jiří Pospíšil (1991), zbylých pět českých vítězů mi promine. Posledním byl v roce 2006 Martin Hačecký. Naposledy se na stupně vítězů (3.) dostal v roce 2010 Petr Vakoč. 

Na stupních vítězů tu stále řada budoucích hvězd světové cyklistiky. Za všechny jmenujme vítěze z roku 2007 Michala Kwiatkowského (aktuálně Ineos Grenadiers), 2011 Magnuse Corta (EF Education-Nippo), 2013 Madse Pedersena (Trek-Segafredo), 2015 Brandona McNultyho (UAE) a 2018 Remco Evenepoela (Deceuninck-Quick Step)! 

Remco Evenepoel vítězí v ZM juniorů 2018

Vloni měla mít premiéru GP Fany Gastroservis Příbram. Koronavir ji zrušil, letos je tato Velká cena naplánována na 29. května. 

Loňská trasa slibovala start v Příbrami, nájezd na 24 km dlouhý okruh, který měli cyklisté absolvovat 5x, pak návrat do Příbrami, kde na závěr čekaly tři 4 km okruhy a cíl. Celkem 158 km, přičemž velký okruh má převýšení 430 metrů a jeho součástí je i ikonické stoupání ze Solenic od vodní nádrže Orlík do Větrova, při jehož zdolávání je nutno překonat na 3 km 160 výškových metrů! 

Mimořádný mezinárodní význam v cyklistickém světě má Závod míru pro kategorii U23, který nese oficiální název Course de la Paix Grand Prix Jeseníky. 

Jezdí se od roku 2013 a i on byl postižen loni pandemií. Většina z těch, kteří tu vítězili nebo se dostali na stupně vítězů, se následně prosadila do nejvyšších pater světové cyklistiky a někteří z nich na samý vrchol. Posuďte sami: Tadej Pogačar, vítěz z roku 2018 a loňský vítěz Tour de France, Marc Hirschi (oba UAE) 3. v roce 2018, loňský vítěz etapy na Tour de France, vítěz Valonského šípu, druhý na Lutychu a třetí na mistrovství světa, Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), 2. v roce 2016, loňský vítěz Giro d´Italia, David Gaudu (Groupama-FDJ), vítěz ročníku 2016, loňský vítěz dvou etap na Vueltě. A tím výčet zdaleka nekončí. 

Z našich cyklistů se na stupně vítězů prosadil hned v prvním ročníku Jan Hirt (2.) a v roce 2017 Michal Schlegel (3.). 

Letošní ročník se má uskutečnit od 3. do 6. června. 

Jen o rok později než u Gracie se začala psát historie druhého nejvýznamnějšího českého ženského etapového závodu Tour de Feminin. Koná se v nádherné krajině šluknovského výběžku a jeho centrem je Krásná Lípa. Jde také o pětietapový závod, jehož letošní ročník je naplánován na 8. až 11. července. 

I tenhle závod vyhrála pětkrát Hanka Kupfernagel. Mezi vítězkami v posledním desetiletí najdeme jména jako Australanka Amanda Spratt (aktuálně BikeExchange), Dánka Cecile Ludwig (FDJ), Američanky Ruth Winder (Trek-Segafredo) a Leah Thomas (Movistar) atd. Cyklistky patřící do absolutní světové špičky. 

První dva ročníky vyhrála naše Radka Kynčlová, ve 21. století tu na stupních vítězů stanuly Lada Kozlíková (2. 2006), Martina Růžičková (3. 2009) a Martina Sáblíková (2. 2014). 

Závody Visegrad 4 (Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko) se jezdí od roku 2014. Mají nejnižší dvojkový statut a tomu odpovídá i konkurence, která se tu schází. Poslední dva české ročníky se neuskutečnily, v roce 2019 se ho ČSC nepodařilo zorganizovat, loni zasáhl COVID. 

Vítězem zatím posledního uskutečněného ročníku se stal Alois Kaňkovský (Elkov–Author), který na technickém okruhu ve Valticích porazil v závěru známého a zkušeného polského cyklistu Macieje Paterského. 

Odehrát by se měl 17. července, není však zatím oficiálně známo, kde. 

Aktuálně nejvýše postavený závod na našem území představuje Czech Tour. Zrodila se v roce 2010. Úvodní ročník vyhrál Leopold König v dresu PSK Whirpool-Author. Jeho týmový kolega Stanislav Kozubek ovládl následující ročník, kdy závod obdržel od UCI kategorii 2.2. Od roku 2015, kdy Czech Tour vyhrál Petr Vakoč (Etixx-Quick Step), postoupil závod o kategorii výš (2.1), kde se drží dosud. 

S postupem do vyšší kategorie se sem začala sjíždět i lepší konkurence. Takže mezi vítěze se zapisovala velmi známá jména světové cyklistiky, jakými jsou Diego Ulissi (aktuálně UAE), Daryl Impey (Israel Start-Up Nation), nebo naposledy vloni Damien Howson (BikeExchange). Posledním českým vítězem byl v roce 2017 Josef Černý. 

Kvalitní startovní pole, které představuje zahraniční konkurence, je příjemné. Posledního ročníku se účastnilo 6 týmů World Tour. Sice k nám neposílají ty nejsilnější sestavy, ale to neznamená, že nejde o velmi kvalitní cyklisty. Přesto, pokud závod budeme vnímat jako národní Tour, by si zasloužila vyšší počet českých závodníků. Jednak kvůli divákům a jednak kvůli rozvoji české cyklistiky. Vedle tradičního účastníka Elkov Kasper by to kromě nároďáku chtělo alespoň ještě jeden český tým. Topforex ATT Investments si o takovou pozvánku svými výkony i sestavou říká hodně nahlas. 

Letos je naplánována na 19. – 22. srpna

Velmi pěkný závod je Okolo jižních Čech, což je dáno i kulisou tohoto nádherného koutu české země. Pořadatel má ale opakovaně potíže s povoleními speciálně od Policie ČR, takže od roku jeho vzniku, tedy 2012, se s přestávkami zatím odjelo 5 ročníků. 

Poslední dva ročníky (2017 a 2018) vyhráli Josef Černý a Michael Kukrle, oba v týmu Elkov–Author. Nejznámější jméno ze zahraničních cyklistů, kteří etapák ovládli, je vítěz druhého ročníku Florian Sénéchal, kterého máme aktuálně možnost sledovat při vrcholných závodech v dresu Deceuninck-Quick Step. 

Pokud se to podaří, má tento závod kategorie 2.2 vyčleněn v kalendáři UCI termín 8. – 12. září.

V poslední etapě zatím posledního ročníku vítězí Jannik Steimle (aktuálně Deceuninck-Quick Step) před Stanem DeWulfem (AG2R Citroën), za nimi na 4. místě se rýsuje silueta Michala Kukrleho, celkového vítěze.