První rok WorldTour

Prvním osmi týmům byla udělena licence WorldTour. Závodnice v těchto sestavách tím získaly podobné garance, jaké mají muži profesionálové. Především minimální plat. Do WorldTour se nepřihlásilo osm nejlepších týmů loňského roku, vybíralo se podle zájmu a ne sportovní kvality, protože například nejlepší Boels - Dolmans o licenci nestál. Sestavy Movistar a FDJ nikdy nevyhrály velký závod, ale ve WorldTour jsou. Počet týmů WorldTour se má postupně navyšovat, ale budou noví zájemci? 

Udrží se Annemiek van Vleuten na trůnu?

Sezóně 2019 dominovala Annemiek van Vleuten, vítězka Mistrovství světa, Giro Rosa, Strade Bianche a Lutych - Bastogne - Lutych. Dařilo se samozřejmě i jiným závodnicím, ale Annemiek van Vleuten byla nejlepší. A nejlepší nejspíš i zůstane. V současnosti ji mnoho soupeřek neohrožuje. V dlouhých stoupáních je suverénně nejlepší. V časovce se na ni už dotáhla Američanka Chloe Dygert, ale Nizozemka stále patří k nejlepším. V jednorázových závodech je velkou konkurencí Anna van der Breggen, ale Annemiek van Vleuten ji na několika velkých závodech porazila. Před sebou má velké cíle, kromě klasik, Giro Rosa a světového šampionátu také Olympijské hry. Je někdo podobně všestranný? Snad jen Anna van der Breggen, vrátí se ona na vrchol a obhájí olympijské zlato? To jediné zatím chybí Annemiek van Vleuten. 

Olympijský rok

Kolem Olympiády se bude letošní sezóna žen točit. Pro většinu cyklistek jde o vrchol sezóny, v tom je oproti mužům celkem velký rozdíl. Hry v Tokiu jsou pro mnoho žen dlouhodobým cílem a příležitostí se rozloučit s profesionální cyklistikou na největší scéně. Je tedy možné, že po letošním létě několik hvězd ubude.   

Ženský silniční závod není tak náročný jako mužský, což přineslo velkou kritiku, podle některých je to projev diskriminace. Závod je vhodný pro vrchařky a klasikářky, takže se očekává souboj obvyklých podezřelých, v akci budou Nizozemky, Amanda Spratt, Cecilie Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma, Lizzie Deignan a doufejme i Nikola Nosková. 

Co bude s Boels - Dolmans?

Nejlepšímu týmu několika posledních let hrozí zánik. Nizozemská sestava po letošní sezóně přijde o sponzory a proto se ani nehlásila o licenci WorldTour. Nový tým by si tak musely hledat bývalé mistryně světa Anna van der Breggen, Chantal Blaak a Amalie Dideriksen, mistryně Evropy Amy Pieters, špičková sprinterka Jolie d´Hoore a další. 

Jedání s novými partnery prý probíhají a mluví se také o možném sloučení s týmem Jumbo - Visma, kterému ženská sestava zatím chybí.  

Češky v zahraničních týmech

Tři české závodnice budou v příštím roce hájit barvy zahraničních týmů. Nikola Nosková pokračuje v týmu Bigla - Katusha, kde by se mohla ujmout role lídryně. Nosková je největší českou nadějí a po těžkém období způsobeném stravovací poruchou je zpět ve výborné formě, což dokázala především třetím místem na prestižní klasice Giro dell´Emilia. 

Do italského týmu Bepink odešly hned dvě Češky, Melissa van Neck, která opustila pražskou Duklu a Markéta Hájková, v loňském roce závodící za Serveto - Piumante - Beltrami TSA. Devatenáctiletá Hájková se na nejvyšší úrovni uchytila a už má za sebou debut na Giro Rosa. Melissa van Neck působí v italském týmu už od léta loňského roku. 

Nováčkem v zahraničních stájích je Veronika Jandová, loni ještě juniorka Favoritu Brno, ale velmi talentovaná cyklistka. Jandová získala smlouvu ve švýcarském týmu WCC, společně se Slovenkou Terezou Medveďovou.    


Nejsilnější týmy 2020:

Women’s WorldTeams

Alé BTC Ljubljana (Slovinsko)

Tým vznikl sloučením celků Alé Cipollini a BTC Ljubljana. Zamířila sem italská mistryně Marta Bastianelli, poslední vítězka Kolem Flander a Gracie Orlové. Bývalá mistryně světa a Evropy povede tým v severských klasikách. Další významnou posilou je Tatiana Guderzo, také bývalá mistryně světa a vynikající klasikářka. 

Umístění v žebříčku UCI 2019: 11.

Počet vítězství 2019: 16

Hvězda: Marta Bastianelli  

Canyon//Sram (Německo)

Německý tým patří dlouhodobě k nejlepším na světě. Hvězdou sestavy je Polka Kasia Niewiadoma, vítězka Amstel Gold Race. Ale tým je celkově silný, vynikající je například německá časovkářka Lisa Klein, vítězka BeNe Ladies Tour.  

UCI 2019: 4.

Vítězství 2019: 16

Hvězda: Kasia Niewiadoma

CCC - Liv (Nizozemsko)

Marianne Vos získala v loňském roce neuvěřitelných devatenáct vítězství a táhla celý tým. Legendární Nizozemka vyhrála čtyři etapy Giro Rosa, celkové pořadí Kolem Norska a další závody. Hlavní hvězdou zůstane i v příštím roce. Další lídryní je Jihoafričanka Ashleigh Moolman.  

UCI 2019: 6.

Vítězství 2019: 22

Hvězda: Marianne Vos

 

FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope (Francie)

Francouzský celek stále čeká na první WorldTour vítězství, ale licenci WorldTour už má v kapse. Kvůli postupu do nejvyšší kategorie musel posilovat a přišla mimořádně populární Dánka Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla). Čtyřiadvacetiletá všestranná cyklistka nevítězí často, ale dokáže zajet dobré výsledky na dlážděných klasikách i v kopcích. Zodpovědnost za výsledky bude mít také teprve devatenáctiletá francouzská mistryně a rychlá sprinterka Jade Wiel a zkušené cyklistky Shara Gillow a Emilia Fahlin.   

UCI 2019: 21.

Vítězství 2019: 2

Hvězda: Cecilie Uttrup Ludwig

Mitchelton - Scott (Austrálie)

Podobně jako mezi muži, i v ženách patří Mitchelton - Scott k nejlepším týmům. Největší zásluhu má samozřejmě Annemiek van Vleuten, ale výborné výsledky dělá také australská vrchařka Amanda Spratt, trojnásobná vítězka Tour Down Under a majitelka stříbrné a bronzové medaile ze světového šampionátu.  

UCI 2019: 3.

Vítězství 2019: 18

Hvězda: Annemiek van Vleuten

Movistar (Španělsko)

Španělský Movistar zatím ani zdaleka nedosahuje kvalit mužské sestavy, ale postupně se zlepšuje. Týmu chybí jasná hvězda. Lourdes Oyarbide, Eider Merino a Barbara Guarischi jsou dobré cyklistky, ale nejlepším týmům nebude Movistar konkurovat ani v tomto roce.   

UCI 2019: 13.

Vítězství 2019: 3

Hvězda: Lourdes Oyarbide

Sunweb (Německo)

Ženy týmu Sunweb měly loni lepší sezónu než muži. Svědčí o tom druhé místo ve světovém žebříčku, ačkoliv vítězství získaly jen tři. Američanka Coryn Rivera zůstává, zlepšuje se mladá Nizozemka Floortje Mackaij, ale bohužel pro Sunweb odešla Lucinda Brand, která sbírala nejvíce bodů. Především na klasikách. 

UCI 2019: 2.

Vítězství 2019: 3

Hvězda: Coryn Rivera

Trek - Segafredo (USA) 

První rok týmu Trek - Segafredo vyšel, ale letos už chce na vrchol. Sedmnáct vítězství v prvním roce existence je skvělý výsledek, na kterém se podílely slavné cyklistky Letizia Paternoster, Lotta Henttala, Ellen van Dijk, Elisa Longo Borghini, Lizzie Deignan a další. Tým navíc stále posiluje, přišly Lucinda Brand a talentovaná Elynor Backstedt. 

UCI 2019: 5.

Vítězství 2019: 17

Hvězda: Lizzie Deignan


Women's Continental Teams

Astana (Itálie)

Astana kolektivně nepatří k nejlepším týmům světa, ale má v kádru Kubánku Arlenis Sierra, která k nejlepším patří. Sedmadvacetiletá sprinterka a klasikářka vyhrála v loňském roce deset závodů, včetně Cadel Evans Great Ocean Road Race. 

UCI 2019: 16. 

Vítězství 2019: 16

Hvězda: Arlenis Sierra

Bigla - Katusha (Švýcarsko)

Tým Nikoly Noskové opustila Cecilie Uttrup Ludwig, čímž se před českou závodnicí otevírá více možností na vlastní výsledek. Konkurencí pro ni bude Němka Clara Koppenburg, která se po jednom roce ve WNT - Rotor vrátila. Clara Koppenburg je podobně jako Nosková dobrou vrchařkou. Hlavní lídryní bude Američanka Leah Thomas, předloňská vítězka Tour de Feminin. 

UCI 2019: 10.

Vítězství 2019: 7

Hvězda: Leah Thomas

Boels - Dolmans (Nizozemsko)

Nejlepší tým světa má před sebou nejistou budoucnost, ale nijak výrazně neslábne. V kádru zůstaly Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Amy Pieters, Jolien d´Hoore i Amalie Dideriksen. Opět se očekává spousta vítězství, ale udrží pozici jedničky?   

UCI 2019: 1. 

Vítězství 2019: 18

Hvězda: Anna van der Breggen

Ceratizit - WNT (Německo)

Nenápadná sestava se opírá o sprinterku Kirsten Wild a časovkářku Lisu Brennauer. Tyto dvě dohromady získaly dvanáct z patnácti vítězství. Kirsten Wild vyhrála klasiky Driedaagse Brugge - De Panne a Dwars door Vlaanderen a Brennauer vyhrála Madrid Challenge by la Vuelta a Festival Elsy Jacobs. 

UCI 2019: 9. 

Vítězství 2019: 15

Hvězda: Kirsten Wild

Parkhotel Valkenburg (Nizozemsko)

Nizozemský tým se zviditelnil především sporem s Lorenou Wiebes, vítězkou světového žebříčku UCI. Wiebes chtěla odejít před koncem smlouvy, ale nakonec musí zůstat ještě minimálně půl roku. Na její výkonnost to pravděpodobně bude mít špatný vliv, ale Parkhotel Valkenburg nestojí jen na ní. Rychle se zlepšuje Demi Vollering, vítězka Giro dell´ Emilia a velmi dobrá klasikářka. 

UCI 2019: 7.

Vítězství 2019: 17

Hvězda: Lorena Wiebes