V neděli se jede Světový pohár ve francouzském Nommay, příští týden má finále světový pohár v nizozemském Hoogerheide a o týden později se budou rozdělovat duhové trikoty ve Valkenburgu.

Česká reprezentace pro světový šampionát je již téměř 100% určena, nyní ještě záleží na finálním výsledku Tomáše Kopeckého ve Světovém poháru. Pokud udrží první místo, vyjede českým juniorům jedno reprezentační místo navíc.

Český svaz cyklistiky zveřejnil následující nominaci:

Muži elite

Michael Boroš, Jan Nesvadba, Tomáš Paprstka, Emil Hekele.

Muži U23

Adam Ťoupalík, Josef Jelínek, Jakub Šulc - o posledním místě se rozhodne mezi Danielem Mayerem a Štěpánem Schubertem.

Junioři

Tomáš Kopecký, Jakub Schierl, Jakub Ťoupalík, Tomáš Ježek - o jednom, případně dalších dvou jezdcích se rozhodne mezi Vladimírem Mikšaníkem, Jakubem Římanem a Alvinem Tomáškem.

Ženy elite

Pavla Havlíková, Kateřina Nash.

Ženy U23

Nikola Nosková, Adéla Šafářová, Magdalena Mišoňová, Elizabeth Ungermanová, Tereza Vaníčková.


Česká medailová šance ve čtyřech z pěti kategorií

Asi největší šancí a téměř medailovou jistotou je junior Tomáš Kopecký. Jeho prozatimní výsledky ve Světových pohárech jsou: 7. - 3. - 2. - 1. - 1., k tomu druhé místo na evropském šampionátu a vítězství doma. Na dalších mezinárodních závodech je bilance opět vynikající: 4. - 3. - 3. - 2. - 2. - 2. - 2.

Druhou největší šanci vidíme v ženách U23 a tady nemusíme spoléhat jen na jednu závodnici. Je to kategorie s nejlepší perspektivou a o dobrý výsledek by se měla zasloužit letos především Nikola Nosková a Adéla Šafářová.

Kterou z kategorií dát na třetí místo, na třetí místo v šancích na zisk medaile? A otázka zní, zda jsou větší šance Kateřiny Nash v ženách Elite, nebo Adama Ťoupalíka v mužích U23. Kateřina Nash je o něco spolehlivější závodnice, než Adam Ťoupalík. Ten sice patří mezi nejlepší třiadvacítkáře světa, medaile je možná, ale zlato je dost daleko, protože Tom Pidcock a Eli Iserbyt jsou lepší. 

Kateřina Nash je velmi zkušená cyklistka, i ona patří mezi cyklokrosovou špičku, jenže ta je v současnosti neuvěřitelně široká. Na začátku sezóny byla výborná Maud Kaptheijns, poté se z popředí vytratila, navázala na ni Sanne Cant, ale mezitím se zlepšují i další závodnice. Ve velmi těžkých závodech je výborná Helen Wyman, do formy se dostává Pauline Ferrand-Prévot, asi nejtalentovanější cyklistka současnosti. Kateřina Nash tedy může dosáhnout na medaili, ale ani nemusí dokončit v první desítce. 

V té nejdůležitější kategorii, v kategorii mužů Elite, reálnou šanci na zisk světové medaile opravdu nevěříme, ale věříme v dobré umístění Michaela Boroše. Elitní závod na Mistrovství světa bývá o něco snazší, než ostatní mezinárodní závody, protože je zde omezený počet Belgičanů a dostat se do první desítky je o dost jednodušší. Kromě Boroše se do první desítky velmi pravděpodobně nikdo jiný z našich nedostane. 

Příjemný optimismus musíme trochu mírnit, ve všech kategoriích stojí šance České republiky na jedné osobě, snad jen s výjimkou žen U23.

Foto Jaroslav Svoboda