Zhruba po 30 km aktivního závodění, ještě před nájezdem do kopcovité části etapy v Novohradských horách, se podařil únik pětice závodníků. Z českých v něm byl pouze Matěj Zahálka (Elkov Kasper), dále Eivind Fougner z nejlepšího klubového týmu v závodě CK Lillehammer, Emanuel Zangerle z týmu Michaela Kukrleho Felbermayr-Simplon Wels, Jihoafričan Byron Munton z maďarského Epronexu a loňský celkový vítěz Rasmus Wallin z dánského Restaurant Suri-Carl Ras.

Rasmus Wallin na čele unikající skupiny

Peloton vedený jezdci týmu, který před etapou vévodil všem soutěžím, tedy Uno-X Dare DT, udržoval uprchlíky v dostřelu 1 až 2 minut a to až do nájezdu na cílový okruh. Jezdci v úniku se tedy podělili o všechny tři vrchařské i sprinterské prémie. O ty vrchařské měl největší zájem Fougner, dvě vyhrál a jednou byl druhý, což ho vyneslo na konečné 2. místo v této soutěži.

Na sprinterských se prosazoval Matěj Zahálka, tou první projel na 2. místě a zbylé dvě vyhrál. K tomu přidal vítězství v poslední vrchařské.

Matěj Zahálka vyhrál dvě sprinterské a jednu vrchařskou prémii

Koho prémie vůbec nezajímaly, byl Rasmus Bøgh Wallin. A nejspíš dobře věděl, co dělá. Když se v průběhu cílového okruhu kolem Jindřichova Hradce vedoucí skupina rozpadla a byla postupně dojeta pelotonem, Wallin si dokázal nastoupit a s luxusním náskokem 35 vteřin projel osamoceně cílem.

V průběhu celého etapáku byl tento dánský cyklista nevýrazný, ale vítězná etapa se hodně počítá. Je to jeho letošní deváté vítězství, z nichž nejcennější jsou celkové prvenství na Tour of Estonia (2.1) a na nizozemském Memoriálu Arno Wallaarda (1.2). Není tedy náhodou, že ve svých 27 letech podepsal na další dva roky do prvního týmu Uno-X.

S víc jak půlminutovým náskokem projel cílem v Jindřichově Hradci loňský celkový vítěz Rasmus Bøgh Wallin

Záložní tým skvělého norského cyklistického projektu Uno-X kontroloval průběh celé etapy až do momentu, který se odehrál necelých 30 km před cílem. To v úseku, kde po zúžení přes mostek následovala prudká stojka a kde se proto spousta lidí cpala dopředu, došlo k pádu několika jezdců, mezi nimiž počtem vynikli právě cyklisté Uno-X. Daniel Árnes po ošetření závod nedokončil. Karambol nadělil celé hlavní pole, takže v první skupině za Wallinem nakonec dojeli jen oba nejlépe postavení jezdci Uno-X, čímž přišli o prvenství v soutěži týmů.

Bonifikační vteřiny ze sprinterských prémií tedy vliv na celkové pořadí v soutěži jednotlivců kvůli úniku nemohly mít žádný vliv. A v cíli se za Wallinem prosadili na stupně vítězů sprinter Santic-Wibatech Bartlomiej Proć a loňský vítěz vrchařské soutěže na OJČ Ludvik Holstad z CK Lillehammer, takže ani cílové bonifikace už nic nezměnily. Adam Ťoupalík dokončil na 9. a Martin Solhaug Hansen na 12. místě, tudíž rozdíl 2 vteřin mezi nimi zůstal nedotčen a znamenal potvrzení celkového prvenství pro 20letého norského cyklistu.

Márton Dina vypomáhal jezdcům Uno-X v kontrole a sjíždění uprchlíků

Do cíle dojelo hlavní pole dost potrhané, ztrátu 35 vteřin na vítěze si připsalo pouze 30 lidí. Mezi nimi kromě Ťoupalíka z českých jezdců ještě Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo team Tábor), Tomáš Jakoubek (ATT Investments) a Matěj Zahálka. S 12vteřinovým odstupem bylo klasifikováno dalších 13 lidí a mezi nimi i Michael Kukrle. To ale Michaelovi stačilo na uhájení konečného 3. místa o 8 vteřin před 4. Tomášem Jakoubkem.

„Už od začátku se hodně závodilo a docela jsme se přetahovali s norskými jezdci Uno-X, kteří nikoho od nás nechtěli nechat odjet. Asi na 30. kilometru se pět závodníků odpoutalo, mezi nimi i Matěj Zahálka. Sjíždět je na čele pelotonu začalo Uno-X. Na prémiích kolem 140. kilometru bohužel došlo k pádu balíku, kdy vzadu zůstal i žlutý dres. Tehdy se přestalo závodit a nadělila se i čelní skupina, ze které odjel Dán, pozdější vítěz etapy. My jsme už jeli jen na finiš. Já ještě kilometr před cílem zkusil zaútočit, získal jsem malý náskok, ale asi na třístovce mě pár lidí předjelo a už s tím nešlo nic dělat,“ popsal průběh etapy Adam Ťoupalík.

Martin Hansen si bedlivě hlídal Adama Ťoupalíka

Martin Hansen si z Jindřichova Hradce odváží kromě žlutého i bílý dres pro nejlepšího jezdce do 23 let i puntíkatý pro nejlepšího vrchaře. Zelený zůstal v držení jeho týmového kolegy a vítěze úvodní etapy Sakariase Lolanda.

Jak si vedli čeští jezdci, resp. jezdci českých týmů?

V hlavní soutěži, celkovém pořadí jednotlivců se tedy za vítězným Norem srovnali tři Češi. Do dvacítky se pak vešli ještě Matěj Zahálka (16.), Martin Voltr z RRK Group (18.) a Michal Schuran z ATT Investments (19.).

V soutěži o zelený dres obsadil Adam Ťoupalík 3. místo. Ve vrchařské patří stejná příčka Mártonu Dinovi z ATT Investments. V mladících se nejlépe z Čechů umístil Martin Voltr (9.).

Mimořádně aktivní byl v závěrečné etapě Márton Dina

První místo v týmech patří jezdcům belgického záložního týmu Lotto Dstny před německo-polským Santic-Wibatech a rozvojovým týmem francouzského Groupama-FDJ. 4. příčku z celkového počtu 23 týmů, které do závodu odstartovaly, obsadili cyklisté ATT Investments.

Slovenský RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol byl 7., Elkov Kasper 11., ČEZ Cyklo Team Tábor 16. a AC Sparta Praha 20. Dva týmy nebyly klasifikovány. Z kanadského klubového Yeoloe Factory se cíle nedočkal ani jeden závodník, z Tufo-Pardus Prostějov na konci etapáku byli klasifikováni pouze dva jezdci.

S vystoupením našich jezdců jsme spokojeni. Češi v našich řadách podávají velmi dobré výkony, ať už Martin Voltr a Daniel Vysočan, kteří se zviditelnili i tady na jihu Čech, nebo Tomáš Kalojíros. Náš hlavní závod sezóny, k němuž jsme se tady dobře rozjeli, tedy Okolo Slovenska, začíná v následujícím týdnu a sestava bude hodně podobná té, která startovala na Okolo jižních Čech,“ řekl pro RoadCycling.CZ Juraj Sagan, sportovní ředitel týmu.

Na čele symbolicky srovnána většina nejlepších týmů: zleva Michal Schuran ATT Investments, Groupama-FDJ, Uno-X, VolkerWessels, Restaurant Suri, Lotto Dstny a Martin Voltr z RRK Group

Všichni se shodovali na tom, že to byl náročný etapák, aktivně se závodilo, práci mnohdy ztěžoval vítr, svou důležitou roli sehrály i úzké cesty silniček malebného jihu Čech, na nichž probíhal neustálý boj o pozice.

Koneckonců svědčí o tom i koncovky jednotlivých etap. V první přijela do cíle v Milevsku s náskokem pětice uprchlíků, v druhé došlo ve Studené k hromadnému spurtu, v třetí dojížděly na cílový kopec v Javorníků malé skupinky a jednotlivci a ve čtvrté došlo v Jindřichově Hradci na sólo jednotlivce.

Daří se nám dostávat na závod velmi kvalitní zahraniční konkurenci, která přispívá k tomu, že se aktivně závodí a stále je nějaké akce. Přestože se závod vlastně rozhodl už v první etapě úspěšným únikem pěti cyklistů, byl závod dramatický až do posledních kilometrů. Myslím, že co se týče kvality, závod se každým rokem posouvá dopředu,“ shrnul své pocity z druhého nejvýznamnějšího etapového závodu na území České republiky pro kategorii Elite mužů hlavní organizátor Jan Hájek.