O víkendu 4. a 5. března se druhá skupina ATT Investments postaví na start 2. ročníku etapového závodu Visit South Aegean Islands (2.2). Načne tím třídílnou řeckou misi, jež bude mít pokračování v sobotu 11. března jednorázovým závodem Rhodes GP by Culture & Sports Organization (1.2) a od 16. do 19. března čtyřetapovým International Tour of Rhodes (2.2).

Do Řecka na ostrov Rhodos odcestovala sedmička ve složení Karel Camrda, Márton Dina, Jan Kašpar, Gert Kivistik, Jakub Otruba, Matúš Štoček a Daniel Turek. I ze složení týmu lze rozpoznat, že na rozdíl od chorvatských závodů budou ty řecké více kopcovité.

O tomto víkendu tedy čekají dvě etapy. První má 180 km s 1921 výškovými metry, druhá 169 km a 1843 metrů. Mimořádně důležitá pro konečné pořadí je skutečnost, že obě končí na vrcholku přibližně 2 km dlouhého stoupání. Krom toho svou roli může sehrát vítr, který tu loni citelně úřadoval.

V loňském roce se v úvodní etapě rozhodovalo o pořadí už v kopcích v průběhu etapy. V druhé pak v tom cílovém, které mělo rozhodující vliv na konečný účet. Cyklisté ATT Investments tehdy získali 5. (Tyrpekl), 6. (Camrda) a 9. (Štoček) místo v etapách, 5. místo celkově (Tyrpekl), zelený dres nejlepšího vrchaře (Klabouch) a vítězství v soutěži týmů.

Závod vyhrál Matteo Dal-Cin z Toronto Hustle před Alexisem Guerinem, který pro letošek přestoupil z Vorarlbergu do druhodivizního Bingoal, a Embretem Svestad-Bärdsengem, který z norského Coop postoupil pro tento rok do Pro týmu Human Powered Health.

Startovní listina letošního ročníku čítá 24 kontinentálních, klubových a národních týmů. Z těch známějších jmenujme americký EF Education-NIPPO Development Team, v jehož sestavě nastoupí Jakub Ťoupalík, rakouský Vorarlberg, americký Novo Nordisk Development, německý Lotto-Kern Haus, kanadský XSpeed, norský Coop či Duklu Bánská Bystrica. Celkem se na start postaví cyklisté 30 národností.

Mezi aktuálně nejlépe postavené cyklisty ve světovém žebříčku patří mezi těmi, kteří se k závodu prezentovali, Jakub Otruba (na titulním snímku). Dále trio rumunských reprezentantů Cristian Raileanu, druhý z loňského Okolo Rumunska, Eduard-Michael Grosu, vítěz etapy Okolo Rumunska 2022, který přestoupil z Drone Hopper do polského HRE Mazowsze, a Emil Dima, aktuální rumunský šampion. Do této skupiny patří i Rasmus Bøgh Wallin (Restaurant Suri-Carl Ras), vítěz loňského ročníku Okolo jižních Čech, Óscar Cabedo (Vorarlberg), v dresu Burgos-BH loňský účastník španělské Vuelty, i Matúš Štoček, loni třetí na belgickém Memorialu Coningsloo i slovenském šampionátu a čtvrtý na GP Slovakia - V4 atd. 

"Jakub a Márton se soustředí na celkové pořadí. Ostatní by se měli zaměřit na dílčí úspěchy, tzn. mj. hlídat úniky a pokusit se o nějaký dres," vysvětlil Petr Kaltofen.

(Zleva) Daniel Turek, Márton Dina a Matúš Štoček