Muselo by se stát něco opravdu nečekaného, aby si Fabio Aru v dalším angažmá přišel na stejné peníze. Není jisté, zda odejde, nebo zůstane v dresu UAE Emirates, ale stejnou odměnu by mu zajistilo asi jen vítězství na Tour de France. Aru si tíhu situace uvědomuje: Několik následujících měsíců je pro moji kariéru velmi důležitých. Mám za sebou několik těžkých let, teď je důležité zůstat soustředěný a tvrdě pracovat."

Aru si většinu problémů nezpůsobil sám. Na vině byla především zúžená tepna v noze, kterou neprodoudilo dostatek krve a italský vrchař nemohl podávat výkony, na které byl zvyklý. Cyklisté (především profesionální) tímto mechanickým opotřebením trpí ve zvýšené míře. Stejný problém měla například současná mistryně světa na horských kolech, Pauline Ferrand Prévot. Tým UAE Emirates očekával zlepšení, ale Aru se naopak prudce zhoršoval. Vše vyřešila až operace, po které se vrátil do sedla závodního kola dříve, než se čekalo. Vše bylo na dobré cestě. Dokonce zvládl objet Tour de France a obsadil 14. místo. To bylo slibné, ale v roli lídra na španělské Vueltě opět zklamal. Závod nedokončil kvůli dalším zdravotním problémům. 

Pozici lídra týmu mezitím převzal mladý Tadej Pogačar. Třetí muž loňské Vuelty se měl už letos zhostit vedoucí úlohy na Tour de France. To pro Arua nebyl žádný velký problém. Důvěru týmu sice už ztratil, ale stále mohl uspět na Giro d´Italia a také na Vueltě. Jenže pandemie tyto naděje zničila. A teď se možná stane domestikem Pogačara na Tour de France. 

„Program na rok 2020? V současné době o tom diskutujeme s týmem, nejdříve je v plánu Tour de France a je velká šance, že budu na startu. Čekám na oficiální potvrzení, které tým brzy oznámí. Letos byl kalendář obrácen vzhůru nohama, Tour a Giro d'Italia jsou brzo po sobě. Myslím, že je nemožné, aby se kterýkoli závodník zúčastnil obou. Musíme brát to co je. Důležité je, abychom zvládli závodit od srpna do listopadu. Doufám, že to bude možné,“ říká Aru v rozhovoru pro Radio Rai 1. 

Uběhlo už skoro pět let od největšího úspěchu Fabia Arua, vítězství na španělské Vueltě. V sezóně 2015 byl nejlepším specialistou na třítýdenní závody na světě. Kromě Vuelty uspěl i na Giru, kde skončil druhý celkově a vyhrál dvě etapy. O dva roky později se dokázal obléknout do žlutého dresu na Tour de France a vyhrál také etapu, ale to vše bylo v dresu týmu Astana. Po nečekaném odchodu do UAE Emirates se věci začaly kazit. Kam přestoupí příště a dokáže se vrátit na výsluní? 

Jsem mentálně zralejší, teď je na mně, abych byl úspěšný. Doufám, že na všech závodech budu bojovat, ať už o vítězství, nebo při práci pro lídra. Určitě jsem udělal nějaké chyby, ale teď myslím na budoucnost, je zbytečné ohlížet se.