Pořadateli jednotlivých závodů byli i známé postavy českého cyklokrosu, pánové Mlynář či Petruš. Závody se konaly od 21. září do 16. listopadu od Náměstě na Hané po Krnov. Přidáme-li k tomuto seriálu závody českého poháru v Ostravě a Rýmařově, plus závody pořádané v přeshraničním Polsku, pak místní měli kde závodit po celý podzim!

Na stránkách ACS DRAK Vrbno se nachází hodnocení letošního ročníku, které jsme obdrželi i do redakce a z něhož vybíráme: "Byli jsme rádi, že se seriálových závodů účastnila i známá jména celorepublikové působnosti, ať už jde o Lubomíra Petruše, Jakuba Římana, Daniela Mayera, Kateřinu Mudříkovou, Jana Zatloukala či Daniela Mráze,  to znamená lidi, kteří se povětšinou pohybují ve špičce českého cyklokrosu ve svých kategoriích a to včetně reprezentace."

Jednotlivých závodů se účastnilo od 80 do 150 cyklokrosařů, celkem pořadatelé evidují účast 360 závodníků. Letos zde vítali oproti předešlým rokům i více veteránů, pro něž tentokrát nebyl vypsán  český pohár. "Nejvíc si považujeme, že na startu stálo vždy kolem 50 žáků a kadetů, protože to je hlavní smysl pořádání tohoto seriálu. Doufáme, že z tohoto množství vyrostou i reprezentanti České republiky, kteří se třeba prosadí i ve světě."

Ne všechno bylo z pořadatelského hlediska dokonalé. Mezi rezervy patří například ne vždy dostatečná propustnost tratí, zvláště po startu. Pořadatelé o tom vědí, tak snad to bude v příštím roce lepší.

Pořadatelé také poukazují i na nepříliš příznivý stav pořádání krajských mistrovství jako jedné z podob pořádání většího počtu regionálních závodů, kdy se někde realizují v rámci českého poháru, na severní Moravě v rámci právě Oderského poháru a někde vůbec ne.

"Problém jsou i někteří veteráni, kteří si nárokují nesmyslné "výhody", přičemž leckdy upřednostňují vlastní prospěch před prospěchem mládeže," říká Miloslav Mlynář.

Největší problém jsou - ostatně jako většinou v této době - finance. "Není dostatek sponzorů, televize k nám hned tak nepřijede, a když, tak by spíš chtěla zaplatit, ceny pro nejlepší v podobě peněžitých odměn nelze hradit ze startovného, protože by se muselo výrazně navýšit. Peníze musíme najít i pro rozhodčí, pořadatele, materiál. Takže pořádání takových závodů stojí především na nadšení, jenže ani to nemusí být nekonečné. A pak už je jen krůček k zániku závodů," říká se v hodnocení Oderského poháru v článku z webu ACS DRAK Vrbno.

Přesto přese všechno ročník 2020 bude. Díky sponzorům a nadšení pořadatelů. A to je hodně dobře. Protože jde v rámci cyklistického hnutí o aktivitu nanejvýš ocenění hodnou!