Milanu Hniličkovi zlomil vaz audit hospodaření Národní sportovní agentury. Kauza není uzavřena, ale vše tomu nasvědčuje, jak uvádí Seznam Zprávy: Už teď je podle kontrolorů jasné, že NSA porušila rozpočtovou kázeň ve výši více než 10 milionů korun, hrozí jí pokuty od finančního úřadu, Státního úřadu inspekce práce a Národního archivu celkem až za 15 milionů korun a k tomu bude její činnost patrně prošetřovat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

A proč? V agentuře podle kontrolorů z Ministerstva financí selhává systém řízení, špatně se uzavírají smlouvy, vypisují zakázky nebo připravují dotace a hlavně – agentura si najímá externisty, aby odváděli práci za ni. A ještě k tomu protizákonně.

V takovém případě není snadné důvěřovat úřadu, který rozhoduje o podpoře a mnohdy existenci sportovních akcí. Národní sportovní agentura vydala seznam poskytnutých a odmítnutých dotací pro Významné sportovní akce pořádané v roce 2021. V rámci dotačního programu VSA se rozdělilo 200 milionů korun. Za cyklistiku žádalo o podporu celkem 15 pořadatelů. Příspěvku se dočkalo pouze šest pořadatelů a mezi silničními závody jsou podpořeny pouze Czech Tour a Závod míru U23. Ty pořádá jedna organizační skupina TTV sport group. Další peníze šly na Světový pohár v Novém Městě na Moravě, Světový pohár v cyklokrosu v Táboře, UCI sérii MTB XCO a maraton Malevil Cup. Dohromady pořadatelé získali 13 322 614 korun.

Další pořadatelé mají smůlu, mezi ně patří významné mezinárodní závody jako jsou Závod míru juniorů, Gracia Orlová, Tour de Feminin a Visegrad4 Bicycle Race. Odmítnuty byly také GP Fany Gastroservis Příbram, Memoriál Otmara Malečka, Český pohár v cyklokrosu a Český pohár v silniční cyklistice.

Je přirozené, že ne všechny sportovní akce dotace získaly. Ale na jakém základě se NSA rozhodovala? Vysvětlení podal Jakub Večerka, tiskový mluvčí NSA: "Vyhodnocení dotační výzvy bylo provedeno pomocí automatického multikriteriálního hodnotícího nástroje založeného na vyhodnocení vstupních dat poskytnutých žadatelem. V souladu s Výzvou se žádosti/akce hodnotily na základě následujících sedmi skupin hodnotících kritérií: Sportovní, účastnická, rozvojová, doprovodná, mediální, návštěvnická a ekonomická. Celkem bylo v hodnotícím modelu využito 72 subkritérií vycházejících ze vstupních dat zadaných žadatelem. V rámci každého dílčího hodnocení byly každému subkritériu přiděleny body v rozmezí 1 až 5.

Specifickým hodnotícím kritériem bylo vyhodnocení ekonomiky akce (ekonomické kritérium), kdy byly analyzovány předpokládané dopady akce na veřejné rozpočty, resp. na státní rozpočet České republiky.

Na základě využití tohoto kritéria byl ze strany NSA zajištěn postup řádného hospodáře při správě a užití veřejných finančních prostředků. Pokud se po komplexním vyhodnocení akce pomocí multikriteriálního hodnotícího modelu výsledná hodnota pohybovala v rozpětí 1 -2,99 bodů, pak akce nebyla doporučena k podpoře.
Pokud se však po komplexním vyhodnocení akce pomocí multikriteriálního hodnotícího modelu výsledná hodnota pohybovala v rozpětí 3 a více bodů, pak byla akce doporučena k podpoře."

Jednoduše vzato, pořadatelé vyplnili formulář a čekali co se bude dít. Udělené body jsou zveřejněné v tomto dokumentu.

Podle NSA sportovní akce nikdo nehodnotí osobně: "Body byly přiřazeny na základě kritérií vyhlášených ve Výzvě na základě automatického výpočtu," vysvětluje Jakub Večerka. "Podle transparentních pravidel a vzorečků, která jsou zveřejněná na internetu. Navrženy k podpoře jsou vždy akce, které získaly v rámci hodnocení nejvíce bodů."

Postupovalo se podle těchto kritérií:

Sportovní – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují kategorii sportu, věkovou kategorii, ročník akce, významnost akce, geografický rozsah akce, opakování akce, místa konání a účasti registrovaných sportovců v ČR.

Účastnická – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují celkový počet sportovců (s rozdělením na registrované sportovce v ČR a ostatní), počet zahraničních zemí, počet členů realizačního doprovodu (s rozdělením na sportovce z Česka a ze zahraničí), reálná ambice české účasti (medaile, do 10. místa, pouze účast), umístění českých reprezentantů na posledních ročnících akce).

Rozvojová – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují výstavbu nové sportovní infrastruktury, modernizaci (rekonstrukci) sportovní infrastruktury, výstavbu (nebo modernizaci) doprovodné infrastruktury, založení trvalé sportovní aktivity ve vazbě na VSA, založení trvalé nesportovní aktivity ve vazbě na VSA, vytvoření nové dlouhodobě organizované opakované akce a případný jiný odkaz akce směřující do rozvoje sportovní činnosti.

Doprovodná – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují počet funkcionářů, sportovních diplomatů, členů mezinárodního svazu a počet dalších hostů a VIP hostů akce (s rozdělením na české a zahraniční), celoroční koncepční práce s dětmi a mládeží, konání jednorázové dětské či mládežnické sportovní akce při příležitosti VSA, akce pro veřejnost ve stejném sportu jako VSA, akce pro veřejnost v jiném sportu než VSA, kongres / konference v termínu konání VSA, školící akce v termínu VSA, vzdělávací nebo osvětová akce v termínu VSA, charitativní akce, fan zóna, prezentační / podpisová akce pro fanoušky.

Mediální – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují počty zástupců médií - tisku, televize, tvůrců audiovizuálního obsahu (s rozdělením na zástupce z Česka a ze zahraničí), zda VSA má internetový přenos / streaming na vlastním kanále, internetový přenos / streaming v rámci globální platformy, televizní přenos v rámci zpoplatněných kanálů v ČR, televizní přenos v rámci zpoplatněných kanálů v zahraničí, televizní přenos v rámci nezpoplatněných kanálů v ČR, televizní přenos v rámci nezpoplatněných kanálů v zahraničí, prezentace akce na sociálních médiích (Facebook, Instagram, …), spolupráci s novináři za účelem prezentace destinace.

Návštěvnická – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují očekávané počty místních diváků (z okruhu cca 20 km místa konání akce), ostatních domácích diváků, zahraničních diváků / z Evropy / mimo Evropu, hodnocena bude také účast diváků na předchozích ročnících VSA.

Ekonomická – v této oblasti budou hodnoceny parametry, které zohledňují hrubý odhad spotřeby (sportovců, realizačního týmu a celkového organizačního zajištění akce, dále sportovních diplomatů, funkcionářů, médií a doprovodných akcí), hrubý odhad přínosů pro veřejné rozpočty, hrubý odhad nenahraditelných přínosů pro veřejné rozpočty a hrubý odhad vlivu vytvoření pracovních příležitostí (resp. objem práce v multiplikaci – FTE).

Znamená to, že když akce nemá dostatečný doprovodný program nebo diváckou kulisu, dotace se na ni nedostane. To zasáhlo možná nejcennější český závod - Závod míru juniorů. Tradiční etapák s účastí nejlepších juniorských cyklistů světa dotaci nedostal. Přitom se jedná o akci velkého významu, na světě je jen několik podobně prestižních juniorských podniků. Hvězdnou kariéru zde začínají slavní cyklisté z mnoha zemí.

Mnozí pořadatelé před rozdělením dotací nevěděli, co vše bude potřeba pro získání podpory zajistit. A Národní sportovní agentura neplánuje nabídnout "návod", co vylepšit a jak na dotaci v budoucnu dosáhnout: "Hodnocení probíhá transparentně podle zveřejněných vzorečků, kdy v případě větší poptávky než je celková alokovaná částka jsou navrženy k podpoře akce, které v hodnocení získaly nejvíce bodů. Žádný workshop nebo seminář nemůže garantovat žadatelům úspěšnost v programu. Národní sportovní agentura má zřízenou speciální linku a e-mail, kde se mohou žadatelé o dotace obrátit se svými dotazy."

Podpora významných sportovních akcí je z hlediska rozvoje sportu nejspíš správným krokem, ale ještě lepší by bylo podporovat menší akce s potenciálem růstu. To zatím chybí a nezdá se, že by se na věci mělo něco konkrétně změnit, ačkoliv NSA se k podle Večerky ani k těmto akcím nestaví zády: "Jakákoliv činnost, která vede k rozvoji sportovního prostředí v České republice má podporu Národní sportovní agentury."

Mnoho tradičních cyklistických závodů se letos musí obejít bez finanční pomoci státu v době, kdy je to nejvíce potřeba. A není vůbec jisté, že se na ně dostane v budoucnu.