K článku se můžete vratit ZDE, naši kluci z juniorské reprezentace už většinou skončili s cyklistikou, prestože by byli ještě v aktivním věku. Ale kam se poděli úspěšní junioři z celého světa, proč už neobohacují závody světového poháru.

Zalistovali jsme opět výsledky, tentokrát ze světových šampionátů juniorů:

MS 2005 Sankt Wendel - Německo

Vítěz Ital Davide Malacarne byl profesionálem Quick Stepu, Europcaru a Astany, třetí Němec Christoph Pfingsten je profesionálem Bory, od příštího roku Jumbo - Visma, osmý Francouz Yannick Martinez byl profesionálem francouzských týmů AG2R, Europcar a dalších.


MS 2006 Zeddam - Nizozemsko

Juniorský vítěz Holanďan Boy van Poppel je profesionálem například týmů Rabobank, Trek a Wanty. Šestý Američan Bjorn Selander byl profesionálem týmů Trek, RadioShack, Optum Rally a do loňského roku ještě jezdil cyklokrosy v USA.


MS 2007 Hooglede-Gits - Belgie

Druhý Američan Daniel Summerhill závodil v amerických silničních týmech do roku 2017. Čtvrtý Nizozemec Ramon Sinkeldam má podepsanou profesionální smlouvu s týmem Groupama do roku 2021 a prošel mnoha profesionálními celky. 


MS 2008 Treviso - Itálie

Druhý Slovák Peter Sagan, megastar silnice. I Belgičan z cyklokrosové rodiny Sean De Bie, zde osmý, se věnuje především silnici a letos se vrátil k několika cyklokrosům především ve Španělsku.


MS 2009 Nizozemsko

Vítěz Nizozemec Tijmen Eising závodí v nizozemských silničních týmech. Z tohoto ročníku máme v cyklokrosu stále několik jmen, jako jsou Nizozemci Corné van Kessel a Lars van der Haar.


MS 2010 Tábor - Česká republika

Tomáš Paprstka se stal na zmrzlé trati mistrem světa a porazil i Juliana Alaphilippa. Zatímco český závodník pokrčuje ve terénu, z Francouze je jedna z největších hvězd na silnici. Aktivní je stále také pátý Belgičan Gianni Vermeersch, který jezdí za Corendon - Circus i velké silniční závody. Nizozemec David van der Poel skončil osmý a také jezdí za Corendon - Circus, ale především v terénu. 


MS 2011 Sankt Wendel - Německo

Mistrem světa se stal Francouz Clement Venturini, současný sprinter týmu AG2R La Mondiale. Venturini není žádnou velkou hvězdou, ale na silnici se uchytil. Stejně jako jeho krajan, druhý Fabien Doubey, který jezdí na silnici za Wanty - Gobert. Čtvrtý Jakub Skála s cyklistikou už skončil.  


MS 2012 Koksijde - Belgie

Zvítězil Mathieu van der Poel, který porazil Wouta van Aerta. Dva nejlepší cyklokrosaři světa jezdí v terénu i na silnici. Třetí Francouz Quentin Jauregui je silničářem v AG2R La Mondiale. Je dalším z Fancouzů, ze kterých se stali poměrně nevýrazní silničáři. Čtvrtý Belgičan Quinten Hermans je cyklokrosařem na plný úvazek v Telenet Lions, od příštího roku bude jezdit za silniční celek Wanty - Gobert. 


MS 2013 Louisville - USA

Mathieu van der Poel vyhrál samozřejmě i druhý rok. Druhý Nizozemec Martijn Budding je neznámým silničářem, dva roky strávil v Roompotu, nyní přestupuje do dánského týmu Riwal Readynez. Třetí Adam Ťoupalík se také přesunul na silnici. Čtvrtý Američan Logan Owen je silničářem v EF Education First, ale ani z něho není žádná hvězda.   


MS 2014 Hoogerheide - Nizozemsko

Vítěz Thijs Aerts se naplno věnuje cyklokrosu v týmu Telenet Lions. Také druhý Yannick Peeters a třetí Jelle Schuermans zůstali cyklokrosaři. Čtvrtý Joris Nieuwenhuis z Nizozemska jezdí za Sunweb, ale účastní se i cyklokrosů. Šestý Švýcar Johan Jacobs se z cyklokrosu přesouvá na silnici do týmu Movistar. 


MS 2015 Tábor - Česká republika

Vítězný Simon Andreassen se věnuje horským kolům, ale čekalo se od něj víc. Druhý Eli Iserbyt patří k hvězdám cyklokrosu. Čtvrtý Američan Gage Hecht jezdí na silnici za kontinentální tým Aevolo. 


MS 2016 Heusden-Zolder - Belgie

Současní třiadvacítkáři se stále účastní velkých cyklokrosů, ale to se netýká Jense Dekkera, mistra světa mezi juniory v roce 2016. Ani druhý Francouz Crispin a třetí Thomas Bonnet. Pátý Thomas Pidcock je jednou z hvězd součásného cyklokrosu a nadějí silniční cyklistiky.


MS 2017 Lucembursko

Zvítězil Tom Pidcock. Čtvrtý Loris Rouiller ze Švýcarska je v profesionálním celku Corendon - Circus, kde jezdí především cyklokros. 


MS 2018 Valkenburg - Nizozemsko

Vyhrál Ben Tullett, který bude od příštího roku jezdit v Corendon - Circus a měl by se věnovat cyklokrosu i silnici. Druhý Tomáš Kopecký zůstal u cyklokrosu, ale pomalu se vytratil z předních příček. Mezi muži k nejlepším nepatří. 


Vynechávali jsme ve výčtu většinou belgické juniory, ti přeci jen v několika případech zůstávají v cyklokrosu disciplíně věrní, spolu s nimi i Nizozemsko. Ale u jiných národností je to téměř nula, nikdo nejezdí na konkurenceschopné úrovni světové poháry. Nejsme my Češi v tomto smyslu výjimkou, ale pravidlem. Jenže oproti světu my juniory ztratili a v zahraničí se prosadili především na silnici.

V juniorech dělá mnoho kluků víc disciplín, silnici s dráhou, silnici s cyklokrosem a nejlépe všechny tři disciplíny najednou. A na našich příkladech je zřejmé, že mnozí úspěšní junioři v cyklokrosu, se prosadili na silnici a ta později dostala přednost, protože je to nejprestižnější disciplína a dokáže je ekonomicky zajistit. Dostávají celoroční plat, ale také už musí plnit závazky k týmu od ledna do září/října a pro silničáře v plném úvazku nezbývá čas na cyklokros, i když v něm byl úspěšný a měl cyklokros rád. Cyklokros se už nedá v profesionálech dělat spolu se silnicí a specialistu cyklokrosaře uživí jen Belgie.

Pochopitelně jsme při listování historií zaznamenali, že i mnoho juniorských medailistů s cyklokrosem i se samotnou cyklistikou rychle skončilo. Tak se to děje v hojné míře při přechodu z juniorů do mužů ve světě i u nás.


V seriálu článků o cyklokrosu, jeho podstatě a ztrátě konkurenceschopnosti českých závodníků, jsme už přinesli tyto články:

První roadcycling.cz/clanek/umirani-ceskeho-cyklokrosu

Druhý roadcycling.cz/clanek/pred-15-lety-a-dnes-co-vse-se-v-cyklokrosu-zmenilo

Třetí roadcycling.cz/clanek/hledani-konkurenceschopnosti-ceskeho-cyklokrosu

Čtvrtý roadcycling.cz/clanek/cyklokrosovi-juniori-jsou-historicky-uspesni-ale-kde-jsou-ta-jmena

Pátý roadcycling.cz/clanek/kolik-stoji-usporadani-cyklokrosoveho-zavodu-v-belgii

Šestý https://www.roadcycling.cz/clanek/belgie-drti-v-cyklokrosu-ostatni-svet

Na úvodní fotografii Tomáš Paprstka a Julian Allahilippe v dojezdu juniorského závodu na Mistrovství světa v Táboře 2010.