Se 194 km byla etapa z Monistrol-sur-Loire do Le Coteau nejdelší z letošního ročníku. Většina z 2100 výškových metrů musela být překonána v první polovině etapy. Pro sprintery tak mohla být jedinou překážkou druhá z vrchařských prémií, jejíž vrchol se nacházel 20 km před cílem. Jenže její parametry nebyly vůbec hrozivé: 7,8 km s průměrem 3 %, poslední kilometr 5,1 %. Pak sjezd a rovina do cíle.

Hned po startu odjela dvojice Burgaudeau (TotalEnergies) a Milesi (DSM). O tempo se staraly výhradně dva týmy: Jayco AlUla (pro Groenewegena) a Bora-hansgrohe (pro Bennetta).

Milesi se ale dobrovolně po 40 km vrátil do pelotonu. O dalších 40 km dál byl pohlcen pelotonem i Burgaudeau. Pak vyvolali rozruch demonstranti, závod byl na chvilku neutralizován, vypadalo to, že trasa bude muset být odkloněna, ale nakonec se podařilo úzkou uličkou projet a závod mohl pokračovat. Od té chvíle zavládl v pelotonu klid a mír. 

55 km před cílem se nacházela jediná rychlostní prémie, a protože o ní zájem byl, zrychlovalo se. Nejlépe se zorganizovali jezdci Quick Stepu, ale prvenství a 3 bonifikační sekundy vyfoukl Alaphilippovi Laporte (Jumbo-Visma). Pro poslední vteřinu si dojel Trentin (UAE). A pak zase do kupy a roztaženi přes celou vozovku svižně k cíli.

Jenže z toho se občas padá. 50 km před cílem to lehlo z půlky balíku, na zemi se ocitlo kolem 15 lidí. Mezi jiným Alaphilippe, muž v bílém dresu Herregodts (Intermarché), Martínez (Ineos), Martinez (FDJ), Onley (DSM), Jorgenson (Movistar) atd. Vzdát musel jediný, Andrej Zeits (Astana). Na zemi 15, ale zdrželo se dobrých 50. Nikdo ale neútočil a zase se vše vrátilo do starých kolejí.

24 km před cílem zúžení přes mostek, na zemi Vansevenant (Quick Step) a zdržení pro odhadem třicítku závodníků. Za chvíli byli všichni zpátky. I vrchařskou prémií se projelo bez boje.

S blížícím se cílem se zvyšovalo napětí i tempo. 7 km do cíle a Alaphilippe musel řešit dnes už druhý defekt. Trvalo mu téměř 4 km, než si přes kolonu doskákal na chvost letícího balíku. Na 1,5 km spadli kolem třicáté pozice dva lidi (Alpecin a EF), na 1 km to zopakovali další dva (Jayco a Astana). 

Na pětistovce doletěla dopředu trojice Bora-hansgrohe a pro Bennetta to jako poslední rozjel Van Poppel. Ir začal spurtovat jako první, ale vybočoval přes celou vozovku, od levého hrazení se dostal až k pravému, čímž omezil spoustu soupeřů a Groenewegen to celkem pochopitelně gesty reklamoval. 

Kdo na tom vydělal, byl Christophe Laporte. Vyhrál už druhou etapu. Tím dnes posbíral celkem 11 bonifikačních sekund a právě o tolik vede před zítřejší časovkou před Julianem Alaphilippem a o 17 před Richardem Carapazem (EF Education).

Bennett, ale i Groenewegen byli posléze rozhodčími potrestáni a odsunuti až do čtvrté desítky etapového pořadí. Bonifikační vteřiny tedy brali Matteo Trentin a Milan Menten (Lotto Dstny). Proč Groenewegen, nebylo tak zřejmé. Vybočoval i on, ale tam ho tlačili soupeři Bennettem počínaje.

"Těšil jsem se na sprint. Myslel jsem si, že nejsem dost rychlý na to, abych porazil jezdce jako Bennett a Groenewegen, ale Groenewegen byl zablokován na levé straně a já jsem mohl přejít na druhou stranu. Je to nečekané a jsem velmi šťastný," řekl vítěz etapy.

"Ve finále jsme chránili Vingegaarda. Mohl jsem si z té práce vzít výhody. Byl jsem zablokovaný na pětistovce před cílem a myslel jsem si, že jsem skončil. Prostě se to pro mě otevřelo a pak jsem to mohl dokončit. Je to dobrý den."

A jak zítra? "Mám rád krátké časovky, ale tahle je dlouhá. Myslím, že pro mě bude velmi těžké udržet se ve žlutém trikotu."