Už devět případů nákazy covid-19 zaznamenal letošní ročník Giro d´Italia. Po Simonu Yatesovi, který odstoupil po sedmé etapě, jsou pozitivní také Steven Kruijswijk z Jumbo - Visma, jeden ze závodníků týmu Sunweb, čtyři členové Mitchelton - Scott, jeden AG2R La Mondiale a jeden týmu Ineos Grenadiers. 

Steven Kruijswijk odstupuje z 11. místa celkového pořadí a v celé letošní sezóně absolvoval pouze 16 závodních dní. Není jasné, zda letos ještě do nějakého závodu nastoupí. Nyní se cítí zdráv: "Uvnitř týmu jsme dodržovali spoustu opatření, abychom se nenakazili. A cítím se dobře. Nemůžu uvěřit, že to mám. Je to obrovské zklamání. Je škoda, že musím opustit Giro tímto způsobem." 

Ostatní členové týmu Jumbo - Visma byli negativní a nizozemský celek může pokračovat v závodě, ale existuje velká pravděpodobnost, že se příznaky a pozitivní testy objeví v dalších dnech. Stejně jako v případě týmu Mitchelton - Scott. 

Aktualizace (12:00): celý tým Jumbo - Visma odstupuje z Giro d´Italia. 

Všichni členové australského týmu byli negativní ihned po zjištění nakažení Simona Yatese. Ale o pár dní později jsou čtyři lidé z doprovodného personálu pozitivní. Podle pravidel společnosti RCS, pořadatele Gira, Mitchelton - Scott ze závodu odstoupit nemusel, ale vedení týmu rozhodlo o stažení celé sestavy. 

"Zjistili jsme to v pondělí večer. Chceme být zodpovědní k našim závodníkům, personálu, pelotonu a pořadatelům a rozhodli jsme se odstoupit z Giro d´Italia," vysvětluje Brent Copeland, ředitel Mitchelton - Scott. "Všichni jsou naštěstí bez příznaků, nebo mají jen velmi mírné příznaky, ale zdraví všech je pro nás prioritou a teď se soustředíme na bezpečný převoz nakažených do míst, kde stráví karanténu."

Michael Matthews nakaženým jezdcem týmu Sunweb. Německá stáj tuto informaci potvrdila v tiskové zprávě a na Giru pokračuje. Matthews dostal výsledky testu dnes ráno a byl umístěn do karantény. Nemá příznaky a cítí se v pořádku

Šance na dokončení Gira bohužel s aždým pozitivním případem dramaticky klesá. 10. etapa se pojede a pořadatelé nechystají žádná zvláštní opatření. Závod by musela zastavit Mezinárodní cyklistická unie (UCI), nebo italská vláda. K tomu se zatím nechystá, pokud nevypukne nekontrolovatelné šíření viru.