La Tropicale Amissa Bongo je společně s Tour du Rwanda jedním ze dvou závodů na africkém kontinentu se statutem 2.1, které jsou zaneseny v kalendáři UCI, a je to nejvyšší kategorie, kterou jakýkoli závod na tomto kontinentu má přidělen. 

Tento etapový závod se jezdí v Gabonu nepřetržitě od roku 2006. Tentokrát v termínu 20. - 26. ledna.

Gabon je stát na západním pobřeží Afriky, rozkládající se na obou stranách rovníku, kde žije něco přes 2 miliony obyvatel. Rozsáhlá území pokrývají tropické deštné pralesy. Jde o bývalou francouzskou kolonii. Nezávislost získal v roce 1960. Díky vývozu ropy patří k nejbohatším v Africe, ovšem i tak většina populace žije v chudobě a údajně až třetina je negramotná. 

Historické sepjetí s Francií je také důvodem, proč na tento závod jezdí pravidelně z Evropy především francouzské týmy. Z prvních 8 ročníků jich 7 vyhráli francouzští cyklisté. Premiérovým africkým vítězem se stal v roce 2014 Eritrejec Natnael Berhane, který v týmu Cofidis letos načíná pátou sezónu ve World Tour týmu a v Gabonu startoval i letos. Loni tady vyhrál Niccoló Bonifazio (Direct Energie), který předtím jezdil 6 let v Lampre, Treku a Bahrainu. 

V minulosti se v popředí celkového pořadí objevilo několik hodně známých jmen: Pierre Rolland tady dokázal skončit 2. a 3., Luis León Sánchez v roce 2014 v dresu Caja Rural (ProConti) dokončil 2. Byl to rok, kdy Sánchez poprvé a zatím naposledy od roku 2003 nesehnal angažmá ve World Tour. A loni se tu předvedl v dresu Arkéa-Samsic André Greipel: jednu etapu vyhrál, 4x byl na stupních vítězů a v žádné ze 7 etap neskončil hůře jak 6., což mu vyneslo 3. místo celkově. 

Letos dorazil do Gabonu jediný WT tým a nepřekvapí, že šlo o francouzský Cofidis. Dále dva francouzské ProTeams Total-Direct a Nippo Delko a také kontinentální tým z Roubaix. Od našich sousedů se tu objevila Dukla Banská Bystrica. S nimi se utkalo 10 afrických celků, 2 kontinentální a 8 národních. 

Ze známějších jmen se letos postavili na start Alžířan Youcef Reguigui, který v minulosti strávil 5 sezón v Dimension Data, Lorrenzo Manzin (Total-Direct) v minulosti se čtyřletou praxí v FDJ, jeho kolega Damien Gaudin, který jezdil dokonce 7 let ve francouzských týmech nejvyšší divize, v dresu Nippo Delko je nejznámější Japonec Beppu (10 let ve WT), Litevec Navardauskas (8 let WT a 3. z MS 2015) a Riccardo Minali (2 roky v Astaně a rok v Israel Cycling). A hlavně díky bráchovi nám bude povědomý Attilio Viviani (Cofidis). 

A byl to právě Attilio Viviani, kdo ovládl ve sprintu 70 členného pole první etapu. V druhé etapě dorazila do cíle jako první pouze 18 členná skupina, z níž byl nejrychlejší Eritrejec Natnael Tesfatsion a dostal se do vedení v průběžném pořadí. Jde o 20 letého kluka, jenž od loňska jezdí ve farmě Dimension Data, která se letos přejmenovala na NTT Continental Cycling Team. V třetí etapě se v závěru dojíždělo do kopce, takže cyklisté se na cílové čáře objevovali rozvěšeni po vteřinách. Vyhrál 19 letý nováček v dresu Nippo Delko, Eritrejec Biniyam Ghirmay. Ve 4. etapě ujela čtyřčlenná skupina, která ale neohrožovala nikoho v celkovém pořadí. První projel cílem Kamerunec Clovis Kamzong. V 5. etapě se konečně ve spurtu 40 členné skupiny prosadil zaměřením především sprintér Reguigui. V 6. etapě dorazila do cíle opět velmi početná 60 členná skupina a podruhé v etapáku slavil Ghirmay. Natnael Tesfatsion si stále dokázal udržet vedoucí postavení, ovšem pouze sekundu před Lavasseurem (24) z Roubaix a 4 sekundy před Morinem (24) z Cofidisu. 

Bohužel pro něj mu tenhle mini náskok nakonec nestačil. Sprint poslední 7. etapy ovládl Manzin před Reguiguim a Minalim. A přestože Tesfatsion cílem poslední etapy projel na 7. místě a Jordan Levasseur (Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole) až 10., jeho největší soupeř dokázal nasbírat v průběhu etapy potřebné bonifikační sekundy a o 1 sekundu tento africký etapák vyhrál! Útěchou mladému Eritrejci může být, že bílý dres pro nejlepšího mladíka mu zůstal. 

loading...

V případě Levasseura nejde o jeho první vítězný etapák (A Travers Les Hauts 2017, kat. 2.2), ale nejcennější! 

Týmy se nestaly kořistí žádného z evropských mančaftů, ale nároďáku Rwandy! O 2:25 před Eritreou a 4:37 Cofidisem. 

Slováci dorazili do cílového místa celého závodu z původních šesti pouze ve třech. Nejprve vzdal ve 3. etapě Cully kvůli viróze. A do 6. etapy nenastoupili Vlčák a Bellan, protože měli údajně v předešlých etapách problémy udržet tempo balíku. Nejlepším v konečném pořadí byl na slušném 11. místě Patrik Tybor se ztrátou pouhých 0:34 min. za vítězem. 

O závodění v Africe jsme nedávno mluvili s Danielem Turkem. Ten už se v této době chystá v Kolumbii na Tour Colombia 2.1.