To když juniorka Aneta NOVOTNÁ (ADASTRA Cycling Team) na 9. místě zaostala 4 min. za vítěznou Nizozemkou Pieters, premiérovou juniorskou evropskou šampionkou. Zbylé dvě naše dívky na nejlepší nestačily. Karolína Bedrníková ztratila 7:33 min. na 23. a Kristýna Zemanová 9:40 na 29. místě. Převahu Nizozemek obecně v cyklistice podtrhla na 3. místě Van Anrooij, přičemž v prvních osmi byly celkem čtyři. Druhá dojela Francouzka Onesti. 

V průběhu dne bylo příjemné, chladnější, ale i slunečné počasí. Trať byla sice rovinatá, ale nikoli snadná. Obsahovala těžké úseky na nezpevněném podkladě, bahýnku a navožených písečných pasážích, takže v ženských kategoriích dojížděly jednotlivé krosařky do cíle vesměs po jedné a i v chlapech se s ohledem na minimální převýšení relativně dost běhalo. 

Naše největší očekávání jsme směřovali do kategorie juniorů. Některé výkony předcházející bezprostředně ME, ať už to byl David Šulc nebo Matěj Fiala, byly docela nadějné. Jenže při závodě, který většina bere jako jeden z vrcholů sezóny, bylo vše při starém. Ani na tu vysněnou první desítku to nestačilo: 13. Jan ZATLOUKAL (Nutrend Specialized Racing) +3:00, 22. Matyas Kopecký +4:11, 27. Pavel Bittner +5:10, 33. Matyáš Fiala +5:52, 35. David Šulc 6:38, 44. Pavel Jindřich 8:12. V první pětce čtyři Belgičané, pouze na 3. příčce Švýcar Lillo. Vítěz Thibau Nys (viz titulní foto). Táta musí mít radost. Po dvaceti letech v Silvelle opět triumfuje jméno Nys.

ženských třiadvacítkách na předních pozicích zase převažovala oranžová barva nizozemských dresů. Zvítězila Alvarado (NED), před Britkou a Francouzkou, za nimi zase dvě Nizozemky. 12. místo Terezy VANÍČKOVÉ (IVAR CS - AUTHOR TEAM) berme jako velmi solidní, i když ztráta přesahující 6 min. je značná. 17. Tereza Švihálková +9:57, 23. Elizabeth Ungermanová -1 kolo. 

Od mužů U23 jsme mnoho neočekávali a oni to potvrdili: 18. Josef Jelínek +2:38, 19. Tomáš Kopecký 2:47, 28. Jakub Říman +4:26, 41. Šimon Vaníček +8:50. O titul svedli souboj Francouzi s Belgičanem, nakonec se radoval Crispin o 8 vteřin před Belgičanem Kielichem, který si na pásce poradil Benoistem. 

Startovní pole žen čítalo pouhých 25 závodnic, řada dobrých cyklokrosařek nedorazila, podobně jako naše jednička Pavla Havlíková, takže nás reprezentovala pouze Nikola Bajgerová a podle předpokladů skončila v poli poražených, konkrétně třetí od konce na 23. místě. Za ní už jen Litevka a Ruska.

Z titulu se radovala Nizozemka Kastelijn. Její krajanky obsadily ještě 3. a 4. místo. Loňská premiantka Worst měla po celý závod ztrápený výraz a stačilo ji to na bronz. Domácí fanoušky potěšily italské krosařky: Lechnerová dojela 2. a Arzuffi 7. Mistryně světa Sane Cant (BEL) nejspíš ladí formu na druhou část sezóny. Zatím nepřesvědčuje a ani dnes pro ni 6. místo není nic světoborného. Do desítky ji doprovodily ještě čtyři její krajanky. 

Závod mužů měl docela stereotypní průběh. Mathieu Van der Poel to měl stále pod kontrolou, i přes občasnou snahu šestice Belgičanů se nenechal nikde zavřít, pokud nebyl na špici, tak hlídal druhou pozici. Ani nenastupoval, spíš, když chtěl, zvýšil tempo a hned všechny rozvěsil jak na gumě. Nejvíc odolával Iserbyt, ale na nějaké kritické ohrožení dominance MVDP to vůbec nestačilo. Z pohledu diváka to chvílemi vypadalo jako souboj belgických „Goliášků“ s jedním Davidem. V cíli neprojevoval žádné zvláštní emoce, ale naštěstí z výrazu bylo zřejmé, že zadarmo to úplně nebylo. 

Naši se kromě startu v záběrech kamer neobjevili. 19. Michael Boroš +5:18, 20. Jan Nesvadba +5:41 a 23. Tomáš Paprstka, třetí od konce těch, kteří nedostali kolo. Za námi Italové, Slováci a Švéd. I veterán Chainel na 16. místě o 2 min. lepší našich. Pokud bychom vynechali chlapce z Beneluxu, tak máme 7. a 8. místo. 

Kdysi se jezdili Profesionálové a „Amatéři“. Co dnes Benelux a Zbytek světa? Ale byly doby za časů Šimůnka, Glajzy, Hrice, Kvasničky a spol., kdy jsme si na mistrovství světa pořádali „národní mistrák“ zase my.  

No nic, tak zase do cyklistické práce. Jednou bude líp. V rukou to mají především mládežnické kategorie. Doufejme.