Podíváme-li se na statistku individuálních vítězství borců z World týmů v uplynulé sezóně, vyjdou nám jako nejúspěšnější Tadej Pogačar (16) a Remco Evenepoel (15). Za nimi následují sprinterští specialisté Fabio Jakobsen (13) a Olav Kooij (12). Pak už přicházejí na řadu borci, kteří obvykle vyhrávají z menších skupin nebo i sólově, tedy po profilově náročnějších závodech, ale jsou schopni i velmi dobře konkurovat sprinterským specialistům. Máme na mysli Madse Pedersena (10) a Wout Van Aerta (9).

Za nimi se už nachází Jasper Philipsen (9) a také Arnaud De Lie (9). O pořadí těch, kteří mají totožný počet vítězných zářezů, rozhoduje počet druhých, případně třetích míst. Van Aert má těch druhých na kontě za tuto sezónu 11, stejně jako Philipsen, ale předčí ho v počtu třetích míst. Tady mají vzájemné skóre 5:3. De Lie jim v tomto hodnocení nemůže konkurovat.

A až za nimi najdeme se stejným počtem 7 výher další sprinterské specialisty Arnauda Démara, Dylana Groenewegena a Caleba Ewana.

V prvních třech klasických etapách letošní Tour skončil postupně 5., 3. (na snímku) a 2.

Proč si tedy dovolujeme pasovat Philipsena do role sprinterské jedničky?

21letý Olav Kooij sice vyhrál ve 12ti případech, ale pouze jednou v závodu nejvyšší kategorie UWT a to ještě v etapě Okolo Polska, které nebývá z pohledu kvality startovní listiny zcela rovnocenné závodům ve Francii, Itálii, Švýcarsku či Španělsku.

Pedersen a Van Aert větší část svých vítězství nedosáhli v hromadných sprinterských koncovkách. Takže už zbývá jen Jakobsen.

Z jeho 13 vítězných zářezů ale jen dva pocházejí ze závodů nejvyšší kategorie. A tou jsou shodně druhé etapy při Paris-Nice a Tour de France. K dobru mu můžeme přičíst i titul evropského šampiona. Na druhou stranu má ale čtyři prvenství ze závodů až třetí kategorie.

Dočkal se v 15. etapě (na snímku) a v závěrečné si vítězství zopakoval

Zato Philipsen má čtyři výhry z kategorie UWT: po dvou etapách na UAE Tour a Tour de France, a pouze dvě v závěru sezóny z jedničkových. V jeho prospěch ve srovnání s Jakobsenem však hraje ještě jedna statistika.

V průběhu sezóny se občas potkali ve stejném pelotonu. A z přehledu vzájemných soubojů vychází lépe Jasper Philipsen. Pouze Paris-Nice hraje ve prospěch Jakobsena, kde vyhrál etapu, zatímco Philipsen byl v etapách pouze 4. a 9.

Vezmeme-li z dalších společných závodů v potaz jen ty, kdy se někdo z nich dostal na stupně vítězů, vychází nám toto: Okolo Belgie: Philipsen 1., 2. a 3. – Jakobsen 1., Tour de France: Philipsen 2x1., 2x2., 1x3. – Jakobsen 1. a ze čtyř podzimních jednodenních závodů, na nichž se potkali, pak ve všech dopadl Philipsen lépe a navíc si dojel 2x pro 2. místo.

A jsme-li tedy u druhých a třetích míst, pak oproti Philipsenovým 14 může Jakobsen vyložit na stůl pouze jedno.

Po Tour zamířil na Okolo Dánska a i tady vítězil. Konkrétně ve 4. etapě.

Jasper Philipsen by tedy měl být spokojený. Ale není tomu tak zcela.  „V této sezóně jsem měl dva cíle: vyhrát na Tour a mít alespoň celkem deset vítězství. Nakonec to bylo devět, takže to nebylo úplně to, co jsem si předsevzal. A nic na tom nemění ani těch jedenáct druhých míst. Druhý je dobrý, ale ne dost dobrý. V cyklistice a zejména ve sprintu se počítá pouze první místo. Cílem je tedy v příští sezóně přeměnit druhá místa na vítězství."

Byl tedy Philipsen nejrychlejším sprinterem na světě? "Ne nejrychlejší, ale jeden z nich. Fabio Jakobsen je velmi silný v čistém sprintu, ale na Tour jsem byl na konci svěžejší. I přes únavu jsem dokázal dobře spurtovat, takže možná v tom je moje síla.“

Možná jednou z příčin, proč nezvítězil tolikrát, kolikrát chtěl, resp. tolikrát skončil bezprostředně za vítězem, je kvalita jeho rozjížděcího vlaku? "Myslím, že jsme letos nemohli být zcela spokojeni s naším vlakem. Bylo to hlavně proto, že nejdůležitější vagón, Jonas Rickaert, byl dlouhou dobu mimo provoz kvůli snížené průchodnosti stehenní tepny. Kdybych ho tu měl, myslím, že bych vyhrával častěji. Zkoušeli jsme to s různými jezdci, také proto, že tým chce, aby sprinterský vlak zůstal flexibilní. Ale v tom je právě potíž, protože to vyžaduje dovednosti získané zkušenostmi.“

Podzimní program mu vyplnilo deset jednorázovek, kde se potkal s krajanem a nastupující hvězdou sprintů Arnaudem De Lie ...

Co s tím? „Dobré je, že se Jonas vrací. Také bychom to mohli víc trénovat. Protože si myslím, že to je něco, co můžeme zlepšit. Bavili jsme se o tom a možná uděláme nějaké soustředění speciálně pro sprint. Ale je to těžké, protože je to velmi specializované. V pelotonu není mnoho jezdců, kteří se opravdu soustředí na to, aby dotáhli sprintera do posledních stovek metrů a věnují se tomuto úkolu na sto procent.“

A jaké si tedy Jasper klade konkrétnější cíle na rok 2023? „Milano-San Remo a Gent-Wevelgem. To jsou moje hlavní cíle pro jaro. A velmi rád bych získal zelený dres na Tour. Jenže pokud se na stejný cíl zaměří jezdci jako Mathieu van der Poel nebo Wout van Aert a budou mít odpovídající výkonnost, pak je pro mě téměř nemožné vyhrát. Ale pokud by se Wout zaměřil například na mistrovství světa, můžu mít šanci.“

... kterého v Middelkerke v těsném sprintu předčil a získal tak osmé sezónní vítězství.