Alespoň jeden bod dokázalo získat 37 českých cyklistů. Nás ale jistě zajímají nejvíc ti, kteří si jich připsali nejvíc. V čele tohoto žebříčku stojí Jan Hirt (Intermarché) se 772 body. Z toho 440 si jich přivezl z italského Gira za vítěznou 16. etapu (100), za 3. místo v následující 17. etapě (20) a především za celkové 6. místo (320). 230 bodů si pak odvezl z únorového Okolo Omanu (2.Pro) za celkové vítězství a za 1. a 2. místo v etapách. Tahle porce bodů ho řadí na 76. místo světového žebříčku. Jana Hirta budeme moci následující dva roky sledovat v novém dresu Soudal - Quick Step.

Druhým z našich je Mathias Vacek, který začal sezónu v ruském Gazpromu, aby ji přes závody v národním týmu a v dresu CK Příbram Fany Gastro počínaje srpnem končil v Trek-Segafredo. Mathias dokázal i v těchto pro něj komplikovaných podmínkách získat 385 bodů. Největší porci si naložil v národním dresu za 2. místa na světovém (150) a evropském (85) šampionátu kategorie U23 a 52 bodů mu přinesl Závod míru U23 za celkové 3. místo a vítěznou etapu. Dalších významných 40 bodů přidal ještě v dresu Gazpromu za vítěznou 6. etapu na závodu nejvyšší kategorie UCI UAE Tour. Tento bodový zisk ho vynesl na 195. místo světového žebříčku. Mathias má podepsáno se svým novým týmem až do roku 2025.

Třetím nejúspěšnějším sběratelem UCI bodů je z českých cyklistů Jakub Otruba ze stáje Elkov - Kasper. Na svém kontě jich má 212. Největší porci získal na etapáku Okolo Rumunska (2.1), celkem jich bylo 84, jednak za vítěznou etapu, ale hlavně za celkové 3. místo. Druhý nejvyšší počet mu přinesl závod Okolo Slovenska (2.1), kde si za celkové 5. místo připsal 50 bodů. A třetí nejúspěšnější závod z pohledu zisku UCI bodů bylo pro Jakuba mistrovství republiky, které mu vyneslo po 20 bodech za 2. místo v časovce a 7. v hromadném závodě. Pro tohoto 24letého cyklistu to zamená 325. pozici na světě. Jakub Otruba oblékne od příštího roku dres ATT Investments.

Čtvrtým v řadě je Tomáš Bárta, sprinter ATT Investments. Jeho celkový zisk činí 198 bodů a 348. místo na světě. Tomáš byl nejspíš rekordním sběratel druhých míst. Po 30 bodech získal za druhá místa v Chorvatsku při Trofej Umag, polské Visegrad 4, celkové 2. v maďarské GP Gemenc, kde vyhrál úvodní etapu, a taktéž druhé ve slovinské GP Kranj. Tomáš, kterému bylo v dubnu 23 let, by pochopitelně rád postoupil do vyšší cyklistické ligy v nějakém zahraničním týmu, ale letos to nejspíš ještě nebude. Takže by měl sbírat další body v dresu ATT Investments.

Pouze o 3 body méně něž Tomáš Bárta nashromáždil Adam Ťoupalík (Elkov - Kasper), což ho řadí na 354. místo na světě. Adamovi přineslo největší zisk Mistrovství České republiky, celkem 75 bodů za 3. místo v hromadném závodě a 4. v časovce. Dalších 110 bodů přisypal v průběhu 14 dnů července, když vyhrál českou a maďarskou verzi a byl 2. na slovenské verzi Visegrad 4. Nejsou zprávy o tom, že by měl Adam měnit dres.

Za touto pěticí nejlepších následuje se 189 body Pavel Bittner (nejvíc 70 za 6. místo na světovém šampionátu U23), který od srpna postoupil z development do hlavního týmu DSM, kde má podepsáno až do roku 2024.

Sedmým nejlepším je Zdeněk Štybar se 159 body (85 za 2. místo při Tour of Leven 1.1.). Jak známo, v Quick - Step končí a od příštího roku ho budeme vídat v týmu BikeExchange - Jayco po boku Michaela Matthewse, Dylana Groenewegena, Simona Yatese, ale také nováčků Filippa Zany či Eddie Dunbara.

Za Zdeňkem následuje Josef Černý se ziskem 156 UCI bodů. Naprostou většinu (125) získal vítězstvím na zářijovém Okolo Slovenska (2.1). Druhým významným úspěchem byla pro Josefa vítězná poslední etapa v březnu na Coppi e Bartali (2.1), za níž mu náleželo 14 UCI bodů. Má podepsáno v Soudal - Quick Step ještě na další rok.

Devátým je Matěj Zahálka (Elkov - Kasper) se 155 body, přičemž plnou stovku jich vytěžil za český mistrovský titul v silničním závodě. Zajímavou porci bodů získal i za 3. a 4. místo ve dvou srpnových polských memoriálech Lasak a Magiery (1.2).

První desítku uzavírá podle přehledu z webových stránek UCI Michael Kukrle, kde ju mu připsáno 152 bodů. Ovšem v přehledu renomovaného ProCyclingStats najdeme u Michaela 194 bodů. Michael Kukrle začal sezónu na závodech Okolo Ománu i UAE Tour v dresu Gazpromu, ale pak musel ze známých důvodů hledat nové angažmá a našel ho v náručí svého bývalého týmu Elkov - Kasper, v jehož dresu posbíral hlavní porci UCI bodů. Nejvíc, po 40 bodech, to bylo za vítězství ve dvou francouzských etapácích kategorie 2.2 Tour du Loir et Cher a Tour du Pays de Montbéliard, kde vyhrál úvodní etapu. Michaelovi se loni podařilo dostat do týmu kategorie Pro a podle neoficiálních informací jedná o návratu do této kategorie. 

To je přehled o jednotlivcích. Co se týče týmů, Česká republika měla na světové cyklistické scéně registrovány čtyři silniční týmy v UCI kategorii Continental Teams. Ve světě bylo v tomto roce registrováno pod hlavičkou UCI 233 týmů ve třech kategoriích. Alespoň bod jich získalo 217. Z našich si Tufo Pardus Prostějov připsalo 6 UCI bodů a AC Sparta Praha žádný.

Českou vlajku tedy držely vysoko nad vodou dva týmy. Nejúspěšnějším byl Elkov - Kasper. Jeho 1136 bodů ho aktuálně řadí na 34. místo na světě mezi všemi týmy bez rozdílu kategorie. Což představuje 4. místo mezi kontinentálními týmy za novozélandským Boltonem, development týmem Groupama - FDJ a malajsijským Terrenganu, který má o 0,8 bodu lepší aktuální skóre. Toho však čeká ještě říjnový domácí Tour of Langkawi (2.Pro), je tedy možné, že svou bilanci ještě letos vylepší.

Což ale nezmění nic na tom, že Elkov - Kasper skončí sezónu jako druhý nejlepší evropský kontinentální tým! Před rokem touto dobou patřila Elkovu 33. příčka, před dvěma lety 36. Tedy dlouhodobě mimořádně vysoký standard. Dá se předpokládat, že tým projde jistou obměnou a podle zatím neoficiálních informací by mohl znatelně omladit.

Druhým úspěšným českým týmem je bezesporu ATT Investments. Ten se šplhá každým rokem zatím nezadržitelně vzhůru. Zatímco ke konci roku 2020 mu podle PCS patřila se 101 bodem 94. pozice na světě, před rokem vykazoval tento tým o 159 bodů víc a posun na 79. místo, aby letos zakončil sezónu se ziskem 622 bodů na 57. místě mezi všemi týmy světa!

Čtyři nejúspěšnější sběratele UCI bodů z týmu Elkov - Kasper najdeme výše v přehledu jednotlivců. Doplňme, že v týmu ATT Investments po Tomáši Bártovi následuje coby zdatný sběratel UCI bodů Mika Heming se 168 body (nejvíc 50 bodů za 5. místo Okolo Rumunska) a Matúš Štoček se 142 body (60 bodů za 3. místo na Mistrovství Slovenské republiky). Čtvrtým je Jan Kašpar, který nahromadil bodů 45.

I v tomto pardubickém týmu dojde od nového roku ke změnám. Společně s Jakubem Otrubou přichází i Daniel Turek z rakouského kontinentálního Felbermayr, letošní vítěz seriálu osmi závodů rakouského poháru ÖRV, přičemž rozjednány jsou ještě nějaké další možné posily. Dá se tedy předpokládat, že někteří v týmu skončí. Což je možné dvojím způsobem. Buď se nebudou hodit do koncepce týmu nebo odejdou za lepším. Jeden takový případ je údajně ve hře.

Zastavme se ještě na závěr u našich dalších krajánků, jejichž jména v přehledu zatím nezazněla. Michal Schlegel má smlouvu s Caja Rural ještě na příští rok. Petr Kelemen měl se švýcarským Tudorem podepsáno jen na rok, ale budeme věřit, že zde i s ohledem na letošní výsledky bude pokračovat, zvláště když víme, že tým postupuje do kategorie ProTeams. Vojtěch Řepa má se španělským Kern Pharma podepsáno až do roku 2024. Karel Vacek letos jezdil za rakouský kontinentální Tirol KTM a uvidíme, v jakém dresu ho budeme vídat příští sezónu. Obdobné můžeme konstatovat u Tomáše Kopeckého, který letos reprezentoval nizozemský taktéž kontinentální ABLOC. Naopak jeho bratr Matyáš Kopecký, který letos získal angažmá v Novo Nordisk, měl v tomto týmu od počátku zahájení spolupráce jistotu na dva roky.