Mathieu van der Poel míří na víc velkých závodů

Nejzajímavější cyklista současnosti se pomalu přesouvá na silnici a po letošní sérii úspěchů se chystá na více významných závodů. Vrátí se na Amstel Gold Race, Brabantský šíp, Kolem Flander a další, ale přidá také Strade Bianche,  Tirreno - Adriatico, Milán - Sanremo a Paříž - Roubaix a snad i Vueltu. Pokud získá jeho tým Corendon - Circus pozvánky. Ale jméno Mathieu van der Poela je velmi lákavé pro každého pořadatele. Opravdu se těšíme na jeho výkony na Strade Bianche, Sanremu a Roubaix. Bude patřit k favoritům. 

Návrat Chrise Frooma 

Jeden z nejlepších specialistů na třítýdenní závody všech dob se nevzdává. Chris Froome chce vyhrát Tour de France, chce vyrovnat rekord pěti vítězství. Už je zpět v tréninkovém procesu, objel si také trať olyMpijského závodu v Tokiu, ale jediným velkým cílem bude Tour. Froome zatím nikdy nemusel čelit tak komplikovaným zraněním a proto rozhodně není jisté, že se vrátí ve stejné formě jako před úrazem. Zvládne to? Motivaci má obrovskou a tréninkovou morálku měl vždy nejlepší. Je to jeden z velkých příběhů přístí sezóny a neodvažujeme se odhadnout, jak skončí.

Jumbo - Visma vyzve Ineos 

Ineos nakoupil lídry a čeká, že vyhraje všechny třítýdenní závody. Jenže do cesty se jim staví Jumbo - Visma se svými favority. Na jedné straně stojí Egan Bernal, Chris Froome, Geraint Thomas a Richard Carapaz podporováni Pavlem Sivakovem, Ivanem Sosou, Michalem Kwiatkowskim a dalšími a na straně druhé Tom Dumoulin, Primož Roglič a Steven Kruijswijk s podporou George Bennetta, Laurense De Pluse, Seppa Kusse a Roberta Gesinka. 

Papírově je Jumbo - Visma velmi silný tým, ale v profesionalitě a taktice se zatím Ineosu rovnat nemůže. Lídry mají vynikající, se sportovními řediteli je to o něco horší. Ineosu jde vlastně pouze o Tour de France, kde vítězí, i když má špatný rok. Bude těžké je v červenci porazit. Jumbo - Visma to ale zkusí. 

Rok vrchařů 

Sezóna 2020 bude sezónou vrchařů. Trasy Tour de France i italského Gira jsou vrchařům nakloněny a navíc se pojede olympijský závod na velmi těžké trati v Tokiu. Sem míří všichni vrchaři a lehcí klasikáři. Závod v Riu byl mimořádně zajímavý a snad bude i ten tokijský. Na závod se soustředí spousta velkých hvězd, například Julian Alaphilippe, Vincenzo Nibali a další. A tím vrchaři nekončí, můžou samozřejmě na Vueltu, ale lákavý je především závod s hromadným startem na Mistrovství světa ve Švýcarsku. I ten bude pro vrchaře, ačkoliv bude nejspíš o něco snazší, než závod olympijský. Pro dobré vrchaře nebude snadné vybrat si cíl. 

Netradiční Tour de France

Tour každý rok láká nejvíc. Prostě je to největší závod. Pořadatelé schytali za trasu příštího ročníku poměrně ostrou kritiku, ale ve skutečnosti by to mohl být velmi zajímavý závod. Atraktivitu samozřejmě tvoří sami závodníci, ale pořadatelé se také snaží o napínavý průběh. Snad bude méně rovinatých etap a hromadných dojezdů a snad uvidíme dramatický souboj o žlutý dres až do úplného konce.    

O kolik se zlepší Remco Evenepoel?

Remco Evenepoel je největším talentem za několik posledních desetiletí a z jeho rychlého nástupu do profesionální cyklistiky jde až strach. Už je jedním z lídrů týmu Deceuninck - Quick-Step a příští rok by to mělo být ještě zřetelnější. Debut na Grand Tour ho nejspíš ještě nečeká, ale pojede významné jednorázovky, rád by vyhrál olympijské zlato v časovce a pojede i silniční závod, kde také není bez šance. Uspět by mohl i na Mistrovství světa a na mnoha závodech v průběhu celé sezóny. Pokud se bude zlepšovat stále stejným tempem, bude příští rok, ve dvaceti letech, patřit k nejlepším cyklistům světa.  

Souboj o krále spurtů

Kdo je nejlepším sprinterem současnosti? Dylan Groenewegen, vítěz největšího počtu závodů? Nebo Caleb Ewan, vítěz pěti etap Grand Tours? Nebo snad Sam Bennett, Elia Viviani či Pascal Ackermann? Podle nás byl v letošním roce nejlepší Caleb Ewan, ale souboj o krále spurtů bude pokračovat i v příštím roce a rozhodně není vůbec jasno. Groenewegen, Ewan a Ackermann mají nakročeno k velkým věcem. Viviani a Bennett přestoupili a uvidíme, jak rychle se s novým prostředím sžijí. Fernando Gaviria doufá v lepší rok, kdy ho přestanou omezovat zdravotní komplikace. Navíc nastupují další, mladí sprinteři, například Fabio Jakobsen, Cees Bol, Jasper Philipsen a další.

Velké ambice českých závodníků

Českým závodníkům v letošním roce dominoval Zdeněk Štybar. Vyhrál klasiky Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic, zatímco ostatní moc vidět nebyli. Teprve zjistíme, kolik profesionálů budeme ve WorldTour a ve druhé divizi mít. Ale osobní ambice nemá jen Štybar. Něco zajímavého musí předvést i Roman Kreuziger, pomohl by tím sobě a také týmu NTT. Jan Hirt odešel ze silné Astany do CCC, kde dostane příležitost jet na vlastní výsledky. Mohl by být lídrem na jedné z Grand Tour. Josef Černý se ve WorldTour rozkoukal a příští rok by mohl být zase o něco lepší, potenciál má hlavně v časovce, ale i v únicích. O budoucnosti Petra Vakoče toho moc nevíme, ale mluví se o odchodu z Deceunincku a významnější roli v jiném týmu.  

Zvědaví jsme také na talentované závodníky týmu Elkov - Kasper. Adam Ťoupalík má výkonnost na profesionální angažmá a dobré výsledky by do vyšších lig mohly pomoci i dalším závodníkům. Šanci mají hlavně Michal Schlegel, Michael Kukrle a Jakub Otruba.