Po znovu obnovení sezóny jde závod za závodem. V tomto týdnu kromě těch, které už proběhly (Gran Trittico Lombardo) nebo mají na programu poslední etapu (La Route d´Occitanie), se můžeme těšit hned na dalších sedm podniků. Ovšem rozdílné UCI kategorie.

Od 5. do 8. srpna proběhnou dva etapové závody s ohodnocením 2.2. Ve Francii Le Tour de Savoi Mont Blanc a v Rumunsku Cycling Tour of Szeklerland. O kategorii výš jsou zařazeny jednorázový Mont Ventoux Dénivelé Challenge (6. srpna), nejvýznamnější český závod z kalendáře UCI Czech Tour (6. – 9. srpna) a Tour de l´Ain (7. - 9. srpna). Druhé nejvyšší zařazení si vysloužilo Milano-Torino (5. srpna). A konečně nejvíc UCI bodů si lze vyjet na World Tour závodech Tour de Pologne (5. – 9. srpna) a Milano – Sanremo (8. srpna).

Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar na trati Strade Bianche.

Závody nás určitě zajímají jednak z pohledu účasti nejlepších světových cyklistů, ale také účasti českých. Co se týče našich cyklistů, tak z doposud známých nominací v Polsku nemá startovat žádný. Milano – Sanremo by měli absolvovat Zdeněk Štybar i Roman Kreuziger. Na Tour de l´Ain jsou napsáni v dresu CCC jak Josef Černý, tak Jan Hirt. Mont Ventoux bude bez české účasti. Na Czech Tour se samozřejmě českých závodníků dočkáme. V dresu svého týmu by to měl být Petr Vakoč a dalších 14 v týmu Elkov-Kasper a v národním celku. Konečně dvojkový Mont Blanc bude s velkou pravděpodobností bez českých cyklistů, v Rumunsku měla startovat Sparta Praha, ale kvůli riziku s možnými komplikacemi startu na domácím mistrovství, účast odřekla.

Richard Carapaz na Vuelta a Burgos.

Podívejme se podrobněji na startovní listinu Okolo Polska. O podobě etap jsme už informovali s předstihem ve chvíli, kdy byly etapy pořadatelem oficiálně potvrzeny.

S ohledem na UCI kategorii se na start postaví všechny World Tour týmy. Do počtu 22 je doplní dva prokontinentální celky: ruský Gazprom a americký Novo Nordisk a jeden národní, samozřejmě domácí polský.

Jakob Fuglsang v cíli Strade Bianche.

Skladba etap má jako obvykle vliv na nominaci jednotlivých týmů. Očekává se, že minimálně dvě etapy (1. a 2.) skončí hromadným finišem, stát se to může i v té poslední, tzn. páté. O celkovém pořadí se bude s největší pravděpodobností rozhodovat v kopcovitých etapách (3. a 4.). Záleží samozřejmě na více okolnostech, ale větší část týmů na závod nominovala jak sprintery, tak jezdce na celkové pořadí v etapových závodech, kde rozhodují kopce.

Maximilian Schachmann dokončil třetí na Strade Bianche.

Vedle těch, kteří to umí v kopcích a v celkovém pořadí etapáků, si to v hromadných dojezdech rozdají sprinteři. A že to je hodně zajímavá sestava: poprvé po restartu uvidíme v akci Groenewegena (Jumbo), Jakobsena (Deceuninck) i Philipsena (UAE). Ackermann (Bora) už má za sebou dvě vítězné etapy na rumunském Sibiu. To jsou nejspíš nějvětší favorité do spurtů, jim budou cestu za vítězstvími komplikovat např. Barbier (Israel), Mezgec (Mitchelton), Degenkolb (Lotto) či Molano (UAE). Černým koněm vzadu by mohl být 22letý Dainese (Sunweb).

Esteban Chaves při loňské Lombardii.

Vítězství v konečném pořadí tu z loňska obhajuje Ineos, ale Pavel Sivakov aktuálně výborně závodí na Occitanii a v Polsku bude chybět. Místo lídra tu pro letošek Ineos rezervoval pro Carapaze. Ve svém prvním závodě po restartu sezóny se po jeho boku představí Rohan Dennis. Astana bude sázet na Jakoba Fuglsanga a Iona Izagirreho. Z Bahrainu by měl být nejlepší v kopcích Wout Poels, případně Mark Padun. Bora nominovala Patricka Konrada a Rafala Majku, skvělou formu na Strade Bianche předvedl ale i Maximilian Schachmann. CCC poprvé po době koronavirové vyzkouší Ilnura Zakarina. Sestavu Lotto Soudal povede nejspíš Tim Wellens. V dresu Sunwebu vedle zkušeného Wilco Keldermana bude loňskou druhou příčku obhajovat Jai Hindley. Hodně ambiciózní sestavu nominoval Mitchelton-Scott: Esteban Chaves, Mikel Nieve, Simon Yates a Daryl Impey, to slibuje velkou sílu. V týmu UAE se představí mazáci loni v Polsku třetí Diego Ulissi a Rui Costa, kterému se letos hodně dařilo v Saudské Arábii. Zajímat nás určitě bude i to, zda mladý McNulty dokáže zopakovat výborné výkony z únorových San Juanu i Andalúsie. Sestavu, z níž může překvapit víc lidí, staví na start NTT: Batistella, Gasparotto, Gibbons, Kung, Mader. Z Cofidisu by měl být nejlepší v náročných kopcích José Herrada. V týmu EF bude mít šanci předvést své schopnosti poté, co se mu na přelomu ledna a února docela dařilo v Austrálii, Neilson Powless. V FDJ dostane šanci častý super domestik Pinota Rudy Molard. V týmu Jumba si jede vysloužit ostruhy mladý Tobias Foss, loňský vítěz Tour de l´Avenir. Trek-Segafredo veze do Polska hodně klasikářskou sestavu, zajímavé bude také sledovat, jak se povede 19letému Quinnu Simmonsovi, loňskému juniorskému mistru světa.

Brandon McNulty při letošním Okolo Andalúsie.

A na závěr koukněme na sestavu Quick Stepu: fenomenální Remco Evenepoel letos absolvoval tři etapové závody před i po karanténě a všechny vyhrál. Žádný další komentář k němu dnes asi není ani potřeba. Podporovat ho budou v kopcích Cattaneo a Knox, mimo extrémní kopce tempaři Ballerini a Sénéchal, kteří by měli být k dispozici také Jakobsenovi ve sprinterských dojezdech, mančaft bude ze sedla bicyklu řídit Devenyns.

Remco Evenepoel - vítěz Vuelta a Burgos.

Klaas Lodewyck, sportovní ředitel Deceuninck-Quick Step: „Do Polska jedeme opět s velmi silným a motivovaným týmem. Fabio je našim mužem do sprintů. Je nadšený, že může zase závodit, a jsme si jisti, že je schopen dosáhnout dobrého výsledku v etapových dojezdech. V případě Remca půjdeme znovu na celkové pořadí. Každý viděl, co udělal v Burgosu. I v Polsku bude mít opět dobrou podporu a vynikajícího kapitána v Driesu. Půjdeme krok za krokem a uvidíme, co se stane.“