Cyklistický dres (a mnoho dalšího cyklistického oblečení) je vyroben ze stoprocentního polyesteru, který je možné barevně potisknout sublimačním tiskem v jakýchkoliv barvách. Jenže pláštěnky a materiály odlišných vlastností jsou na tom jinak.

Sublimační tisk

Jedná se o metodu potisku textilu (bílý úplet, nebo textílie), který je vyroben ze 100% polyesteru. Ten přejímá barvu z potištěného papíru, lisováním za vysoké teploty a vysokého tlaku. A papír lze potisknout sublimačními barvami téměř bez omezení - barevného i grafického. Také jsou profesionální dresy vděčným produktem grafiků a zajímavým artiklem výrobců cyklistického oblečení.

Omezení materiálem

Ale polyester není tím nejoptimálnějším materiálem pro všechny příležitosti. Nelze z něho vyrobit pláštěnky, které jsou vhodné do deště, nebo větrovky do chladu. 

Oblečení do deště a chladu se vyrábí z jiných materiálů, ty dříve bývaly úplně jednobarevné, ale týmy prostě chtějí prezentovat své partnery jejich logy na oblečení závodníků. Proto se tiskne na další materiály jinou technologií, ale má to své kompromisy.

"Černo" bílý kompromis

Na základní materiál, který dříve míval nejčastěji černou barvu, tisknou loga bílou barvou. Úplet, nebo textil, z kterých je vyráběno oblečení do deště a chladu je většinou černý, ale dnes i v barvě hlavního sponzora, tedy červené (Cofidis), modré (Deceuninck - Quick-Step), tyrkysové (Astana) a dalších. Loga a nápisy jsou jednobarevná, tisknutá většinou sítotiskem.

Kolekce oblečení

A v týmech nebývá jen jeden model tohoto oblečení do nepohody. Závodníci podle potřeby kombinují různé oblečení vyrobené z rozdílných materiálů. Na fotografii týmu Jumbo - Visma nám to ideálně demonstrují:

Jumbo - Visma má oblečení do nepohody v základu černé, ale tištěné žlutě (hlavní sponzoři), bíle (ostatní sponzoři) a červeně (doplněk loga Visma).

Tony Martin na čele má základní oblečení, dres i vestu z polyesteru potisknuté sublimačním tiskem. Vedle něho Tom Dumoulin má přes svůj dres, dres do deště z černého materiálu se tříčtvrtečním rukávem vyrobený z černého materiálu a ještě natažené rukávky (další dva za ním mají stejné dresy, ale bez natažených rukávků), tento dres není nepromokavý, ale udržuje teplo.

Mezi nimi Amund Grondahl Jansen má pláštěnku s dlouhým rukávem, také v základu černou, ta by měla zabránit promoknutí, ale žádné oblečení na kolo není za deště 100% nepromokavé.