Historie

Okolo Baskicka je vždy závod určený jezdcům zvládajícím náročná stoupání. Koneckonců Baskicko, ležící na severu Španělska mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem, je členitá, hornatá země, kde nejvyšší vrcholy dosahují výšky přes 1500 metrů. Typické jsou úzké silnice, prudká stoupání a technické sjezdy.

Mezi vítězi posledních deseti ročníků najdeme jména jako Contador, Quintana, Valverde či jednoho z řady výborných baskických cyklistů Iona Izagirre. V ročnících 2018 a 2021 tento náročný etapák ovládl Primož Roglič, a proto ho na startu uvidíme s číslem jedna na zádech.

Z loňské první desítky se letos účastní Okolo Baskicka kromě Rogliče také druhý Vingegaard, čtvrtý Adam Yates, pátý Gaudu, šestý Bilbao a desátý Ion Izagirre. Loni třetí Tadej Pogačar dal letos přednost belgickým klasikám.

Etapy

Co tedy pro letošek organizátoři závodníkům připravili?

Úvod obstará časovka na 7,5 km v přímořském městě Hondarribia, ležícím 20 km východně od San Sebastianu a dotýkající se francouzských hranic. Nejde o rovinatý profil a dojde i na dlažební kostky. Dokonce v jejím průběhu bude možno získat body do vrchařské soutěže. Kolem druhého kilometru je umístěno 500 metrové stoupání, které dosahuje až 12 %. Mezi 5. a 6. km bude další, tentokrát 400 metrové stoupání o průměrném sklonu 5,2 % a konečně kilometr před cílem ještě 200 metrová stojka s 9 % sklonem. Celkem 100 výškových metrů.

Druhá etapa je jakýmsi předkrmem. Je dlouhá 208 km a obsahuje tři vrchařské prémie. Úvodní je 5 km po startu (3,6 km, 6,9 %), druhá je na 60. (9,6 km, 5,4 %) a třetí na 178. km (12,7 km, 3,1 %). Nejsou to jediné kopce na trase, ale jsou nejtěžší. Posledních 10 km je dost zvlněných a i závěrečný kilometr je do mírného výjezdu. S 2600 výškovými metry jde profilově o nejlehčí etapu tohoto 61. ročníku.

Třetí etapa má v programu pět vrchařských prémií, z toho tři dvojky. Je dlouhá 182 km a její druhá polovina se odehraje na okruhu, který si cyklisté dají dvakrát. V jeho průběhu je čeká hodně zvlněný terén a vždy po dvou prémiích. Nejprve 1,1 km s 13 % a bezprostředně poté 3,6 km a 7,4 %. Závěrečných 5 km je spíše v klesání. 3300 výškových metrů řadí etapu v rámci profilového porovnání letošního Baskicka jako druhou až třetí nejnáročnější.

Čtvrtá etapa bude o trochu snadnější. Po úvodních profilově snadných 60 km z celkové délky 187 km je v další části hodně zvlněná se čtyřmi VP 3. a 2. kategorie velmi různorodého charakteru, od 9,1 km s 3 % po 1,9 km s 11 %. Celkem 2700 výškových metrů. Důležité je, že z té poslední zbývá do cíle 20 km ve sjezdu a po rovině.

páté už půjde opravdu do tuhého. 164 km dlouhá předposlední etapa neobsahuje sice nějaká dlouhá pyrenejská stoupání, ale pět vrchařských prémií, z toho dvě dvojky a celkem 3500 nastoupaných metrů z ní činí přibližně stejně obtížnou etapu, jako byla ta třetí. Na rozdíl od ní a pro konečné vyznění etapy je velmi důležité, že posledních 5 km se odehraje v nepříliš náročném stoupání, které se ovšem v závěrečné šestistovce zvedne hodně prudce vzhůru až nad 10 %.

To nejlepší na konec v podobě královské etapy. Od startu až do cíle v kopcích, celkem sedm VP, z toho tři jedničky. Na pouhých 136 km 3650 výškových metrů. Čtyři ze sedmi VP obsahují pasáže nad 10 %. Vyniká ta 40 km před cílem s parametry 4,1 km, průměr 10,5 % a maximum 15,6 %. I ta poslední, umístěná na ikonický vrchol Arrate, je 4,6 km dlouhá, má průměr 8,5 % s pasážemi přes 10 % a je obvykle obsypána freneticky povzbuzujícími baskickými milovníky cyklistiky. Její vrchol je umístěn kilometr před cílem, kam vede krátký sjezdík.

Startovní listina

Podle aktuálně dostupné startovní listiny je nejžhavějším favoritem bezesporu Primož Roglič. Před měsícem se postavil na start jiného prestižního etapového závodu nejvyšší kategorie Paris-Nice, a přestože měl v poslední etapě slabou chvilku, což v jeho případě znamená, že nebyl suverénní a někdo – v tomto případě Simon Yates – mu dokázal poodjet, za pomoci týmového kolegy Wout Van Aerta dokázal nebezpečí zažehnat a vítězství uhájit. A i v Baskicku mluví v jeho prospěch složení sedmičky Jumbo-Visma pro tento závod, v níž figuruje Jonas Vingegaard, letos druhý na Tirreno-Adriatico, i Sepp Kuss, skvělý pomocník v těžkých stoupáních. A to se v kopcích dokáží velmi slušně otáčet i Gesink, Harper a Vader.

Jisté pochopitelně nemá naštěstí nic. Soupeři rozhodně nebudou odevzdaní. Největší nebezpečí bude hrozit od týmů Ineos Grenadiers, UAE Emirates, Quick-Step Alpha Vinyl, Movistar a Bora-hansgrohe.

Sestava Ineosu je nabitá skvělými vrchaři a etapovými jezdci. Adam Yates letos 2. na UAE Tour (2.UWT) a 4. na Paris-Nice (2.UWT). Daniel Martínez 3. na Algarve (2.Pro) i Paris-Nice. Ben Tulett před týdnem 2. na Settimana Coppi e Bartali (2.1). Geoghegan Hart 12. na Okolo Valencie (2.Pro) a 7. po páté etapě Tirreno-Adriatico, které musel ze zdravotních důvodů předčasně opustit. Carlos Rodríguez 3. Okolo Valencie, 4. Okolo Andalusie (2.Pro) a 15. Okolo Katalánska (2.UWT). A vítěz spousty etapáků včetně Tour de France, který v poslední době plní roli skvělého pomocníka v těžkých stoupáních Geraint Thomas. V součtu síla převyšující sílu sestavy Jumbo-Visma.

Tým Quick-Stepu bude sázet především na Remco Evenepoela. Letos 2. Okolo Valencie a vítěz Algarve. Na Tirrenu těm úplně nejlepším nestačil, ale v Baskicku nejsou tak dlouhé kopce jako v Itálii, což by mělo hrát v jeho prospěch. Koneckonců je vítězem klasiky San Sebastian z roku 2019 a ta se odehrává v obdobném terénu. Před Baskickem trénoval ve vysoké nadmořské výšce na Tenerife kolem sopky Teide, takže připraven by měl být velmi dobře. Na Tenerife s ním byl i Mauri Vansevenant, který mu bude v Baskicku k ruce. A pokud nastoupí i Julian Alaphilippe, jak lze vyčíst z předběžné startovní listiny, i Evenepoel bude mít velmi slušnou oporu v týmu.

Tadej Pogačar (UAE) dal tentokrát přednost belgickým klasikám, ale i tak cestuje do Baskicka velmi silná sestava. Navíc v ní je většina výborných vrchařů, kteří jsou obvykle důležitou oporou slovinskému lídrovi, takže Baskicko pro ně může být jedna z mála příležitostí, jak uspokojit osobní ambice. A všichni do jednoho už letos prokázali velmi dobrou kondici: ať už to je Jan Polanc, vítěz Trofeo Leigueglia (1.Pro) a 7. na Coppi e Bartali, Diego Ulissi 6. na Etoile de Bességes (2.1) i Coppi e Bartali a vítěz z před týdne GP Industria (1.Pro), tak Rafal Majka, Davide Formolo, Marc Soler či Goerge Bennett. I to je mimořádná síla do kopců.

Bora-hansgrohe se má také o koho silně opřít. Sergio Higuita má skvostnou formu. Nejprve přišel o celkové významně lepší umístění při Algarve, když v těžké etapě s dojezdem na kopec usiloval o vítězství v etapě tak vehementně, že se do sebe zaklínili bicykly s Tobiasem Fossem (Jumbo), šli k zemi a ztratili velmi cenné vteřiny. Chuť si tedy alespoň spravil v těžkém dojezdu poslední etapy, v němž nenašel přemožitele. O měsíc později už stanul na nejvyšším stupínku Okolo Katalánska. V Baskicku ho bude doprovázet i Aleksandr Vlasov, který letos vyhrál Okolo Valencie, byl 4. na UAE Tour a Paris-Nice musel opustit před poslední etapou ze 7. místa. Třetím do party v těžkých stoupáních bude v tomto německém týmu Emanuel Buchmann.

Groupama-FDJ bude spoléhat především na Davida Gaudua, Israel na Michala Woodse, Movistar na Enrica Mase, Bahrain na Pello Bilbaa a Cofidis na Iona Izagirreho, pro něhož je podobně jako Bilbaa coby rodilé Basky tento závod vždy mimořádně prestižní. Což dokazuje statistika, která říká, že tenhle závod v minulosti dokončil třikrát na 3. místě a v roce 2019 ho dokonce vyhrál.

Z druhodivizních týmů vypadá nejsilnější TotalEnergies s výbornými vrchaři Pierrem Latourem, Cristánem Rodríguezem a Alexisem Vuillermozem.

V sestavě Intermarché figuruje jediný český cyklista na startu tohoto etapáku, Jan Hirt. Pro Jana platí, že čím delší a strmější stoupání, tím lépe. Nevypadá to, že by Baskicko bylo v tomto směru jemu šité na míru. Krom toho po úspěchu v Ománu se v dalších etapácích – UAE Tour a Katalánsko - zdálo, že se soustředí spíše na vybrané etapy a jinak se z dlouhodobějšího hlediska připravuje na důležitější závody, mezi nimiž hraje prim Giro d´Italia. Proto možná v celkovém pořadí uvidíme výše Georga Zimmermanna či Kobe Goossense.

Jedná se o jeden z profilově nejobtížnějších závodů z kalendáře World Tour. Navíc letos předpověď počasí hlásí chladno a déšť. Takže lze čekat skutečné cyklistické galeje a mnohé zvraty, kdy výkonnost nemusí být zdaleka rozhodující veličinou určující konečné pořadí.

Závod díky svému významu má pochopitelně na programu Eurosport.