Giro d'Italia nedokončil po dvou etapových vítězstvích kvůli zranění kolena, španělskou Vueltu musí opustit kvůli nemoci. Yates se po časovce posunul na páté místo se ztrátou 4:50 na vedoucího Remca Evenepoela. Na pódiové umístění ztrácel 1:47. Třicetiletý Angličan měl v noci na dnešek mírné příznaky a test na covid-19 vyšel pozitivní. Přísné interní nařízení týmu mu nedovolí odstartovat do další etapy a musí být izolován od ostatních členů týmu. 

"V noci se u Simona Yatese objevily příznaky onemocnění covid-19, lehká horečka a bolest těla. Dnes ráno jsme provedli test a bohužel se dostavil pozitivní výsledek, a proto se na start dnešní 11. etapy nepostaví, přičemž zdraví a pohoda jezdce jsou pro nás prioritou," říká Dani Castillo, lékař týmu BikeExchange - Jayco. Je to už několikátý případ na letošní Vueltě, kvůli covidu odstoupili například domestici Primože Rogliče a Remca Evenepoela, Američan Sepp Kuss a Belgičan Pieter Serry. Celkem 21 cyklistů. V závodě pokračuje 151 cyklistů. 

Simon Yates prožívá smolný rok a jeho tým BikeExchange - Jayco to teoreticky může stát místo ve WorldTour v dalších třech letech. Bez UCI bodů z celkového pořadí Vuelty je australská sestava ohrožena sestupem. Na 17. místě současného pořadí týmů má 14 207,83 bodu, jen o 58 bodů víc než 18. Movistar. Lotto Soudal na prvním sestupové pozici má 13 847 bodů a mohl by Australany ohrozit.

Aktualizace: končí také Sivakov 

Simon Yates navíc není jediným odstupujícím závodníkem první desítky průběžného pořadí. Kvůli covidu končí také Pavel Sivakov, závodník Ineos Grenadiers. Francouzský cyklista byla v celkovém pořadí devátý s odstupem 7:06. Sivakov nemá žádné příznaky a cítí se dobře. Nákazu odhalil preventivní test.