Tour de Romandie 2009 je pro českou cyklistiku možná nejúspěšnějším profi závodem historie. Dva mladí čeští cyklisté vezli žlutý dres a vítězili v etapách. Ve špičkové konkurenci. Vše začalo přesně před 11 lety, 28. dubna, prologem v Lausanne.  

Pouze 3,1 kilometru dlouhou časovku zvládl nejrychleji František Raboň, český mistr v barvách týmu Columbia - HTC. Raboň porazil Sandyho Casara o 2 sekundy a třetího Alejandra Valverdeho (tehdy devětadvacetiletého) o 3 sekundy. Na vynikajícím pátém místě se ztrátou 4 sekund skončil dvaadvacetiletý Roman Kreuziger.

Výsledky českých cyklistů nebyly překvapivé. V roce 2009 byli v životní formě. Raboň už v březnu vyhrál časovku Kolem Murcie, kde porazil i mistra světa Berta Grabsche. A o pár týdnů později skončil celkově druhý na prestižním etapovém závodě Critérium International. Prohrál jen s Jensem Voigtem, který tehdy vyrovnal rekord Raymonda Poulidora a získal pátý triumf. Raboň patřil ke světové časovkářské špičce. Potvrdil to čtvrtým a šestým místem v časovkách Critérium du Dauphiné. O rok později díky časovce vyhrál Kolem Murcie. 

Roman Kreuziger byl ještě mnohem větším talentem. Před jedenácti lety možná nebylo nadějnějšího vrchaře. Do závodu vstupoval jako jeden z favoritů, vždyť už o rok dřív vyhrál ještě prestižnější závod Kolem Švýcarska. V pouhých dvaadvaceti letech. Na kontě už měl 12. místo v celkovém pořadí Tour de France. A páté místo v prologu byl vynikající začátek. 

V první etapě do Fribourgu se v úniku udržela skupina uprchlíků a zvítězil Španěl Ricardo Serrano. Raboň tak o žlutý dres hned přišel, ale ještě se měl dočkat dalších úspěchů. Ve druhé etapě s náročným sprinterským dojezdem v La Chaux de Fonds dojel překvapivě druhý za Oscarem Freirem. Na čtvrtém místě projel cílem Roman Kreuziger. 

Raboň mohl slavit i ve třetí etapě v Yverdon les Bains. V týmové časovce na 14 kilometrů vyhrál tým Columbia - HTC. S Raboněm jeli špičkoví časovkáři Tony Martin a Marco Pinotti a dále Morris Possoni, Craig Lewis a Kanstantsin Sivcov. Díky tomu se Raboň vrátil do žlutého dresu, ale opět jen na jeden den. Na čtvrtém místě skončil Liquigas s Romanem Kreuzigerem. 

Kreuzigerova chvíle přišla o den později. V královské etapě závodu, s cílem v Saint-Croix. Zaútočil ve stoupání svým typickým stylem na těžký převod už 14 kilometrů před cílem. S Vladimírem Karpecem a Reinem Taaramaem za sebou dojel vedoucího Fredrika Kessiakoffa. Brzy se však zbavil i jich a získal nevelký náskok. Ale soupeři se nevzdávali a opět se začali v rovinatých a klesavých pasážích přibližovat. 

Tři kilometry před koncem, ve sjezdu do cílového města, dojel Vladimír Karpec českého cyklistu. Taaramae dostihl vedoucí dvojku až kilometr a půl před cílem s vypětím všech sil. Kessiakoff ztrácel přes 40 sekund a ještě větší ztrátu měla skupina kolem Alejandra Valverdeho.   

Poslední kilometr etapy mírně stoupal a Kreuziger na nic nečekal a opět nenápadně zaútočil. Karpec nestíhal, ale Taaramae bojoval a 300 metrů před cílem se na Kreuzigera téměř dotáhl. Český závodník si toho ale všiml, ještě zabral a dojel si pro vítězství a žlutý dres lídra. Vzhledem k tomu, že poslední etapa do Ženevy skončila spurtem a dalším vítězstvím Oscara Freireho, už se nic v celkovém pořadí nezměnilo. 

Roman Kreuziger vyhrál Kolem Romandie tři dny před svými 23. narozeninami s náskokem 18 sekund před Karpecem a 25 sekund před Taaramaem. Alejandro Valverde ztratil 46 sekund a pátý Rigoberto Uran 48 sekund. 

Nebyl to Kreuzigerův poslední úspěch v roce 2009. Skončil třetí na Kolem Švýcarska, v ročníku, který byl postavený pro Fabiana Cancellaru, a poprvé se dostal do první desítky Tour de France (9. místo). Navíc skončil druhý za Carlosem Barredem na Clasice San Sebastian, který byl později kvůli dopingovým prohřeškům diskvalifikován a Kreuziger je oficiálním vítězem závodu.