Obrovským úspěchem týmu Ineos Grenadiers skončilo letošní Giro d'Italia. V závěrečné časovce v Miláně získal Filippo Ganna své čtvrté a pro britský tým celkově sedmé etapové vítězství a především Tao Geoghegan Hart se oblékl do růžového dresu a získal historicky druhé vítězství po Chrisi Froomovi. 

V Miláně dopadlo vše podle předpokladů. Filippo Ganna ve třetí časovce za sebou zničil vekerou svou konkurenci a zvítězil s náskokem 32 sekund před Victorem Campenaertsem (NTT) a třetím Rohanem Dennisem (Ineos Grenadiers). Josef Černý (CCC) dokončil na výborném šestém místě, stejně jako loni v květnu ve Veroně. Český mistr byl o 44 sekundy horší než Ganna. 

Hindley nestačil

Ale ten nejočekávanější souboj přišel na řadu až úplně na závěr. V 16:09 odstartoval Tao Geoghegan Hart a tři minuty po něm vedoucí Jai Hindley (Sunweb). Australan neměl žádný náskok a aby se mohl radovat z vítězství, musel Brita porazit. To se ale ukázalo jako nemožný úkol. Geoghegan Hart nasadil těžší převod a na mezičase svého rivala porážel o 22 sekundy. Bylo jasné, že Austrálie svůj první triumf na Giru nezíská.      

Tao Geoghegan Hart dorazil do cíle v čase o 58 sekund horším než Ganna, ale lidé v jeho okolí, včetně přítelkyně a otce, už se radovali. Hindley ztratil 1:38 a přišel o růžový dres. Geoghegan Hart je tak prvním vítězem Giro d'Italia, který nikdy nevezl růžový dres v etapě. To sice platí i o Michele Scarponim, ten však růžový dres získal až po diskvalifikaci Alberta Contadora, takže okolnosti byly zcela jiné. 

Třetí místo zcela bez problémů uhájil Wilco Kelderman (Sunweb) a vybojoval své nejlepší umístění na Grand Tour v kariéře. Na čtvrtou pozici před Pella Bilbaa (Bahrain - McLaren) se posunul Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step). 

Tao Geoghegan Hart vyhrál také bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) získal fialový trikot pro vítěze bodovací soutěže a nejlepším vrchaře byl vyhlášen Ruben Guerreiro (EF). Ineos Grenadiers po zásluze vyhrál týmovou soutěž.