Včera to bylo těžké. Dneska? O nic méně! Start do 8km kopce. Od 30. km 14km kopec č. 2 (3,7 %). Od 80. km do 13km kopce č. 3 (5,5 %). Od 110. km stále vzhůru, pointa 19km kopec č. 4 (5 %). Po sjezdu znovu vzhůru k cíli 8,5km kopec č. 5 (6,5 %), pak 2km klesavá pasáž a finále k pásce 1,5 km (5,6 %).

Po prvních dvou etapách vypadla z celkového pořadí řada jezdců. Od 20. místa už ztráta na průběžného lídra Primože Rogliče činila přes 1,5 minuty. Vše nasvědčovalo tomu, že na konečné stupně vítězů může myslet jen první desítka, kde časový rozdíl činil pouhých 15 sekund.

Jumbo, Quick-Step, Trek či Bahrain jedou výhradně na své top lídry Rogliče, Evenepoela, Cicconeho a Landu. V kopcích se mohou spolehnout na pomocníky. S Rogličem nejdéle zůstává Kuss, s Evenepoelem Jan Hirt a Van Wilder, s Cicconem Elissonde a s Landou Poels a Haig. V jiné situaci bylo UAE: do 11. místa měli tři muže: Yatese (5.), Almeidu (6.) a Solera, proto také jasně vedli soutěž týmů. Dva muže na pořadí měla stále také BORA: Hindleye (9.) a Uijtdebroekse (10.).

Propadák tu zatím předváděl Ineos. Thomas (30.) ani Bernal (34.) vůbec nestačili, nejlepší byl před etapou funkcí domestik Castroviejo (23.). V EF Education sice také nejlepším vůbec nekonkuroval Carapaz (30.), ale v pořadí mají Urána (18.) a hlavně hrdinu včerejší etapy Chavese (7.).

První tři v průběžném pořadí dnes neodstartovali v týmových barvách. Roglič kromě celkové klasifikace (zelené pruhy) vedl i bodovací soutěž (modré), Ciccone vrchaře (červené) a Evenepoel mladíky (oranžové pruhy). 

V prvním stoupání se zformoval únik sedmi závodníků: Petilli (Intermarché), Martin (Cofidis), Zana (Jayco), Carapaz (EF), Van Gils (Lotto), Eg (Uno-X) a Cepeda (Caja Rural). V předposledním kopci z pelotonu odpadli mj. Thomas i Bernal. Únik se rozpadl, vpředu zůstali Martin a Van Gils, a zatímco Carapaz zatnul zuby a vrátil se dopředu, Zana definitivně skončil.

12 km: vedoucí trio má při nájezdu do cílového stoupání 30 sekund, od úpatí se pere opět s odlepem Carapaz, 50členný peloton vede tříčlenná letka Quick-Stepu s Honzou Hirtem na čele

11 km: Carapaz nastupuje (!), Van Gils si ho dojíždí, Martin nikoli

10 km: Martin dojet skupinou s favority

9,5 km: nastupuje Van Gils, Carapaz nereaguje

9 km: Carapaz pohlcen

8,5 km: Van Gils také, Jan Hirt stále na čele přibližně 35členné skupiny

8 km: odpadl Carapaz, Martin visí na chvostu

7 km: odstupuje Jan Hirt (na snímku zcela vlevo), jeho roli přebírá Van Wilder (uprostřed)

5,5 km: konečná pro Martina, ale např. i pro Poelse

4,5 km: nastupuje Remco Evenepoel, dojíždí si ho pouze Primož Roglič a spolu odjíždí všem, kde se začalo taktizovat, až to na sebe bere Yates

3 km: ze skupiny stíhačů odjel ve sjezdu Soler

1,5 km: do posledního stoupání jde vedoucí duo s náskokem 20 sekund

1 km: Evenepoel se ohlíží, co že by měl provést s Rogličem

750 metrů: Evenepoel se pokouší zrychlit, Roglič stále nalepen

200 metrů: Evenepoel znovu zrychluje a překvapivě snadno se na pár metrů zbavuje Rogliče, který jako by ani neměl zájem

0 metrů: V první etapě 2. , ve druhé 3., konečně tedy ve třetí 1. místo pro Remco Evenepoela

Rogličova bilance je 1. - 2. - 2. Dnes mu byla započtena ztráta 2 sekundy a při zohlednění cílových bonifikací jsme na šesti sekundách, o které Roglič před etapou vedl před Evenepoelem. Podle součtu umístění mu dres vedoucího závodníka tedy zůstal i do zítřejší etapy.

A Giulio Ciccone? 5. - 1. a dnes 3., ovšem jako dalších osm závodníků se ztrátou 13 vteřin. V průběžném pořadí top ten se nic zásadního neudálo, pouze se zvýšil odstup vedoucího dua.

"Cítil jsem, že se každým dnem zlepšuji a dnes jsem měl opravdu dobré nohy," řekl Evenepoel. „Také jsem hodně věřil svým spolujezdcům, dnes ukázali, že jsou velmi silní. Od prvního těžkého stoupání jsme to chtěli udělat co nejtěžší a to se vyplatilo."

Konečně tedy vítězství. „Určitě jsem první den udělal chybu, když jsem zůstal příliš vzadu. Naštěstí jsem dnes mohl znovu ukázat, že jsem rychlý. Snad jediná škoda, že jsem vyhrál v dresu nejlepšího mladíka,“ zavtipkoval. „Chtěl bych fotku v duhovém dresu. Třeba příště…"

S Rogličem mají stejný čas. "Očekávám další těžký boj. Zítra se pokusím co nejlépe zotavit a především šetřit energii. S týmem převezmeme zodpovědnost a v pátek se pokusíme znovu vyhrát.“