Po několika týdnech spekulací a návrhů se společnost ASO, pořadatel Tour de France, rozhodla vydat oficiální stanovisko. ASO mělo původně přijít s informacemi až v polovině května, ale nakonec se věci mění rychleji. 

Kvůli rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona není ve Francii možné pořádat veřejné akce minimálně do poloviny července, takže pořadatelé museli najít nové datum. Závodit se mělo od 27. června. Ale bude to nakonec o dva měsíce později. ASO se na tom shodlo s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI). 

„Tour de France se pojede na stejné trase, beze změn, z Nice do Paříže. V posledních několika týdnech jsme byli v kontaktu se závodníky, týmy a dalšími třetími stranami, to vše za podpory UCI. Ta je zodpovědná za vytvoření nového světového kalendáře,“ stojí v oficiální tiskové zprávě ASO. Pořadatelé Tour de France jsou v pravidelném kontaktu se všemi zúčastněnými.“

Závod žen La Course by le Tour de France se měl jet 19. července v Paříži, ale bude také odložen. Nové datum a místo zatím není známo, ale závod se bude konat v průběhu velké Tour. Také 30. ročník Etape du Tour, závodu pro veřejnost, bude odložen a o novém datu se teprve rozhodne.

UCI naznačila nový kalendář

UCI zároveň oznámila, jak na tom jsou ostatní závody. Žádné závody se nesmí pořádat do 1. července a do 1. srpna se nepojedou žádné akce WorldTour. Týden po skončení Tour de France je na programu silniční závod mužů na Světovém šampionátu ve Švýcarsku (časovka se pojede 23. 9.) Po skončení Mistrovství světa přijde na řadu Giro d´Italia a poté Vuelta. 

Mluví se i o dalších závodech. Critérium du Dauphiné by se mohlo konat od 9. srpna do 16. srpna. Národní šampionáty, včetně toho českého, budou 22. a 23. srpna. 

Monumenty zatím nové termíny nemají, ale v zákulisí se o tom čile spekuluje. Kolem Flander by se mělo překrývat s Tour de France, v plánu je start 19. září. Až na 20. října se plánuje Milán - Sanremo, na 28. října Strade Bianche a na 31. října Kolem Lombardie.

„Chci ocenit spolupráci pořadatelů, týmů a závodníků v tomto těžkém čase. Stále je před námi spousta práce se závodním kalendářem pro rok 2020. Pandemie zatřásla světem, ale udělali jsme první důležitý krok," říká k tomu David Lappartient, prezident UCI.