Na základě bodování posledních tří let určila Mezinárodní cyklistická unie devatenáct celků, které mají nárok žádat o licenci WorldTour. Neznamená to, že všichni žadatelé licenci opravdu získají, UCI ještě bude žádosti posuzovat, ale velmi pravděpodobně bude příští rok opravdu devatenáct týmů WorldTour. 

Novým žadatelem je pouze francouzský Cofidis. Původně o licenci usiloval i další francouzský profesionální kontinentální tým Arkéa - Samsic, ale nezískal dostatek bodů a zůstane ve druhé divizi. Nairo Quintana a Warren Barguil tedy nemají jistotu startu na velkých závodech. 

Licenci mohou získat: 

AG2R La Mondiale

Astana

Bahrain - Merida

BORA - hansgrohe

CCC

Cofidis

Deceuninck - Quick-Step

Dimension Data

EF Education First

Groupama - FDJ

Ineos

Jumbo - Visma

Katusha Alpecin

Lotto Soudal

Mitchelton - Scott

Movistar

Sunweb

Trek - Segafredo

UAE Emirates


UCI uvádí současné názvy týmů, takže za tým Katusha Alpecin žádá už nový vlastník, tým Israel Cycling Academy. Sestupu se vyhne Dimension Data (příští rok NTT) a Roman Kreuziger tak s velkou pravděpodobností zůstane závodníkem WorldTour. 

UCI zároveň uvedla, že nejlepší profesionální kontinentální tým Total Direct Energie má právo na start na všech závodech WorldTour. Stává se tak prakticky dvacátým celkem nejvyšší divize a navíc má poměrně velkou výhodu, protože si může starty vybírat, není nucen závodit všude. Může jet všechny Grand Tours, všechny klasiky a týdenní etapové závody.

Druhý tým Wanty - Gobert získal právo startu na všech jednorázových závodech spadajících pod nový seriál UCI Classics Series. Může startovat na všech monumentech a dalších velkých klasikách, ale jistotu startu na Grand Tours nemá. Oba týmy tuto výhodu získaly jen na jeden rok. 

Co to znamená po pořadatele? Všechny třítýdenní závody musí pozvat devatenáct celků WorldTour a Total Direct Energie. Pro divoké karty jim tedy zbývají dvě místa. O tyto dvě pozvánky budou například na Tour de France soupeřit týmy Arkéa - Samsic, Vital Concept, Wanty - Gobert a další. 

Pořadatelé velkých jednorázovek musejí pozvat devatenáct WorldTour týmů a také Total Direct Energie a Wanty - Gobert, celkem jedenadvacet celků. Ale na jednorázových závodech se rozdává víc pozvánek, proto to není výrazný zásah do práv organizátorů.

Od roku 2023 se počet týmů WorldTour sníží na současných osmnáct.