Tour de France je nejprestižnější cyklistickou událostí na světě, která vám může zajistit slávu již s jediným vítězstvím, ať už ve Francii či v naší malé zemi. Ačkoli čeští jezdci nejsou na Tour de France častým jevem, jejich úspěchy jsou o to cennější.

Tour de France 2024: Streamy a živé vysílání
I když se letos pravděpodobně nedočkáme českých cyklistů na Tour de France, čeští fanoušci očekávají tento vrcholný okamžik cyklistického světa stejně jako s jejich účastí. Každý rok tento slavný závod přitahuje pozornost milionů lidí po celém světě, a není divu, že i v České republice se najdou nadšení příznivci cyklistiky, kteří sledují každou etapu s napětím a emocemi. A teď máte možnost udělat si tento zážitek ještě zajímavějším! Pokud máte rádi trochu vzrušení a chcete si přidat nějakou tu adrenalinovou špetku k sledování závodů, Tipsport má pro vás připraven zvláštní Tipsport vstupní bonus. Tato nabídka vám může pomoci začít a možná vám přinese i trochu štěstí na začátku. A nezapomeňte, letos Tour de France poprvé v historii závodu neskončí v Paříži. 22 týmů se tento rok vydá na 3492 km dlouhou trasu z italské Florencie do Nice kvůli Olympijským hrám. Navíc poslední etapa bude časovkou, což znamená, že se očekává úplně jiný závěr závodu než obvykle. Buďte součástí této vzrušující akce a využijte Tipsport vstupní bonus k tomu, abyste si udělali zážitek z Tour de France ještě zajímavější!

Nejúspěšnější čeští cyklisté v historii Tour de France
Za dlouhou historii Tour de France startovalo na největším cyklistickém závodu pouhých 13 českých cyklistů. Každý z nich se na tomto závodě zaměřoval na něco jiného a každý z nich tak přinesl naší malé zemi jiné úspěchy. Od našich cyklistů přišlo několik etapových vítězství, ale mimo to také několik úžasných celkových umístění, na které se také velmi hledí.

Vítězné etapy českých cyklistů
Česko se za svou krátkou historii dočkalo třech cyklistů s vítěznou etapou na největším cyklistickém závodě. Tím prvním byl Ján Svorada, jehož vítězství přišlo v roce 1994, ale to se nedá ještě počítat jako české, protože českého občanství Jano nabyl až v roce 1996, ale tato výhra nebyla jeho poslední. Jeho druhé a oficiálně první české přišlo o čtyři roky později, kdy Tour de France začínala v Irsku. Tam dokázal ve druhé etapě urvat vítězství v hromadném spurtu celého pelotonu. To nejslavnější a také poslední Svoradovo vítězství přišlo v roce 2001. Tehdy se mu podařilo vyhrát tu nejslavnější etapu a to tu závěrečnou, kdy v závěru Staré dámy zvítězil na Champs-Élysées. Ján Svorada úplně od cyklistiky neupustil, často ho můžeme vídat v přímých přenosech České televize během Tour de France.

Svorada.jpg

Druhým českým vítězem etapy na Tour de France byl Pavel Padrnos. Uznávaný domestik potvrdil své kvality přestupem do amerického U. S. Postal Service, kde tehdy působil Lance Armostrong. Jeho počiny, ke kterým pomohl i Padrnos, byly kvůli dopingu později smazány, ale to se nedá říct o vítězstvích Pavla Padrnose, který získal tři prvenství v týmových etapách v letech 2003, 2004 a 2005. Žádné tak nebylo individuální, ale všechny stojí rozhodně za zmínku.

Padrnos.jpg

Tím prozatím posledním českým vítězem na Tour de France byl unikát Zděnek Štybar. Ten ukázal, že může v silniční cyklistice konkurovat i cyklokrosař. Zdeněk Štybar několikrát ovládl cyklokrosařský svět. Poprvé v letech 2005 a 2006, kdy vyhrál MS do 23 let. Jeho největší úspěchy pak přišly o čtyři roky později, kdy zvítězil na elitním MS v letech 2010 a 2011. To poslední pak přišlo v roce 2014, kde se to v něm zlomilo a rozhodl se dát dráhou silniční cyklistiky.

Stybar.jpg

Dostal se na Tour de France a ve svém prvním ročníku v roce 2015 urval také vítězství, ze kterého však neměl dobrý pocit kvůli pádu pelotonu, ale výhra mu patří. Od roku 2015 tak čekáme na dalšího českého vítěze.

Nejlepší celková umístění českých cyklistů na Staré dámě
Češi se mimo etapové úspěchy dočkali i úspěchů v celkovém umístění. To nejlepší přišlo v roce 2013 od toho nejlepšího českého cyklisty v historii TdF. Roman Kreuziger dokázal získat páté místo a tento rekord se zatím zdá pro české cyklisty nepřekonatelným.

Kreuziger.jpg

Roman Kreuziger se účastnil Tour hned desetkrát a během těchto let se do nejlepší desítky dostal hned čtyřikrát. A to v letech 2009, 2010, 2013 a 2016.

Kreuziger_TT.jpg

Dalším českým cyklistou, kterému se podařil podobný výsledek, byl Leopold König hned rok po úspěchu Kreuzigera. Leopold König dokázal v roce 2014 získat sedmé místo, kterým si zasloužil přestup do, v té době nejlepšího týmu, The Sky, ale jeho kariéra šla po roce 2014 bohužel dolů. O pár let kvůli zraněním navíc kariéru ukončil.

Konig_2.jpg